Αβεβαιότητα για το 2017 – Στασιμότητα στα deals

Αβεβαιότητα για το 2017 – Στασιμότητα στα deals

Εξαγορές και συγχωνεύσεις, αξίας τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα επίπεδα του 2016, αναμένονται για το 2017 στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να προέρχεται από το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, του λιανεμπορίου, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ενέργειας, καθώς και από την πώληση από τις τράπεζες των μη κύριων δραστηριοτήτων τους.

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά εξακολουθεί να παραμένει πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ακόμη ορατή, αναφέρεται από την PricewaterhouseCoopers.

Για το 2017, το επίπεδο συναλλαγών αναμένεται να καθορίσουν η ολοκλήρωση της συναλλαγής των περιφερειακών αεροδρομίων, η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, η προετοιμασία της συμφωνίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού και η συνέχιση της αποεπένδυσης των τραπεζών, που όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά τα αντίστοιχα μεγέθη του 2016.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της PwC, «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2016», κατά την διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν 38 Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ) αξίας 4,4 δισ. ευρώ, περίπου τριπλάσιες σε σχέση με το 2015. Εξ’ αυτών, οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές άγγιξαν τα 3,8 δισ. ευρώ.

Το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας παρέμεινε και το 2016. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει καθυστερήσει και η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί όπως προβλεπόταν.

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι τα ακόλουθα:

-Οι 38 Ε&Σ ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ, αφορώντας κυρίως τον κλάδο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

-Η συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά, κατά 230%, σε σχέση με το 2015, κυρίως λόγω της ρευστοποίησης των non-core assets των συστημικών τραπεζών, με την μέση αξία των συναλλαγών να έχει αυξηθεί κατά 152%.

-Ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών διαμόρφωσε την αγορά Ε&Σ στην Ελλάδα (~70%) το 2016

-Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν εκτός στόχου το 2016, συγκεντρώνοντας μόλις 500 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,3 δισ. ευρώ.

-Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα το 2016 συνέχισαν να έχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με τα ομόλογα άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

-Κατά τη διάρκεια του 2016, οι εκδόσεις διεθνών διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων άγγιξαν τα 1,6 δισ. ευρώ.

-Το ύψος των Ε&Σ στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μικρό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner Head of Deals της PwC σχολίασε: «Το οικονομικό κλίμα διαφαίνεται αβέβαιο και για το 2017 και η Ελληνική Οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, σε όρους ΑΕΠ. Θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση το 2018 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC δήλωσε: «Η αποεπένδυση των τραπεζών από τις περιφερειακές δραστηριότητες τους και η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, διαμόρφωσαν σχεδόν πλήρως την αγορά Ε&Σ το 2016. Η φυσική διαδικασία εξαγορών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή, αντανακλώντας το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα».

Επιπλέον, η μελέτη συνοψίζει τις 20 μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, των οποίων η συνολική αξία ανήλθε σε 293 δισ. ευρώ. Από αυτές, το 35,7% αφορούσαν τον κλάδο της τηλεπικοινωνίας, ΜΜΕ και τεχνολογίας, 21,7% αφορούσαν την βιομηχανία, 16,7% τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, 8,9% τον φαρμακευτικό κλάδο, ενώ ένα 5,6% αφορούσε την ενέργεια.

Η PwC αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ παγκοσμίως, βάσει αριθμού συναλλαγών και τρίτος στην Ευρώπη, βάσει αξίας συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης (10 εκ.-250 εκατ. ευρώ).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter