ΑΕΚ: Εντυπωσιακή με πρωτιά στον όμιλο και μεγάλος στόχος το… Final Four! (Video)

ΑΕΚ: Εντυπωσιακή με πρωτιά στον όμιλο και μεγάλος στόχος το… Final Four!  (Video)

Η ΑΕΚ μετά τον περυσινό θρίαμβο στο Basketball Champions League, όπου κατέκτησε το τρόπαιο στην Αθήνα, πραγματοποιεί είδη και φέτος μία σεζόν… πρωταθλήτριας, αφού δίκαια θεωρείται μία εκ των κορυφαίων ομάδων του θεσμού.

Παρά τις αλλαγές στο ρόστερ και στην άκρη του πάγκου το καλοκαίρι, η “Ένωση” κατάφερε με την βοήθεια του νέου κόουτς, Λούκα Μπάνκι να “χτίσει” μία πολύ καλή και ποιοτική ομάδα από την αρχή και να πραγματοποιήσει πολύ όμορφες εμφανίσεις στους ομίλους του Basketball Champions League.

Η ΑΕΚ, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της διοργάνωσης με ρεκόρ 12 νικών και μόλις 2 ηττών και κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο, μαζί με την Χάποελ Ιερουσαλήμ και διαθέτει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην διοργάνωση, πίσω μόνο από την Μούρθια (13-1).

Η ελληνική ομάδα, αποδεικνύει φέτος πως η περυσινή τρομερή σεζόν, δεν ήταν τυχαία, αλλά η αρχή της επιστροφής της στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και στους τίτλους.

Γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα η κατάκτηση του διηπειρωτικού κυπέλλου στο Ρίο της Βραζιλίας, όπου η Βασίλισσα στέφθηκε… Παγκόσμια!

Πλέον οι “κιτρινόμαυροι”, επέστρεψαν στην “καθημερινότητα” τους, προετοιμαζόμενοι για τα playoffs του BCL, όπου και θα έχουν μία… ξεχωριστή “εμφύλια” μονομαχία με τον ΠΑΟΚ, με στόχο την πρόκριση τους, στις 8 καλύτερες ομάδες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το Eurohoops σας θυμίζει την φετινή παρουσία της ΑΕΚ στους ομίλους του Basketball Champions League, τα σημαντικότερα αποτελέσματα που της χάρισαν την πρώτη θέση, τους παίκτες-κλειδιά που ξεχώρισαν με τα πεπραγμένα τους στο παρκέ και σας παρουσιάζει τον… γνώριμο αντίπαλο της στην φάση των “16”!

Τα ματς που έκριναν πρόκριση και… πρωτιά!

Η “ένωση” σε όλη την πορεία της φάσης των ομίλων, απέδειξε πως είναι η κάτοχος του BCL και πως είναι καλύτερη από ομάδες όπως η Μπάμπεργκ. Η ΑΕΚ ήταν ασταμάτητη κάτι που δείχνει και το τελικό ρεκόρ της (12-2), αφού γνώρισε μόλις 2 ήττες, η μία στην πρεμιέρα των ομίλων από την Χάποελ Ιερουσαλήμ και η άλλη στην Γερμανία, από την ομάδα του Νίκου Ζήση.

Η πρόκριση για την ελληνική ομάδα εξασφαλίστηκε σχετικά γρήγορα και στην συνέχεια, οι παίκτες του Λούκα Μπάνκι “πάλευαν” για την πρωτιά στον τρίτο όμιλο του Basketball Champions League. Το πρώτο αποτέλεσμα-κλειδί της χρονιάς, ήταν το μεγάλο διπλό στην Τσεχία, κόντρα στην Νίμπουρκ με 94-93 (σε 2 παρατάσεις_, σε ένα βράδυ που ο Λαρεντζάκης… μεγάλωσε και πέτυχε 23 πόντους με 7/8 τρίποντα.

Στην ακριβώς επόμενη αγωνιστική (3η), μετά το διπλό στην Τσεχία, η ΑΕΚ υποδέχθηκε την Μπάμπεργκ και με εκπληκτικό επιθετικό, μπάσκετ πέτυχε 93 πόντους και πανηγύρισε την μεγάλη νίκη (93-86), δείχνοντας από νωρίς πως είναι ένα από τα δύο φαβορί του ομίλου και μία… μεγάλη δύναμη της διοργάνωσης.

Πάντως η μεγαλύτερη φετινή νίκη των παικτών του Λούκα Μπάνκι, η οποία ουσιαστικά τους χάρισε την πρώτη θέση στον όμιλο και τους έδωσε έξτρα ψυχολογία ενόψει της συνέχειας, ήταν το διπλό στην Ιερουσαλήμ απέναντι στην Χάποελ του Τζέιμς Φελντέιν με 83-70 και με εξαιρετικό μπάσκετ και καθολική κυριαρχία και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Οι αγώνες της ΑΕΚ στην φάση των ομίλων:

ΑΕΚ-Χάποελ Ιερουσαλήμ 75-79

Νίμπουρκ-ΑΕΚ 93-94

ΑΕΚ-Μπάμπεργκ 93-86

Ντιζόν-ΑΕΚ 80-90

AEK-Φουεναλμπράδα 78-71

ΑΕΚ-Λιετκαμπέλις 65-59

Αντβέρπ-ΑΕΚ 64-71

Χάποελ Ιερουσαλήμ-ΑΕΚ 70-83

ΑΕΚ-Νίμπουρκ 80-76

Μπάμπεργκ-ΑΕΚ 77-73

ΑΕΚ-Ντιζόν 80-56

Φουενλαμπράδα-ΑΕΚ 82-90

Λιετκαμπέλις-ΑΕΚ 65-84

ΑΕΚ-Αντβέρπ 77-76

Οι πρωταγωνιστές της “κιτρινόμαυρης” πορείας

Όταν μία ομάδα πραγματοποιεί μία τόσο δυναμική και εντυπωσιακή πορεία, όπως η φετινή ΑΕΚ στο Basketball Champions League, αυτό δεν γίνεται να συμβεί, χωρίς παίκτες οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει και κάνουν την διαφορά, κάθε εβδομάδα στο παρκέ.

Πρώτος από όλους, ο Βινς Χάντερ που φέτος αντικειμενικά, διανύει την κορυφαία χρονιά της επαγγελματικής του καριέρας και δίκαια θεωρείται ο κορυφαίος παίκτης της “ένωσης” και ο καλύτερος σέντερ της διοργάνωσης.

Ο Χάντερ σε 14 ματς, έχει κατά μέσο όρο 18,7 πόντους, 7,8 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ, 1,4 κλεψίματα και 1,1 μπλοκ όντας ασταμάτητος και… ηγέτης της ομάδας του Λούκα Μπάνκι.

Φυσικά κανένας παίκτης στον κόσμο, μόνος του δεν μπορεί να κερδίσει και ο Χάντερ έχει την τύχη δίπλα του να διαθέτει εξαιρετικούς συμπαίκτες, που ανεβάζουν επίπεδο την ΑΕΚ.

Ένας από αυτούς, που αποτελεί παίκτη-κλειδί των “κιτρινόμαυρων”, είναι ο έμπειρος φόργουορντ, Γιόνας Ματσιούλις που έχει 9,2 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ ανά ματς και κάνει την διαφορά για την “ένωση” και στις δύο πλευρές του παρκέ, αγωνιζόμενος είτε ως πάουερ φόργουορντ είτε ως σμολ φόργουορντ. Γενικότερα, ο Ματσιούλις αποτελεί παίκτη-κόσμημα για το BCL και την ΑΕΚ και ελάχιστες ομάδες, διαθέτουν παίκτη της ποιότητας του.

Επίσης και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ξεχωρίζει από την φετινή ΑΕΚ, όντας πολύ πιο έμπειρος και με περισσότερες ευθύνες από πέρυσι, όπου με την “κιτρινόμαυρη” φανέλα κατέκτησε το Basketball Champions League.

Ο “Λάρι” δεν έχει χάσει κανένα ματς των ομίλων (14 εμφανίσεις), είναι ο βασικός εκφραστής και πιο σημαντικός παίκτης του ελληνικού “κορμού” της ΑΕΚ και αποτελεί το παρών και το μέλλον της ομάδας. Κατά μέσο όρο στο BCL, έχει 10,1 πόντους με 37% στα τρίποντα και 45% στα δίποντα, 3,8 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ και 1,6 κλεψίματα και οι αριθμοί του δείχνουν πως είναι ένας παίκτης που κάνει τα πάντα και στις δύο πλευρές του παρκέ και κάνει την διαφορά ανεξαρτήτως έδρας και αντιπάλου.

Και τώρα… “εμφύλιος” με ΠΑΟΚ!

Πλέον μετά την εξαιρετική της πορεία στον πρώτο γύρο και στον όμιλο του Basketball Champions League, η ΑΕΚ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ του Ηλία Παπαθεοδώρου στην φάση των “16”, έχοντας μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση.

Στόχος φυσικά και των δύο ελληνικών ομάδων είναι η πρόκριση, στην επόμενη φάση με την “ένωση” να στέκεται… άτυχη, αφού σίγουρα θα μπορούσε να γλιτώσει την “μάχη” με έναν ελληνικό σύλλογο και να έχει έναν πιο βατό αντίπαλο.

Ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα, η οποία παρόλα τα προβλήματα της μάχεται σε κάθε ματς και απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, ανεξαρτήτου έδρας, προσπαθώντας να παίξει καλό μπάσκετ και “σκληρή” άμυνα. Η παρουσία του στους “16” και η πρόκριση από έναν δύσκολο όμιλο, αποτελεί σημαντική επιτυχία, αφού οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, είναι ένα σύνολο με συνοχή και χημεία.

Σίγουρα πάντως ο “Δικέφαλος του Βορρά”, έχει χτυπητές αδυναμίες στο παιχνίδι του και… δυνατά σημεία. Μεγάλα προβλήματα, είναι η δημιουργία όπου ο ΠΑΟΚ μοιράζει μόλις 16,4 ασίστ κατά μέσο όρο και είναι η 26η ομάδα του BCL σε αυτόν τον τομέα, ενώ και γενικότερα στο κομμάτι των ριμπάουντ υπάρχει πρόβλημα, αφού τα 29,1 λατά μέσο όρο που μαζεύουν οι παίκτες της ομάδας, είναι δεύτερη χειρότερη (!) επίδοση στην διοργάνωση.

Αντίθετα η άμυνα του ΠΑΟΚ είναι πολύ σκληρή και καταθέτει μπόλικη ενέργεια σε κάθε ματς και δυσκολεύει κάθε αντίπαλο, ενώ και το περιφερειακό σουτ των “ασπρόμαυρων” είναι εξαιρετικό και το μεγάλο τους “όπλο”, αφού σουτάρουν με 45,2% ανά ματς.

Η ΑΕΚ είναι το φαβορί της σειράς με τον ΠΑΟΚ, αλλά σίγουρα προμηνύονται μεγάλες “μάχες” στα παρκέ του ΟΑΚΑ και στο “Παλατάκι” και όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Πάντως μόνο και μόνο, που στην φάση των “16” του Basketball Champions League, έχουμε “εμφύλιο” για μία θέση στην οκτάδα, αποτελεί μεγάλη τιμή για το ελληνικό μπάσκετ!

Πηγή: Eurohoops

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter