Αβάνα προς ΗΠΑ: Η στήριξή μας προς Μαδούρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη

Αβάνα προς ΗΠΑ: Η στήριξή μας προς Μαδούρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη

Η κυβέρνηση της Κούβας απέρριψε σήμερα τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επανέλαβε την αλληλεγγύη της με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, τονίζοντας πως η αλληλεγγύη αυτή «δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

«Η αλληλεγγύη της Κούβας με τον συνταγματικό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρο, την μπολιβαριανή και τσαβιστική επανάσταση και την πολιτικο-στρατιωτική ενότητα του λαού της δεν είναι διαπραγματεύσιμη», υπογράμμισε η κυβέρνηση σε δήλωση που δημοσιεύεται από τον επίσημο Τύπο.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Τρίτη νέες κυρώσεις, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από χθες, Τετάρτη, και περιλαμβάνουν απαγόρευση για τους Αμερικανούς να κάνουν ομαδικά ταξίδια στην Κούβα ή μεταβαίνουν εκεί με κρουαζιερόπλοια — απαγορεύθηκαν δηλαδή οι δύο τρόποι που προτιμούν οι αμερικανοί πολίτες οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν αυτό το νησί της Καραϊβικής.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν στόχο να τιμωρήσουν την Αβάνα επειδή υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, πλήττουν σκληρά την οικονομία της Κούβας, που τα τελευταία χρόνια έχει ποντάρει τα πάντα στον τουρισμό.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της Κούβας βασίζονται σε ψευδή προσχήματα. Το πιο περιβόητο απ’ αυτά είναι η συκοφαντική κατηγορία σύμφωνα με την οποία η Κούβα επεμβαίνει στρατιωτικά στη Βενεζουέλα, ένα ψέμα που έχει απορριφθεί δημοσίως και τεκμηριωμένα από την κουβανική κυβέρνηση», διαβεβαιώνει αυτή η τελευταία.

«Ο στόχος παραμένει να αποσπασθούν πολιτικές παραχωρήσεις από το κουβανικό έθνος μέσω της ασφυξίας της οικονομίας και των ζημιών που προκαλούνται στον πληθυσμό», συνεχίζει το κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε μερικές ώρες μετά τον απόπλου του τελευταίου αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου από το λιμάνι της Αβάνας.

Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος πολιτικός σύμμαχος της Κούβας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, καθώς και ο πρώτος προμηθευτής της σε πετρέλαιο.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Κούβα διατηρεί στρατεύματα στη Βενεζουέλα και απαιτεί την αποχώρησή τους, όμως η κουβανική κυβέρνηση το αρνείται και διαβεβαιώνει πως οι 20.000 κουβανοί που βρίσκονται στη Βενεζουέλα είναι πολίτες, κυρίως γιατροί.

Αυτοί οι Κουβανοί «θα παραμείνουν εκεί όσο είναι ευπρόσδεκτοι από τον λαό της Βενεζουέλας, συνεργαζόμενοι μ’ αυτό το αδελφό έθνος», αναφέρεται στη δήλωση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter