Accenture: Μεγαλύτερη η πρόοδος των τραπεζών που βασίζονται στις cloud τεχνολογίες

Accenture: Μεγαλύτερη η πρόοδος των τραπεζών που βασίζονται στις cloud τεχνολογίες

Οι τράπεζες μειώνουν την επί δεκαετίες εξάρτησή τους από την παρωχημένη mainframe τεχνολογία και σχεδιάζουν να μεταφέρουν ένα σημαντικό μέρος των βασικών επιχειρησιακών λειτουργιών τους στο cloud, προκειμένου να λανσάρουν γρήγορα νέα προϊόντα και να παραμείνουν ανταγωνιστικές, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture

Η εν λόγω μελέτη, με τίτλο «The great cloud mainframe migration: what banks need to know», βασίζεται σε παγκόσμια έρευνα 150 τραπεζικών στελεχών των οποίων οι οργανισμοί σχεδιάζουν ή έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν τα mainframes τους στο cloud.

Η μελέτη δείχνει ότι το 82% των στελεχών σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερο από το 50% των φορτίων εργασίας του mainframe στο cloud – συμπεριλαμβανομένου του 22% που στοχεύει να μεταφέρει περισσότερο από το 75%- ενώ η συντριπτική πλειοψηφία σχεδιάζει να το κάνει τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια.

Οι περισσότερες τράπεζες έχουν αρχίσει να μεταφέρουν ορισμένες εφαρμογές στο cloud, αλλά εξακολουθούν να στηρίζονται στην παλαιότερη mainframe τεχνολογία για τις περισσότερες βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων πελατών, των πληρωμών, των επενδύσεων, του κινδύνου και της συμμόρφωσης.

Η μελέτη σημειώνει ότι αυτές οι τράπεζες βλέπουν στέρεο έδαφος για τη μετάβαση των mainframes στο cloud – με την ταχύτητα/ευελιξία, την ασφάλεια και την ικανότητα προσθήκης νέων δυνατοτήτων ως τα ισχυρότερα κίνητρα, όπως δήλωσε το 43%, το 41% και το 37% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα. Μάλιστα, το 62% αναμένει IRR (εσωτερικό βαθμό απόδοσης επένδυσης) μεγαλύτερο από 10%, ενώ το 77% αναμένει να «αποσβέσει» τη σχετική επένδυση εντός 18 μηνών.

Μεταξύ των κυριότερων προκλήσεων ή εμποδίων που αφορούν τη μετάβαση των mainframes στο cloud είναι ο κίνδυνος προβλημάτων στη λειτουργία της τράπεζας, η έλλειψη κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του κώδικα, η ικανότητα προσέλκυσης και διατήρησης του κατάλληλου τεχνολογικού ταλέντου και η ρύθμιση των κινδύνων ασφάλειας και συμμόρφωσης.

 

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας 

– Οι τράπεζες βλέπουν το cloud ως ευκαιρία για την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους καθώς το κόστος των mainframes αυξάνεται. Το 91% των τραπεζών αναφέρει ότι το κόστος συντήρησης των mainframes έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

– Οι ανάγκες για ταλέντο είναι συγκεκριμένες. Τα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σε δεξιότητες σχετικές με την κυβερνοασφάλεια (47%), τις λύσεις cloud (46%), συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας σχεδιασμού εικονικών υποδομών, πλατφορμών και εφαρμογών βασισμένων σε cloud για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία.    

– Τα περισσότερα mainframes είναι ηλικίας μεταξύ 5 και 20 ετών. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το  mainframe είναι ηλικίας 5-10 ετών, το 27% 11-20 ετών και το 9% 21-30 ετών.

– Το public cloud είναι η προτιμώμενη επιλογή για τη μετάβαση των mainframes. To 63% των τραπεζών σχεδιάζει να αξιοποιήσει public cloud, γεγονός που μπορεί να προσφέρει πρόσθετη οικονομική αποδοτικότητα, ευελιξία και ευκολία συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, το 31% σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα hybrid cloud μοντέλο και μόλις το 6% στρέφεται σε private cloud.

 

Η έρευνα

Η μελέτη «The great cloud mainframe migration: what banks need to know» είναι η τέταρτη έκδοση της σειράς Banking Cloud Altimeter της Accenture. Βασίζεται σε έρευνα 150 στελεχών πληροφορικής και καινοτομίας που εκπροσωπούν τράπεζες σε 16 χώρες από 5 ηπείρους. Αυτές οι τράπεζες, οι οποίες αθροιστικά έχουν περισσότερα από $100 δις σε ενεργητικό, είτε σχεδιάζουν είτε βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης των βασικών λειτουργιών τους στο cloud. Οι χώρες που εκπροσωπούνται περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Σαουδική Αραβία, τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Δεκέμβριο του 2021.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter