Αδειάζει τον Γεωργιάδη ο Πατούλης: Ζητά συνταγογράφηση των pcr test

Αδειάζει τον Γεωργιάδη ο Πατούλης: Ζητά συνταγογράφηση των pcr test

Απάντηση στην δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με ποιος ευθύνεται για την τιμή του pcr, δίνει ο ιατρικός σύλλογός Αθηνών.

Όπως υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Όταν ξεκινήσαμε να βάλουμε την διατίμηση στο rapid και στο pcr ήταν 40 και 10 ευρώ και εσείς (σ.σ εκπομπή Γιώργου Παπαδάκη) βγάλατε εδώ τον κ.Εξαδάκτυλο ο οποίος εξηγούσε στον αέρα γιατί σε αυτή την τιμή καταρρέουν όλοι οι εργαστηριακοί γιατροί και κλείνουν όλα τα εργαστηριακά κέντρα», ο ίδιος συνεχίζει ότι ακολούθησε μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και ο κ Εξαδάκτυλος αλλά και ο κ Πατούλης όλους τους εκπροσώπους των γιατρών και η τιμή που τελικά συμφωνήθηκε είναι αυτή που οι γιατροί τους είπαν ότι είναι αυτή που βγάζουν ένα θεμιτό κέρδος. «Τώρα αν όλοι για γιατροί μας λένε ψέματα θα το δούμε» κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Η δήλωσε αυτή προκάλεσε την απάντηση του ιατρικού συλλόγου Αθηνών στην οποία αναφέρει τα εξής:

Πρώτον, με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ.

Δεύτερον, ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι καθαρά συμβουλευτικός και εισηγητικός, το Κεντρικό Κράτος είναι αυτό που μέσω των αρμόδιων οργάνων του αποφασίζει για τη συνταγογράφηση ή μη καθώς και το κόστος τόσο της συγκεκριμένης, όσο και κάθε άλλης ιατρικής πράξης.

Τρίτον, η απόφαση να μην συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ενώ όσον αφορά την τιμή τους, η εισήγηση μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή, κλπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το Κράτος να μην συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά.

Στο πλαίσιο λοιπόν του θεσμικού μας ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβαση τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

-να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back-.
-να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.
-να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter