Άδωνις Γεωργιάδης: Να μην ξεχάσει να κλείσει την πόρτα

Άδωνις Γεωργιάδης: Να μην ξεχάσει να κλείσει την πόρτα

Το τελευταίο επεισόδιο του έργου «Άδωνις Γεωργιάδης: τελευταίες παραστάσεις ως αντιπρόεδρος» είναι από τα πιο συναρπαστικά της σταδιοδρομίας του ανδρός στο ρετιρέ της ΝΔ. Αφορά μια εταιρία που είχε στην Κύπρο, αλλά δεν την δήλωνε στο πόθεν έσχες του ως βουλευτής.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Νόμιζε ότι είχε ήδη κλείσει. Αλλά ο συνέταιρος του ξέχασε να το κάνει και για τα χαρτιά, ας όψονται οι αναρχικοί που του έκαψαν το βιβλιοπωλείο και χάθηκαν.

Μην μπούμε σε λεπτομέρειες, έτσι όπως παρουσιάζει το στόρι είναι σα να πατάει τα κορδόνια του. Στην πραγματικότητα τα δένει γύρω από το λαιμό του σαν θηλιά κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη θέση του. Κάποιοι στο περιβάλλον Μητσοτάκη δεν κρύβουν ότι ο αντιπρόεδρος είναι πλέον βάρος για τον πρόεδρο και μετράει μέρες.

Μόλις τελειώσουν κάτι εσωκομματικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ο Μητσοτάκης θα κάνει «ανασχηματισμό» τομεαρχών κλπ. Να ζήσουμε να θυμόμαστε τις ένδοξες μέρες ενός φιλόδοξου και κινητικού νεαρού που εκπαίδευσε στην πολιτική ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά τον εγκατέλειψε στην πρώτη ευκαιρία για να πάει στη ΝΔ και να διαγράψει εντυπωσιακή πορεία: βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, υπουργός, αντιπρόεδρος και σταρ της κομματικής βάσης -που τον αποθεώνει.

Αλλά όλα τα καλά τελειώνουν. Κάτι τα σχόλια ότι «είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ», κάτι οι σπόντες για τη Μαρέβα, κάτι η Novartis και η εν γένει πολιτεία του στο υπουργείο Υγείας όπως προκύπτει στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής. Κάτι η πρακτική δελφίνου και οι στενές σχέσεις με τον Σαμαρά και άλλα πολλά έκαναν τον Μητσοτάκη να ανασκευάσει τη θεωρία ότι με τον Γεωργιάδη μπορεί να συσπειρώσει κόσμο από δεξιά, ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστος με την διείσδυση στο Κέντρο.

Δεν συσπειρώνει. Αντίθετα κινδυνεύει να του προκύψουν άλλα δυο-τρία κόμματα από δεξιά. Η σταδιοδρομία του Άδωνι έγινε παράδειγμα και για άλλους, όπως ο … Βελόπουλος – κι αυτός από τη σχολή του βετεράνου Καρατζαφέρη- που κοπιάρει τον Άδωνι. Η προσπάθεια του Μητσοτάκη να εμφανιστεί ως κεντρώος πάει άκλαυτη, με τις επιλογές που τον υποχρεώνουν να κάνει ο άξονας Σαμαράς- Γεωργιάδης. Από το Μακεδονικό μέχρι την νομοθέτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος δεν τήρησε ούτε την υπόσχεση να κόψει τις νυχτερινές τηλεπωλήσεις- όπως ανακοίνωσε όταν ο Ηλίας Μόσιαλος τον ανατίναξε με τα θαυματουργά «νανογιλέκα». Επέστρεψε στα περιφερειακά κανάλια γι’ αυτό που ονομάζει βιοπορισμό -και για το οποίο ο μακαρίτης ο Γ. Κουρής είχε καταθέσει στη Βουλή ότι του έσκαγε 17.000 ευρώ το μήνα, για να νοικιάζει χρόνο στο δικό του κανάλι.

Ως πρόσφατα ο Μητσοτάκης έδειχνε να μην διανοείται ότι θα έχει τον Άδωνι απέναντι. Αυτό λειτουργούσε περίπου ως ασυλία για τον αντιπρόεδρο, παρότι σοβαρά στελέχη της ΝΔ αναγκάσθηκαν να τον επικρίνουν δημόσια σε κάποιες περιπτώσεις. Ο Κυριάκος καθάρισε την Παπακώστα και τον Αντώναρο για να ηρεμήσει τον άνθρωπο που ο ίδιος έβαλε δίπλα του στο ηγετικό κάδρο. Αλλά δεν μπορούσε π.χ. να ρίξει άδικο στον αξιοπρεπή Κωστή Χατζηδάκη, που επέκρινε δημοσίως το ύφος, τις συμπεριφορές και τις τοποθετήσεις του «ομόβαθμου» του.

Τώρα στο επιβαρυμένο κομματικό μητρώο του αντιπροέδρου προστίθεται και η κυπριακή εταιρία που έμενε αδήλωτη γιατί «όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν δηλώθηκε – εκ παραδρομής – στην εφορία εκεί και έτσι φαίνονταν τυπικά υπαρκτή». Ο ίδιος «δεν είχε γνώση αυτής της παρατυπίας, διότι εάν το γνώριζε, θα είχε προχωρήσει και στην τυπική της διαγραφή».

Εδώ τελειώνουν τα καλαμπούρια. Ο Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να τσακωθεί με όλον τον κόσμο για να κρατάει τον Άδωνι σε μια θέση που θα ήταν αδιανόητο να πάρει κάποιος με τόσα που έχει σύρει στη ΝΔ, τους επικεφαλής της και τον ίδιο προσωπικά. Και όλοι ξέρουν ότι είναι κρύο αίμα -ιδίως η Ντόρα.

Δεν είναι μόνο η καθημερινότητα της αρνητικής δημόσιας παρουσίας του αντιπροέδρου. Είναι και ότι μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο σε σοβαρές πολιτικές αποφάσεις- πιο κρίσιμες από την ψήφο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ή την ταυτότητα φύλου. Π.χ. ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε στον πρόεδρο της ΝΔ, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ότι η κοινοτική Ευρώπη, αλλά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν κατανοεί τη θέση του για μη λύση στο Μακεδονικό.

Άντε τώρα να εξηγήσει στον Άδωνι και το Σαμαρά που «έχει την εντολή των συλλαλητηρίων». Στους ίδιους θα πρέπει και να εξηγήσει ότι όσο η υπόθεση Novartis βρίσκονταν στη Βουλή μπορούσε να τους προσφέρει πολιτική κάλυψη. Αλλά η επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη, που θα συνεχίσει την έρευνα, του δημιουργεί περιορισμούς. Άρα να μην επιμένουν να μετατρέψει τη ΝΔ σε μηχανισμό υπερασπιστής τους. Θα είναι σαν να υπογραφεί και ίδιος τη μήνυση κατά των Εισαγγελέων…

Όλα του αντιπροέδρου δύσκολα. Το ξέρουν όσοι μιλούν μαζί του το τελευταίο διάστημα και ιδίως όσοι γίνονται αποδέκτες της επιθυμίας του να τον στηρίξουν επικοινωνιακά. Αλλά στην Πειραιώς το κλίμα αλλάζει. Ο Κυριάκος είναι τόσο στοχοπροσηλωμένος στην πρωθυπουργία ώστε δεν θα αφήσει κανέναν να του χαλάσει τη δουλειά. Φίλο, συγγενή ή αντιπρόεδρο…

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter