«Αδειάζει» Μαξίμου η Moody’s για την ανάπτυξη

«Αδειάζει» Μαξίμου η Moody’s για την ανάπτυξη

Ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το 2019 και 2,5% για το 2020, αρκετά μακριά από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για 4%, προβλέπει η έκθεση για την Ελλάδα του οίκου Moody’s, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σταθερές ενώ η χώρα θα παραμείνει στην κατάταξη ως προς το αξιόχρεό της στην κατηγορία «Β» για τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή απέχει 3 βαθμίδες από το Βaa1 / Βaa3 που θα την κατέτασσε στις αξιόχρεες χώρες

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, εκτιμάται ότι παραμένουν χαμηλές εκτός εάν επιταχυνθούν σημαντικά οι επενδύσεις. Υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται προς τούτο μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προωθηθεί ένα περισσότερο φιλικό για την ανάπτυξη φορολογικό καθεστώς, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί ένα συνετό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Στην έκθεση θεωρούνται αδύναμα τα αποτελέσματα της Ελλάδας σε όρους κράτους δικαίου, αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και έλεγχου της διαφθοράς.

Ως προς το δημόσιο χρέος στην έκθεση διατυπώνεται η άποψη ότι θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η καθοδική πορεία του εξασφαλίζεται ακόμη και κάτω από τις υποθέσεις χαμηλότερης ανάπτυξης και κάπως ασθενέστερου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Στο βασικό σενάριο, ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί σε περίπου 174% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω σε περίπου 154% έως το 2022.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter