ΑΕΚ & Περιστέρι: Τα σενάρια της τελικής θέσης και οι πιθανοί αντίπαλοι στο BCL

ΑΕΚ & Περιστέρι: Τα σενάρια της τελικής θέσης και οι πιθανοί αντίπαλοι στο BCL

Με μία αγωνιστική να έχει μείνει για το τέλος της κανονικής περιόδου στο Basketball Champions League, το Eurohoops αναλύει το τί περιμένει τις ΑΕΚ και Περιστέρι στην επόμενη φάση. Ποιοι οι πιθανοί αντίπαλοι και το νέο σύστημα της διοργάνωσης.

Tου Βαγγέλη Παπαδημητρίου/ info@eurohoops.net

Μία… στροφή πριν την ολοκλήρωση της ρέγκιουλαρ σίζον στο φετινό BCL τα νέα είναι ευχάριστα για τις δύο από τις τρεις εκπροσώπους του ελληνικού μπάσκετ, καθώς ΑΕΚ και Περιστέρι έχουν ήδη εξασφαλίσει τη πρόκριση για την επόμενη φάση, αυτή των playoffs, μετά τις νίκες τους επί των Ράστα Βέχτα και Μπάμπεργκ αντίστοιχα

Το μόνο, πλέον, που απομένει είναι να μάθουμε την τελική κατάταξη των δύο ομάδων (4 & 5/2 διεξάγεται 14η αγωνιστική), καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα από ποια θέση θα μπουν στη κλήρωση για τη φάση των ”16”. Πριν αναλύσουμε τις καταστάσεις που επικρατούν σε ΑΕΚ και Περιστέρι, αξίζει να θυμίσουμε τί ισχύει από τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στη διοργάνωση της FIBA.

Από τη σεζόν 2019/20, τα playoffs αλλάζουν μορφή και πλέον οι ομάδες θα λύνουν τις διαφορές τους σε σειρές ”best of 3”. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή ισοπαλίες και διαφορές, με την ομάδα που θα φτάνει πρώτη τις 2 νίκες να παίρνει και τη πρόκριση για το Final Four.

Στη κληρωτίδα θα μπουν οι 16 ομάδες, αλλά θα χωριστούν σε δύο γκρουπ: στους πρώτους και τους τέταρτους των ομίλων και στους δεύτερους και τους τρίτους. Φυσικά, οι ομάδες που βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο στη κανονική διάρκεια δεν θα μπορούν να βρεθούν ξανά αντιμέτωπες. Αυτό σημαίνει ότι πλέον αποκτά αξία και το αν κάποια ομάδα θα τερματίσει δεύτερη ή τρίτη. Και αυτό γιατί πολύ απλά, οι δεύτερες θα έχουν και το πλεονέκτημα έδρας, όπως ακριβώς και οι πρώτοι των ομίλων.

Πάμε να δούμε τα δεδομένα και τα σενάρια για τις δύο ελληνικές ομάδες:

ΑΕΚ (8-5)

Η ΑΕΚ εξασφάλισε τη πρόκριση στην επόμενη φάση και το μόνο που μένει να μάθει είναι αν θα τερματίσει δεύτερη ή τρίτη στον δεύτερο όμιλο. Η Ένωση υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την αδιάφορη Ανβίλ (5/2, 19:30) και με νίκη θα ανέβει στο 9-5 θα είναι σίγουρα δεύτερη, μόνο πίσω από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ των 10 νικών. Αν όμως δεν τα καταφέρει κόντρα στους Πολωνούς και την ίδια ώρα η Μπούργος νικήσει εντός τη Ράστα, τότε οι Ισπανοί θα είναι δεύτεροι και η ΑΕΚ τρίτη, με τη Μπαντιρμά να είναι τέταρτη.

Τί γίνεται όμως με τους πιθανούς αντιπάλους; Αφού λοιπόν ”παίζεται” μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, αρκεί να δούμε ποιος θα τερματίσει στις ανάλογες θέσεις τους ομίλους 1,3 και 4. Στον πρώτο, η Σάσσαρι που φιλοξενείται από τη Μανρέσα, η οποία και ”καίγεται” για τη νίκη, πρέπει να κερδίσει και ταυτόχρονα η Τουρκ Τέλεκομ να χάσει στην έδρα της Στρασμπούρ (έχει αποκλειστεί), για να βγει πρώτη. Επομένως, μία από τις δύο θα είναι στη δεύτερη θέση, την ώρα που στη τρίτη γίνεται χαμός. Η Οστάνδη (7-6) έχει πάρει ήδη τη πρόκριση και η τελευταία θέση ”παίζεται” ανάμεσα σε Μανρέσα (7-6), Λιετκαμπέλις (6-7) και Χολόν (6-7). Η Χολόν υποδέχεται τη Λιετκαμπέλις, με την Οστάνδη να φιλοξενείται από την τελευταία Τορούν, επομένως ο νικητής του Χολόν-Λιετκαμπέλις θα έχει προβάδισμα, με τη δεύτερη να έχει νίκη με +6 στο πρώτο ματς και σε περίπτωση ισοβαθμίας με τη Μανρέσα, έχει πλεονέκτημα. Αν κερδίσει η Χολόν με +7 τότε έχει το πλεονέκτημα κόντρα στη Μανρέσα. Όλα αυτά με τη προϋπόθεση να ηττηθεί η Μανρέσα. Αν αυτή κερδίσει, τότε και να κερδίσει η Οστάνδη, τότε η τρίτη θέση είναι δική της. Η Οστάνδη θέλει να νικήσει, αλλά αν δεν γίνει αυτό, τότε θέλει ισοβαθμία με μία εκ των Χολόν-Λιετκαμπέλις και ήττα της Μανρέσα για να βγει τρίτη. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ανάμεσα σε Μανρέσα-Οστάνδη, τότε η πρώτη θα είναι στη τρίτη θέση.

Στον τρίτο όμιλο, τα πράγματα είναι πιο απλά. Τενερίφη και Νίμπουρκ με 11-2 είναι σε πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, με τους Ισπανούς να έχουν το πλεονέκτημα. Νίζνι και Περιστέρι με 8-5 είναι σε τρίτη και τέταρτη θέση, όμως η ελληνική ομάδα έχει το μειονέκτημα. Το Περιστέρι αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Νίμπουρκ (4/2, 18:30) και η Νίζνι στη Ρίγα, κάτι που σημαίνει ότι με νίκη δική του και ήττα των Ρώσων, τότε η τρίτη θέση θα είναι ελληνική. Με λίγα λόγια, αν Τενερίφη και Νίζνι κερδίσουν, τότε Νίμπουρκ και Νίζνι θα είναι δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα.

Στον τέταρτο όμιλο, η Σαραγόσα έχει 9-4 και με νίκη στην έδρα της Μπρίντιζι, θα τερματίσει πρώτη. Βόννη και Ντιζόν με 8-5 ακολουθούν και αν η πρώτη κερδίσει τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να χάσει η Σαραγόσα για να τερματίσει πρώτη, χωρίς να την ενδιαφέρει τί θα κάνει η Ντιζόν, που υποδέχεται τη Μπεσίκτας. Με περίπτωση ισοβαθμία Βόννης και Ντιζόν, τότε η γερμανική ομάδα έχει το πλεονέκτημα, ενώ αν η Βόννη χάσει και η Ντιζόν κερδίσει, τότε η δεύτερη θέση πάει στους Γάλλους. Στο παιχνίδι υπάρχει και η Μπεσίκτας, η οποία με 7-6 έχει πάρει το εισιτήριο και αν κερδίσει την Ντιζόν στην έδρα της, θα πρέπει να το κάνει με +34 πόντους (είχε χάσει με 33). Στο σενάριο της τριπλής ισοβαθμίας, η Βόννη είναι δεύτερη, η Ντιζόν τρίτη και τέταρτη η Μπεσίκτας.

Περιστέρι (8-5)

Όπως είπαμε, το Περιστέρι πρέπει να κερδίσει τη Νίμπουρκ εκτός έδρας (4/2, 18:30) και να χάσει η Νίζνι στη Ρίγα, για να τερματίσει τρίτο. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε ισχύουν όλα όσα γράψαμε παραπάνω για την ΑΕΚ και τις πιθανές δεύτερες θέσεις. Αν όμως τερματίσει τέταρτο, τότε θα αντιμετωπίσει έναν εκ των πρώτων των άλλων τριών ομίλων.

Στον πρώτο, θα πρέπει να χάσει η Τουρκ Τέλεκομ εκτός έδρας κόντρα στη Στρασμπούρ και να κερδίσει η Σάσαρι για να βγει αυτή πρώτη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η πρωτιά θα πάει στους Τούρκους. Στον δεύτερο όμιλο, η Χάποελ Ιερουσαλήμ είναι ήδη πρώτη, ενώ στον τέταρτο η Σαραγόσα αν κερδίσει θα είναι πρώτη, ενώ σε ισοβαθμία με τη Βόννη χάνει, αλλά κερδίζει σε ισοβαθμία με τη Ντιζόν. Αν αυτές οι τρεις ομάδες ισοβαθμήσουν με 9-5, τότε η πρώτη θέση πάει στη Βόννη και η δεύτερη στη Σαραγόσα.

Πηγή eurohoops.net

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter