Aegean Rebreath: Η ομάδα που καθαρίζει τον ελληνικό βυθό (Photos)

Aegean Rebreath: Η ομάδα που καθαρίζει τον ελληνικό βυθό (Photos)

Πλαστικά ποτήρια, σακούλες ακόμα και ολόκληρο αυτοκίνητο έχουν ανασύρει από τον ελληνικό βυθό οι εθελοντές της ομάδας Aegean Rebreath που συγκροτήθηκε για να υλοποιήσει δράσεις με σκοπό την ολιστική λύση στο μείζον πρόβλημα της της ρύπανσης των θαλασσών. 

Η ομάδα, προχωρεί σε δράσεις που περιλαμβάνουν τη συλλογή και ανακύκλωση απορριμάτων από τους βυθούς, παρέχει τεχνογνωσία στους δήμους αλλά και τους κατοίκους των περιοχών όπου δρα, ενώ παράλληλα δημιουργεί σταθμούς συλλογής απορριμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και ένα χρόνο η ομάδα έχει καταφέρει να ανασύρει από τον ελληνικό βυθό πάνω από 12 τόνους (!) σκουπίδια!

Ο Γιώργος Σαρελάκος, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα μαζί με όλη την ομάδα για την ιδέα τους, στον διαγωνισμό του Advocate Europe για την Δημοκρατία, μίλησε στο documentonews.gr, για τους στόχους της Aegean Rebreath αλλά και το έργο της.  

Πως προέκυψε αυτή η δράση;

Προέκυψε από μία ιδέα, μιας παρέας ανθρώπων, που είχαν τις ίδιες εμπειρίες σε επίπεδο καταδύσεων, τις ίδιες ανησυχίες σε επίπεδο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προβληματίζονταν για το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Έτσι αποφασίσαμε να συστήσουμε μια ομάδα, με σκοπό σταδιακά να εξαπλώσουμε τις δραστηριότητές μας, αξιολογώντας βέβαια πάντοτε και τις συνθήκες. Ξεκινήσαμε με κάποιες καταδυτικές και παράκτιες δραστηριότητες στη συνέχεια επεκταθήκαμε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς προέκυψε και παροχή τεχνογνωσίας σε Δήμους. Τώρα θέλουμε να περάσουμε και σε ερευνητικές διαδικασίες και προσπαθούμε όσο μπορούμε να δυναμώνουμε την ομάδα.

Πότε ξεκινήσατε και ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα;

Ξεκινήσαμε πριν ενάμιση χρόνο. Τα αποτελέσματα είναι σπουδαία, από την άποψη ότι η ιδέα που είχαμε από την αρχή, αναδείχτηκε πρώτη ανάμεσα σε 475 ιδέες, σε όλη την Ευρώπη στον διαγωνισμό του Advocate Europe για την Δημοκρατία.

Έχουμε συνάψει ήδη κάποια μνημόνια, για εγκατάσταση υπαίθριων σταθμών συλλογής απορριμάτων σε νησιά και άλλες σχετικές συμφωνίες. Διευρύνουμε το δίκτυο μας με εταιρείες ανακύκλωσης και επαναξιοποίησης των απορριμάτων, που είναι ένα έργο αρκετά σύνθετο και πολύπλοκο.

Ποια ήταν η τελευταία σας δράση;

Η τελευταία ήταν στη Σύρο, όπου μέσα σε μία μέρα καταφέραμε να έρθουμε σε συμφωνία με τον Δήμο, με τις τοπικές ενώσεις αλιέων, με τον ναυτικό όμιλο Σύρου, προκειμένου και εκεί να εγκαταστήσουμε έναν υπαίθριο σταθμό συλλογής απορριμάτων .

Στον υπαίθριο σταθμό συλλέγονται όλα τα απορρίμματα από παράκτιες και υποβρύχιες δράσεις, τα οποία διαχωρίζονται, καταγράφονται και προωθούνται στο κατάλληλο δίκτυο έτσι ώστε να δούμε ποια πάνε για ανακύκλωση και ποια για επαναξιοποίηση.

Στα μέρη που φτιάχνουμε τέτοιους σταθμούς, παρέχουμε ταυτόχρονα τεχνογνωσία και εκπαίδευση στους Δήμους, για το πως ο σταθμός χρησιμοποιείται ενώ παράλληλα κάνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία και σε αλιείς.

Σκοπός μας είναι γύρω από αυτούς τους σταθμούς να πραγματοποιήσουμε και ερευνητικές δραστηριότητες., για να μπορούμε να καταγράφουμε -με τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων- το πόσο επιβαρύνεται η κάθε περιοχή.

Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυλάδων και ένα νησί με πολύ τουρισμό, ήταν απογοητευτική η εικόνα;

Ναι. Η Σύρος ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη και μπορούμε να το πούμε αυτό βάση των δεδομένων που καταγράψαμε. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση παρατηρήθηκε σε επίπεδο πλαστικών μίας χρήσης. Σε μικρότερο ποσοστό οφειλόταν στους αλιείς ενώ σε μεγαλύτερο στη διαχείριση των απορριμάτων από τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή

Κάθε πότε πραγματοποιείτε ανάλογες δράσεις και ποια είναι η επόμενη;

Κάθε Σαββατοκύριακο πραγματοποιούμε δράσεις. Η επόμενη είναι, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στον Πόρο μια πολύ μεγάλη δράση που θα προχωρήσουμε σε καθαρισμό του λιμένα και ανέλκυση εγκαταλελειμμένων διχτυών από υφάλους.

(σ.σ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία δράση της ομάδας στον Πόρο, ανασύρθηκαν 700 κιλά εγκαταλελειμμένα δίχτυα, 350 γυάλινα ποτήρια, 320 γυάλινα μπουκάλια, 160 πλαστικά μπουκάλια, 180 μεταλλικά κουτάκια, 85 λάστιχα, μία πολυθρόνα και μία σιδερώστρα)

Ποιος είναι ο στόχος σας μακροπρόθεσμα;

Η στόχος μας είναι να φτάσουμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ιδρύματα της χώρας και με φορείς του ιδιωτικού τομέα, σε ολιστικές λύσεις για το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης. Αυτό που αφορά εμάς, είναι η υλοποίηση δράσεων ολιστικού χαρακτήρα και όχι η υλοποίηση δράσεων εντυπωσιασμού. Στηριζόμαστε σε συνέργειες με όλους τους τοπικούς φορείς, σε κάθε περιοχή που πηγαίνουμε, με σκοπό να φτιάξουμε ένα μοντέλο που θα καλύψει όλη την Ελλάδα και θα στηρίζεται σε 15 επιμέρους άξονες δράσης.

*Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από την Aegean Rebreath

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter