Aegean Boat Report: Αβοήθητοι 85 πρόσφυγες ανοιχτά της Ζακύνθου

Aegean Boat Report: Αβοήθητοι 85 πρόσφυγες ανοιχτά της Ζακύνθου
Φωτογραφία: ageanboatreport.com

Ομάδα 85 προσφύγων παραμένει αβοήθητη εδώ και 20 ώρες, 26 μίλια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου στο Ιόνιο Πέλαγος, ανάμεσά τους βρίσκονται πάνω από 30 παιδιά.

Η ομάδα ταξίδεψε για πάνω από τέσσερις ημέρες και κατευθυνόταν προς την Ιταλία όταν ο κινητήρας της βάρκας κατέρρευσε νωρίτερα την Παρασκευή και ο καπετάνιος εγκατέλειψε το σκάφος.

Τώρα το σκάφος παρασύρεται αβοήθητο, ο άνεμος και το ρεύμα σπρώχνουν το σκάφος μακριά από τη στεριά κάνοντας την ανάγκη για διάσωσή τους ακόμα πιο επείγουσα.

Αρκετοί άνθρωποι επικοινώνησαν με την ελληνική ακτοφυλακή σχετικά με αυτό το σκάφος. To Aegean Boat Report ενημερώνει πως στις ελληνικές αρχές έχει γνωστοποιηθεί η τοποθεσία, ο αριθμός επικοινωνίας, ο αριθμός των ατόμων και η κατάσταση επί του σκάφους.

Η ομάδα έχει εκφράσει την επιθυμία της να υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τον φόβο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία, για να απελαθούν πίσω στο Ιράν.

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες είναι Ιρανοί και Κούρδοι, που εξηγούν, το να απελαθούν πίσω στο Ιράν θα ήταν μια σαφής θανατική ποινή.

Ενημέρωση από το AEGEAN BOAT REPORT 26.08.2022 10.00 π.μ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι άνθρωποι στο πλοίο προσπάθησαν να ξεκουραστούν, είναι δύσκολο να χαλαρώσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει.

Το πρωί της Παρασκευής πέρασε χωρίς καμία προσπάθεια από την ελληνική ακτοφυλακή να βοηθήσει ή να διασώσει το σκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο στα ελληνικά ύδατα.

Το Aegean Boat Report παραθέτει βίντεο όπου φαίνεται καθαρά ένα σκάφος της ακτοφυλακής, αλλά δεν πλησιάζει το ιστιοφόρο.

Οι επιβάτες περιμένουν και ελπίζουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή θα τους σώσει τελικά, έχουν γίνει αρκετές κλήσεις προς τις ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης 112, η μόνη απάντηση είναι ότι έχουν πει στην ομάδα να είναι υπομονετικοί.

Η διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το καθεστώς τους, αποτελεί άνευ όρων υποχρέωση για όλα τα πλοία που βρίσκονται κοντά και τις αρχές του παράκτιου κράτους. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση UNCLOS) προβλέπει ότι: «Κάθε κράτος απαιτεί από τον πλοίαρχο πλοίου που φέρει τη σημαία του, εφόσον μπορεί να το πράξει χωρίς σοβαρό κίνδυνο για το πλοίο, το πλήρωμα ή τους επιβάτες: α) την παροχή βοήθειας σε κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στη θάλασσα και κινδυνεύει να χαθεί· β) να προχωρούν με κάθε δυνατή ταχύτητα στη διάσωση των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, εφόσον ενημερώνονται για την ανάγκη συνδρομής τους, στο βαθμό που μπορεί ευλόγως να αναμένεται τέτοια ενέργεια από αυτόν.» (άρθρο 98 παράγραφος 1)
Επιπλέον, η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας επιβάλλει σε κάθε παράκτιο συμβαλλόμενο κράτος την υποχρέωση:

«…να προωθήσει τη δημιουργία, τη λειτουργία και τη διατήρηση επαρκούς και αποτελεσματικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης όσον αφορά την ασφάλεια πάνω και πάνω από τη θάλασσα και, εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις, μέσω αμοιβαίων περιφερειακών ρυθμίσεων, να συνεργαστεί με τα γειτονικά κράτη για τον σκοπό αυτό». (Άρθρο 98 § 2)
Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταχείριση των ατόμων που διασώζονται στη θάλασσα (που εγκρίθηκαν τον Μάιο του 2004 από την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας μαζί με τις τροποποιήσεις της ΕΔΠ και της σύμβασης SOLAS) περιέχουν τις ακόλουθες διατάξεις:
«Η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για την περιοχή SAR στην οποία ανασύρθηκαν επιζώντες είναι υπεύθυνη για την παροχή ενός χώρου ασφάλειας ή για την εξασφάλιση της παροχής ενός τέτοιου χώρου ασφαλείας» (ψήφισμα MSC.167(78), παράγραφος 2.5).

Ενημέρωση από το AEGEAN BOAT REPORT 26.08.2022 17.00 μ.μ.:

Δύο άνδρες εμφανίζονται σε ένα βίντεο χρησιμοποιώντας ένα μικρό λαστιχένιο σκάφος που προσπαθεί να πάει για βοήθεια, αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι εξ αποστάσεως δυνατό, καθώς η απόσταση από τη Ζάκυνθο είναι τώρα κοντά στα 30 μίλια.

Από τα βίντεο μπορούμε να δούμε ότι οι άνθρωποι στο πλοίο φαίνεται να είναι, υπό τις συνθήκες αυτές, καλύτερα από ό, τι αναμενόταν. Αλλά λένε ότι δεν έχουν περισσότερο φαγητό και νερό, και δεν μπορούν να μείνουν στο να δουν περισσότερο.

Σε ένα φωνητικό μήνυμα που στάλθηκε στο Aegean Boat Report από έναν από τους επιβάτες του ιστιοφόρου, επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν πλέον φαγητό και νερό και ότι οι επιβάτες ανησυχούν πολύ για το τι θα τους συμβεί. Ζητά και πάλι να διασωθούν, μέχρι στιγμής οι ελληνικές αρχές δεν ακούν.

Το ιστιοφόρο έχει πλέον παρασυρθεί για σχεδόν 20 ώρες, όσο οι ελληνικές αρχές να διασώσουν μια βάρκα με ανθρώπους σε κίνδυνο.

Πηγή: aegeanboatreport.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter