Αδειάζουν τα ταμεία του Βατικανού λόγω κορονοϊού

Αδειάζουν τα ταμεία του Βατικανού λόγω κορονοϊού

Στα τέλη του περασμένου μήνα το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η πανδημία ανάγκασε τον Πάπα Φραγκίσκο να αναβάλει την ετήσια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων μεταξύ των Καθολικών παγκοσμίως.

Η καθυστέρηση αυτή, για περισσότερους από τρεις μήνες, μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, έχει έρθει σε μια ιδιαίτερα άσχημη στιγμή για τα οικονομικά του Βατικανού αφού συνέπεσε με την μεγάλη πτώση των εσόδων από άλλες πηγές, κυρίως από το Μουσείο του το οποίο πέρυσι υποδέχτηκε 7 εκατομμύρια επισκέπτες. 

Η πανδημία ανάγκασε το Βατικανό να βάλει βαθιά το χέρι στα αποθέματά του και να εφαρμόσει μερικά από τα πλέον σκληρά μέτρα ελέγχου που έχει πάρει ποτέ. Μετά από έκτακτη συνεδρίαση στα τέλη Μαρτίου, η πολιτική διοίκηση διέταξε το πάγωμα των προαγωγών και των προσλήψεων και την απαγόρευση των υπερωριών, των ταξιδιών και των μεγάλων εκδηλώσεων.

Σε εσωτερικό σημείωμα, που έχει το Reuters, αναφέρεται ότι οι αποφάσεις αυτές, που ισχύουν για το υπόλοιπο του έτους, ελήφθησαν για να «μετριαστούν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις […] και να αποφευχθούν περαιτέρω άμεσα δραστικά μέτρα».

Στα μέσα Απριλίου, οι επικεφαλής των τμημάτων ενημερώθηκαν γραπτώς ότι στο πλαίσιο της πολιτικής του Πάπα, δεν μπορούσαν να γίνουν απολύσεις.

Το Peter’s Pence, η ετήσια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων το οποίο συγκεντρώνει περίπου 50-65 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, στοχεύει στο να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες του Ποντίφικα, ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του 1,3 δισ. πιστών και να στηριχτούν τα φιλανθρωπικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Αλλά για περισσότερα από 30 χρόνια, η Αγία Έδρα έχει αναγκαστεί να αποσύρει από το ταμείο «Peter’s Pence» κονδύλια για να χρηματοδοτεί και καθημερινές δραστηριότητες, καλύπτοντας ελλείμματα στον προϋπολογισμό.

Τα μουσεία, τα έσοδα των οποίων είναι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, έκλεισαν από τις 8 Μαρτίου και δεν αναμένεται να ανοίξουν μέχρι τα τέλη Μαΐου το νωρίτερο, με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων έως και τριών μηνών.

Ακόμα όμως και όταν ανοίξουν ξανά, αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, οι απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης, οι νέοι κανονισμοί υγείας και η αναμενόμενη έλλειψη διεθνών τουριστών θα διαβρώσουν τις πωλήσεις εισιτηρίων και αναμνηστικών για χρόνια.

«Σίγουρα έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας», δήλωσε ο πατέρας Juan Antonio Guerrero, ο νέος επικεφαλής της Γραμματείας Οικονομικών του Βατικανού, προβλέποντας ότι τα εισοδήματα της Αγίας Εδρας θα μειωθούν, λόγω της πανδημίας, από 25% έως 45%, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι περικοπές.

Επιπλέον, άγνωστο παραμένει π΄τε ο Πάπας Φραγκίσκος θα αρχίσει και πάλι τις δημόσιες εμφανίσεις που προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε φορά.

Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται τη Ρώμη κυρίως για να δουν τον Πάπα κάνοντας παράλληλα δωρεές στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου που δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter