Αδύναμος ο πρωθυπουργός μετά το μπρα ντε φερ με τον Κικίλια

Αδύναμος ο πρωθυπουργός μετά το μπρα ντε φερ με τον Κικίλια
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Από εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο μιντιακός βραχίονας του Μεγάρου Μαξίμου πήγαιναν επί ημέρες… σηκωτό τον Βασίλη Κικίλια στην έξοδο της κυβέρνησης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όχι μόνο κατάφερε να προστατέψει εαυτόν, αλλά να δώσει και στους επόμενους που θα βρεθούν στο στόχαστρο του πρωθυπουργικού γραφείου τη «συνταγή» για να μείνουν αλώβητοι.

Το χρονικό του σίριαλ αποπομπής-μη αποπομπής του Βασίλη Κικίλια από την κυβέρνηση γέμισε πολλές σελίδες ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ, πριν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκαστεί σε μία εκκωφαντική κυβίστηση. Μεσολάβησε ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος ο υπουργός του απέκρουσε τα πυρά, μέσω των φανερών και αφανών δικτύων επικοινωνίας του, με την απειλή να «ανοίξει το στόμα του» να αποδεικνύεται αρκετή για να κόψει τη φόρα του Μεγάρου Μαξίμου.

Το προηγούμενο της αποπομπής του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας, που δεν άντεξαν τις πανταχόθεν πιέσεις για παραίτηση, είχε ανοίξει για τα καλά την όρεξη του πρωθυπουργικού γραφείου, που ενόψει της παρουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θεώρησε πως θα μπορούσε να το επαναλάβει, με στόχο αυτόν που παραμένει πρώτος και σταθερός απέναντι σε κάθε κρίση: να βγει από το κάδρο των ευθυνών ο πρωθυπουργός.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πως με την τροπή που πήραν τα πράγματα και με την ασπίδα, που αναγκάστηκε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης να στήσει στον Β. Κικίλια μετά τις μεθοδεύσεις του τελευταίου, στο υπουργικό συμβούλιο δόθηκε ένα… κακό παράδειγμα που αναμένεται να αποβεί μοιραίο για τη λειτουργία της κυβέρνησης.

«Αφού δούλεψε η τακτική Κικίλια, γιατί να μην επαναληφθεί;» είναι το ερώτημα στο γαλάζιο στρατόπεδο, με υπουργούς και βουλευτές που παρακολούθησαν το «σίριαλ» να ομονοούν πως ο μεγάλος ζημιωμένος από την ιστορία ήταν ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης – μετά  βέβαια από τις χιλιάδες των πολιτών των πληγεισών περιοχών. Ζημιωμένη και η αλήθεια και η πολιτική ζωή που είδαν ακόμα μία τραγωδία με πολύκροτες κυβερνητικές ευθύνες να μένει ορφανή ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης.

Το μήνυμα που επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης να επιβάλλει με την παρουσία του στη ΔΕΘ ήταν αυτό που στεκόταν δίπλα του στην ομιλία και στη ΔΕΘ: «Μεγάλες Αλλαγές. Τώρα.». Αναφορικά με την κυβερνητική διαχείριση και αποτελεσματικότητα απέναντι στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των πολιτών, το μήνυμα αποδείχθηκε ήδη ψευδεπίγραφο και παρελκυστικό, με την αποκαρδιωτική εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να το επιβεβαιώνει.

Αναφορικά όμως με τη λειτουργία της κυβέρνησης, αφού ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως τα χέρια του είναι δεμένα, διαψεύδοντας τα σενάρια που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου διέσπειρε τις προηγούμενες ημέρες ακόμα και για ανασχηματισμό, αναπάντεχα, στρέφεται κατά του ίδιου. Λαβωμένος από το επικοινωνιακό σόου που έστησε, οι «μεγάλες αλλαγές, τώρα» αφορούν τις νέες πρακτικές που υιοθετούνται εντός κυβέρνησης. Κοινώς, ο σώζων εαυτόν… υπουργός σωθείτο, αρκεί να μπορεί από κάπου να κρατήσει τον πρωθυπουργό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter