«Άδειασμα» Γιούνκερ στον ομοϊδεάτη Βέμπερ: «Καλός ακροατής, έχει γνώσεις»…. αλλά μέχρι εκεί

«Άδειασμα» Γιούνκερ στον ομοϊδεάτη Βέμπερ: «Καλός ακροατής, έχει γνώσεις»…. αλλά μέχρι εκεί

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιφυλάχθηκε σήμερα να υποστηρίξει πλήρως την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Βέμπερ.

Ο Γιούνκερ είπε για τον Βέμπερ ότι “είναι καλός ακροατής κι έχει ικανοποιητικές γνώσεις,” ώστε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δύο συνυποψήφιοι του Βέμπερ, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μάργκρετ Βέσταγκερ, αλλά κι ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μπορούν επίσης, να κάνουν την δουλειά.

“Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι. Δεν έχει νόημα για εμένα να μιλάω υπέρ της υποψηφιότητας κάποιου,” είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Στο επίπεδο των γενικότερων εξελίξεων, ακόμη κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τις στιγμές του, που σκέφτεται ευρωσκεπτικιστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

“Πρέπει να διακρίνουμε τους ευρωσκεπτικιστές από του αντιευρωπαίους. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι που να είναι λάθος με τον υγιή σκεπτικισμό κι αναφορικά με τις καθημερινές δραστηριότητες της ΕΕ. Γίνομαι ευρωσκεπτικιστής τουλάχιστον μία φορά την ημέρα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ στην γερμανική εφημερίδα “Bild am Sonntag.”

Δεν είναι ότι ο Γιούνκερ προγραμματίζει να συμπαραταχθεί με τον Ιταλό υπουργό των Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ή με την ηγέτη της ακροδεξιάς στην Γαλλία Μαρίν Λε Πεν. Ωστόσο, εξέφρασε τον εκνευρισμό του για μερικούς από τους κανόνες της ΕΕ.

Για παράδειγμα, ο ίδιος επικαλέστηκε τα οικονομικά κόστη που μπορούν να προκύψουν από μερικούς από τους επιτρόπους του, που κερδίζουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν αυτοί οι επίτροποι πάρουν τις έδρες τους, τότε, οι κυβερνήσεις τους, θα έχουν δικαίωμα να διορίσουν τους αντικαταστάτες τους, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31 Οκτωβρίου.

“Αυτό θα είχε κόστος για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, ένα εκατομμύριο ευρώ ανά επίτροπο για την μετεγκατάστασή του, την στελέχωση προσωπικού του, αλλά και την δια βίου σύνταξη, που λαμβάνει ο κάθε επίτροπος… Εάν οι ηγέτες των κρατικών κυβερνήσεων επιμένουν στην αντικατάσταση [των επιτρόπων] κανένας πολίτης δεν θα το κατανοήσει αυτό!” Δήλωσε ο Γιούνκερ τονίζοντας ότι άλλοι επίτροποι θα αναλάβουν τις θέσεις των συναδέλφων τους, που αποχωρούν κατά τους μήνες που απομένουν για την λήξη της θητείας τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιούνκερ ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, μπορεί να αισθανθεί πιο άνετα για άλλα ζητήματα.

Ο Γιούνκερ είπε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει επίσημη κατοικία, ενώ ο ίδιος πέρασε την τελευταία πενταετία, σε ένα διαμέρισμα ξενοδοχείου με εμβαδόν 50 τετραγωνικά μέτρα.

“Δεν μπορούσα να προσκαλέσω κάποιον στην οικία μου. Δεν μπορώ να μιλάω σε επίσημους προσκεκλημένους, ενώ κάθομαι στο κρεβάτι μου!” Είπε ο Γιούνκερ.

Ο ίδιος είπε επίσης, ότι έπρεπε να πετάει με εμπορικές πτήσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει το δικό της αεροσκάφος για τις επίσημες δραστηριότητές της.

“Όταν μιλούσα στον Ντόναλντ Τραμπ κοιτούσα συνεχώς το ρολόι μου, ώστε να μην χάσω την πτήση της επιστροφής. Ο Τραμπ συνήθιζε να λέει ‘Το αεροπλάνο σου μπορεί να περιμένει! Δεν γνώριζε ότι δεν είχα το δικό μου αεροσκάφος,” πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Πηγή: “Bild am Sonntag”

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter