«Αδειάζουν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι μετεωρολόγοι για το ότι «τα φαινόμενα ήρθαν νωρίτερα»

«Αδειάζουν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι μετεωρολόγοι για το ότι «τα φαινόμενα ήρθαν νωρίτερα»
Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό, στην έξοδο για την Δουκίσσης Πλακεντίας (κατεύθυνση προς αεροδρόμιο), από την ισχυρή χιονόπτωση που προκάλεσε η κακοκαιρία "Ελπίς", Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Άμεση ήταν η απάντηση των μετεωρολόγων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι τα όσα συνέβησαν από το μεσημέρι της Δευτέρας έως το πρωί της Τρίτης με εγκλωβισμένους οδηγούς επί ώρες, οφείλονται στο ότι τα φαινόμενα ήρθα νωρίτερα!

Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι – μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος – είχαν προειδοποιήσει και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια για τα έντονα φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, καυστικός για τις κυβερνητικές ευθύνες εμφανίστηκε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θοδωρής Κολυδάς ο οποίος με ανάρτηση του δήλωσε απαντώντας επί της ουσίας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και τις προσπάθειές του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ότι «η αρμοδιότητα μελέτης των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες και η προστασία του πολίτη στο Κράτος».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κολυδάς «Ως επιστήμονας αισθάνομαι ότι έχω την τυπική αλλά και ηθική υποχρέωση να εκθέσω κάποια δεδομένα που σχετίζονται με την πρόσφατη κακοκαιρία. Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με την ονομασία “Ελπις”, χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια» Και συμπήρωσε: «Για το λόγο της επικινδυνότητας του φαινομένου εκδόθηκε αντίστοιχο Δελτίο Προειδοποίησης, πολλές ημέρες πριν, περιλαμβάνοντας και τα δυο κύματα όπου διευκρινίζονταν ότι το δεύτερο κύμα θα είναι το εντονότερο».

Διαβάστε επίσης: Ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ διαψεύδει το κυβερνητικό αφήγημα πως τα χιόνια ήρθαν… νωρίτερα

Μάλιστα ο Θοδωρής Κολυδάς, δημοσίευσε και το tweet της υπηρεσίας που έγινε πριν το χτύπημα της κακοκαιρίας.

 

Την ίδια ώρα, στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και ο βουλευτής της ΝΔ, και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε στο Mega ότι η κακοκαιρία Ελπίδα έφτασε ακριβώς τότε που είχε προβλεφθεί και με τη σφοδρότητα που είχε προβλεφθεί, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων έπεσαν μέσα όχι μόνο ως προς τη σφοδρότητα του φαινομένου, αλλά και στην ώρα που θα χτυπούσε το φαινόμενο.

«Όλοι οι μετεωρολόγοι έδωσαν με μεγάλη ανάλυση αυτό που επρόκειτο να ερχόταν, και το βιώσαμε όλοι. Ήταν ξεκάθαρο αυτό που έδειχναν τα προγνωστικά μοντέλα. Σε γενικές γραμμές είχε δοθεί το στίγμα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

Τι είχε ισχυριστεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αδιανόητες διατυπώσεις επέλεξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μία προσπάθεια να «μπαλώσει» και να καλύψει τη «γύμνια» του επιτελικού κράτους που εξελίχθηκε σε επιτελικό μπάχαλο και άφησε χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό. Το… ατράνταχτο επιχείρημα που επιστράτευσε ο Γιάννης Οικονόμου μετά από όσα τραγικά βίωσαν οι πολίτες στους παγωμένους δρόμους ήταν πως… τα μετεωρολογικά φαινόμενα ήρθαν νωρίτερα!

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας παραμένει εξαφανισμένος, ο Γιάννης Οικονόμου, επιχείρησε να πείσει ότι: «η πληροφόρηση που υπήρχε είναι πως το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και όχι τόσο έντονο. Ήρθε με σφοδρότητα και πολύ νωρίτερα» και πρόσθεσε: «δεν υπήρχε η πρόγνωση γι’αυτή τη σφοδρότητα την ταχύτητα εισόδου του φαινομένου στην Αττική και στην Αθήνα» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως: «Δεν υπήρχε πρόγνωση ότι πριν τις 3 το μεσημέρι θα είχαμε μία τέτοια ένταση του φαινομένου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter