Αδιέξοδο στην Σύνοδο της ΕΕ για τον προϋπολογισμό – Οι διαφωνίες και η εκ νέου προσπάθεια λύσης

Αδιέξοδο στην Σύνοδο της ΕΕ για τον προϋπολογισμό –  Οι διαφωνίες και η εκ νέου προσπάθεια λύσης

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον πολυετή προϋπολογισμό του μπλοκ, την Πέμπτη, μετά από πολύωρες συζητήσεις για το πώς θα καλύψουν το κενό χρηματοδότησης ύψους 60 δισ. με 75 δισ. ευρώ που αφήνει το Brexit.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ηγέτες, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στο αδιέξοδος για τα σχέδια δαπανών του διαστήματος 2021-27.

Ωστόσο, η «ανταρσία» της Γερμανίας και άλλων βόρειων ευρωπαϊκών κρατών για τα σχέδια περικοπών των επιστροφών που έχουν από τις συνεισφορές τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ επισκίασαν τις συνομιλίες.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει αφήσει την Ενωση να αγωνίζεται να χρηματοδοτήσει φιλόδοξες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, τη βοήθεια των πιο φτωχών κρατών και την επιδότηση των αγροτών χωρίς να υπάρξει πιο βαριά επιβάρυνση στις πιο πλούσιες χώρες, που έχουν αντιδράσει στις προτάσεις που έχει βάλει στο τραπέζι ο κ. Μισέλ μέχρι στιγμής.

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι το μπλοκ δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εκτροχιαστεί από το Brexit. Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στους ηγέτες της ΕΕ ότι η Γερμανία θα επιμείνει στις επιστροφές που έχει να λάβει για την επταετή περίοδο, ότι δηλαδή το ποσό δεν πρέπει να κινηθεί χαμηλότερα.

Ενα βασικό εμπόδιο για την πρόοδο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν οι προτάσεις από τις Βρυξέλλες για τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών που χορηγούνται στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Αυστρία – οι οποίες είναι από τους μεγαλύτερους καθαρώς εισφέροντες στον προϋπολογισμό.

Οι επιστροφές των πέντε χωρών βρίσκονται σε τρέχουσες τιμές στα 6,4 δισ. το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη Γερμανία να είναι αυτή που λαμβάνει τα περισσότερα, 3,76 δισ. ευρώ.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες των 27 μελών είναι αντιμέτωποι με ένα σύνθετο καθήκον και ότι πρέπει να ξεπεράσουν μεγάλες διαφορές. «Η Γερμανία δεν είναι ικανοποιημένη από την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, επειδή πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ακόμη αρκετή ισορροπία μεταξύ αυτών που εισφέρουν καθαρά στον προϋπολογισμό».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, χαρακτήρισε τις συζητήσεις ως «τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις στην ιστορία» του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη έχουν ένα αδύνατο καθήκον με δεδομένο τον μεγάλο κατάλογο προτεραιοτήτων της ΕΕ και τον μειωμένη δύναμη του προϋπολογσιμού.

«Η πρόταση είναι ότι θέλουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Δεν ξέρω αν ο Σαρλ Μισέλ είναι ο δίδυμος αδελφός του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», είπε, αναφερόμενος στον γνωστό ταχυδακτυλουργό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εργασίες της συνόδου αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου στις 12.00 τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter