«Αδειασμα» Γεραπετρίτη σε Τζαβάρα για την πρόταση της ΝΔ περί εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

«Αδειασμα» Γεραπετρίτη σε Τζαβάρα για την πρόταση της ΝΔ περί εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

«Κομφούζιο» επικράτησε στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης με αφορμή την πρόταση της συμπολίτευσης για την αναθεώρηση του άρθρου 32 που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για αβελτηρία άνευ προηγουμένου και στη χειρότερη για πρόταση που είχε σκοπό «να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα».

Κατά την τοποθέτηση του, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, κατέθεσε στην Επιτροπή την πρόταση του κόμματός του για το υπό αναθεώρηση άρθρο. Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης για το ζήτημα, η πρόταση του Κ. Τζαβάρα προέβλεπε ότι μετά από τρεις αποτυχημένες ψηφοφορίες με στόχο την ευρεία πλειοψηφία θα ακολουθούσε μία τέταρτη όχι με ζητούμενο την απόλυτη πλειοψηφία (σ.σ. 151 ψήφους) αλλά τη σχετική πλειοψηφία που θα λάβει ένας εκ των δύο τελικών υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που υπογράφει ο γενικός εισηγητής Κωνσταντίνος Τζαβάρας και ο ειδικός εισηγητής Γιάννης Μπούγας προβλέπει: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία».

Μετά τις ενστάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να διαδραματίσει το ρόλο του πολιτικού «πυροσβέστη», ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει ότι η τελευταία ψηφοφορία θα γίνεται με στόχο την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις 151 ψήφους.

Γκάφα ή «λαγός»;

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΝΔ διέρρευσε πρώτα στο site parapolitika.gr προκαλώντας το ερώτημα μήπως η κίνηση αυτή είχε ως σκοπό να ασκήσει πολιτική πίεση δια του συγκεκριμένου Μέσου προκειμένου να «περάσει» χωρίς εκ των ένδον αντιδράσεις. Ωστόσο, το «άδειασμα» που ακολούθησε από τον Γ. Γεραπετρίτη στον Κ. Τζαβάρα το πιο ασφαλές συμπέρασμα που συνάγεται είναι πως πρόκειται για μία γκάφα ολκής. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter