«Αέρας κοπανιστός οι υποσχέσεις Αυγενάκη»

«Αέρας κοπανιστός οι υποσχέσεις Αυγενάκη»

Είθισται στην αρχή κάθε κυβερνητικής θητείας να παρουσιάζεται ο σχεδιασμός και στο τέλος της να γίνεται ο δημόσιος απολογισμός των πεπραγμένων προς την κοινωνία. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επέλεξε, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια απραξίας, να συνδιαμορφώσει τον «στρατηγικό» σχεδιασμό του σε μια σειρά από 13 φιέστες (μία σε κάθε περιφέρεια της χώρας) λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές…

«Οι 13 παρουσιάσεις του σχεδίου με τον βαρύγδουπο τίτλο “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό”, πέραν του ότι είναι ευκαιρία νέων αδιαφανών αναθέσεων σε “ημετέρους” για να σπαταλήσουν όσα χρήματα έχουν απομείνει στα ταμεία, αποτελούν καμπάνια ανέξοδης παροχολογίας και ανακοινώσεων έργων χωρίς δεσμευμένες πιστώσεις, άρα χωρίς αντίκρισμα» δηλώνει στο Documento ο τέως γγΑ Ιούλιος Συναδινός. Και προσθέτει:

«Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να επιδείξει κανένα στρατηγικό σχέδιο στον αθλητισμό που να αφορά την ανάπτυξη, την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, τη συντήρηση των υπαρχόντων, τον μαζικό αθλητισμό, τις αθλητικές υποδομές των σχολείων. Αντ’ αυτών, κατάργησε τη χρηματοδότηση στα προγράμματα “Αθλησης για Ολους” που εκτελούσαν οι δήμοι, έβαλε στο ψυγείο 400 και πλέον αθλητικά έργα που είχαν ενταχτεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατάργησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία της χώρας».

Διαχρονική υστέρηση

Με την ευκαιρία της έναρξης των συνεδρίων-φιέστα από την Πάτρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Ιούλ. Συναδινός αναφέρει τα ακόλουθα: «Η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε το 2015 τη διακυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 13 περιφερειών της χώρας όσον αφορά την αναλογία αθλητικών χώρων ανά κάτοικο (μόλις 4,19 τ.μ.).

Η ίδια υστέρηση υπήρχε και στην ένταξη νέων έργων στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων της ΓΓΑ. Τη τριετία 2012-14 τα αθλητικά έργα που είχαν ενταχτεί στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων της ΓΓΑ των τριών νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας) ήταν μόλις πέντε, από τα οποία τα δύο ήταν σε πολυετή αδράνεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κλειστό Γυμναστήριο Αγρινίου, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 1996 (!) και αποπερατώθηκε και παραδόθηκε έπειτα από ενεργοποίηση της εργολαβίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα δε ποσά που καταβλήθηκαν τα έτη 2012-14 για την πληρωμή των τριών ενεργών έργων της δυτικής Ελλάδας από την τότε κυβέρνηση ήταν το ιλιγγιώδες ποσό των 12.700 ευρώ για την Αιτωλοακαρνανία.

Μες στην τριετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα έργα αθλητικών υποδομών στη δυτική Ελλάδα έφτασαν τα 18, το 8% των πανελλαδικών (220) έργων του ΠΔΕ, και απορροφούσαν το 10% των συνολικών διαθέσιμων πανελλαδικών πόρων ΠΔΕ. Η δε κατανομή στους τρεις νομούς, αναλόγως και των τότε συνθηκών ετοιμότητας των δήμων, ήταν οκτώ για την Αιτωλοακαρνανία, έξι για την Ηλεία και τέσσερα για την Αχαΐα. Σημειωτέον ότι στη μεν Αχαΐα υπάρχει ένα δημόσιο εθνικό αθλητικό κέντρο (ΠΕΑΚΠ), για την οικονομική και διοικητική διαχείριση του οποίου είχαν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές, και μια ρημαγμένη από παλιότερες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αθλητική εγκατάσταση στην Αγυιά, για την οποία επίσης έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για τη λεηλασία που υπέστη. Στη δε Αιτωλοακαρνανία ένα επίσης δημόσιο αθλητικό κέντρο (Παπαχαραλάμπειο ΕΑΚ Ναυπάκτου), το οποίο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε πρότυπο λειτουργίας, με την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος για ενεργειακή αυτονομία σε δημόσια αθλητική εγκατάσταση, εποπτευόμενο από τη ΓΓΑ. Στο εν λόγω στάδιο της Ναυπάκτου ο Λ. Αυγενάκης παρέλαβε ώριμη εργολαβία εγκατάστασης νέου ταρτάν στίβου σε εξέλιξη και χρειάστηκε δυόμισι χρόνια να το αποπερατώσει»!

Για όλα τα προαναφερόμενα ο πρώην γγΑ επισημαίνει ότι «επί ηγεσίας Αυγενάκη επιστρέψαμε πάλι στις παλιές πελατειακές νεοδημοκρατικές εποχές, όταν ο κάθε υφυπουργός έπαιρνε το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων της χώρας στην εκλογική του περιφέρεια. Οπως το 2012-14, όταν το 16,2% είχε μεταφερθεί στην εκλογική περιφέρεια του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ανδριανού, έτσι και την τριετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2019-21 περισσότερα από τα μισά έργα αφορούν την εκλογική περιφέρεια του νυν υφυπουργού Λ. Αυγενάκη» σημειώνει ο Ιούλ. Συναδινός, ο οποίος συμπληρώνει: «Μόλις τρία νέα έργα που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν ενταχτεί στο ΠΔΕ της ΓΓΑ, για τα μάτια του κόσμου κι αυτά χωρίς καμία διαθέσιμη πίστωση. Προς το παρόν είναι γράμμα κενό…

Σε κάθε περίπτωση τα δημόσια αθλητικά έργα δεν μπορεί να σχεδιάζονται με πελατειακές λογικές όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά πρέπει να αποτελούν ένα εθνικό σχέδιο με αναπτυξιακούς όρους περιφερειακής αποκέντρωσης και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη νησιωτικότητα και τα μορφολογικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της χώρας.

Ο Λ. Αυγενάκης δεν μπορεί να υπόσχεται τίποτε για τη δυτική Ελλάδα. Εκλεισε περισσότερα από 110 τμήματα προγραμμάτων “Αθλησης για Ολους” των δήμων της δυτικής Ελλάδας, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 δημότες. Εκλεισε τουλάχιστον 24 ειδικά τμήματα για ΑμεΑ και Ρομά. Σφράγισε το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης στο οποίο λάμβαναν μέρος 3.000 παιδιά των δημοτικών σχολείων από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Αχαΐα. Λίγο πριν από το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι υποσχέσεις Αυγενάκη και μάλιστα χωρίς πιστώσεις κι εγγυήσεις αποτελούν αέρα κοπανιστό».

Μόλις ένα στα… 87

Από την ανάλυση των αθλητικών έργων την τριετία 2012-14 προκύπτει ότι από τα 87 πρότζεκτ που ήταν σε εξέλιξη ολοκληρώθηκε μόλις το ένα! Σε 40 αθλητικά έργα έγινε απένταξη, τα 24 ήταν σε εξέλιξη, τα 17 πέρασαν σε φάσης αδράνειας, ένα έργο διαλύθηκε και άλλο ένα έμεινε στάσιμο. Ποιο ήταν το ποσοστό επιτυχίας των έργων; Το ελάχιστο 1,1%!

Την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-18) το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων της ΓΓΑ περιλάμβανε 219 νέα έργα σε όλες τις περιφέρειες: 37 σε αυτήν της κεντρικής Μακεδονίας, 29 στην Αττική, 19 στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, 20 στη Θεσσαλία, 18 στη δυτική Ελλάδα, 15 στην Πελοπόννησο, 16 στο νότιο Αιγαίο, 14 στο βόρειο Αιγαίο, 13 στην Ηπειρο, 11 στη δυτική Μακεδονία, 11 στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, 9 στα νησιά του Ιουνίου και 7 στην Κρήτη.

33 μήνες γεμάτοι φιέστες χωρίς περιεχόμενο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αν έχει… διακριθεί σε κάτι στους 33 μήνες παρουσίας του στο υφυπουργείο Αθλητισμού, είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Οι φιέστες του δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε στην επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον ελληνικό αθλητισμό.

Στην πρόσφατη εκδήλωση στην Πάτρα ο Αυγενάκης έκανε και έναν απολογισμό της θητείας του στο υφυπουργείο Αθλητισμού με αναφορές που απέχουν από την πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων μίλησε για:

1 Διαφάνεια, αξιοκρατία και χρηστή διακυβέρνηση, όπου συμπεριέλαβε το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, το πρόγραμμα αξιολόγησης «Χίλων», το Μητρώο Προπονητών, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων ανέβασε στα… κάγκελα τη συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιρικών ενώσεων και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ΕΠΣ που έχουν στο δυναμικό τους 30-35 ομάδες και απ’ αυτές στις γενικές συνελεύσεις της ένωσης έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι έξι επτά. Οι υπόλοιπες αποκλείονται επειδή δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ.

2 Αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων και συγκεκριμένα της διαφθοράς, του ντόπινγκ, της βίας, της κακοδιαχείρισης και της κακοποίησης. Ο χουλιγκανισμός από την αρχή της σεζόν όχι μόνο έχει ξεφύγει, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Αλκη, αλλά έχει απλωθεί σχεδόν σε όλο το φάσμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Γι’ αυτό ο υφυπουργός σε διάστημα δυόμισι ετών αναγκάστηκε να νομοθετήσει δύο φορές διατάξεις για τη βία.

Σε επικοινωνιακή φούσκα εξελίχθηκε και η Steering Committee, η επιτροπή που συστάθηκε σε συνεργασία με την UEFA και τη FIFA για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων και την ακεραιότητα των διοργανώσεων. H Steering Committee συνεδρίασε μία φορά και δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση της βίας και των στημένων αγώνων.

3 Στήριξη αθλητικής οικογένειας… με μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια αγώνων, με απευθείας επιχορήγηση ερασιτεχνικών σωματείων και με την καταβολή ποσοστού από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος. Η τελευταία… υπόσχεση Αυγενάκη έχει προκαλέσει μεγάλους μπελάδες στις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας1. Για την τρέχουσα σεζόν υπολόγισαν ότι θα εισπράξουν 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που τους δόθηκε πέρυσι, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα στα οικονομικά τους.

4 Ενίσχυση της εξωστρέφειας με πραγματοποίηση διεθνών συναντήσεων. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το ποδόσφαιρο, καθώς η πόρτα του γραφείου του υφυπουργού είναι κλειστή για τις FIFA – UEFA. Οι υπερεθνικές αρχές έχουν ζητήσει δύο φορές συνάντηση με τον Αυγενάκη για να επιλυθούν με διάλογο τα προβλήματα που προκάλεσαν οι διατάξεις των νόμων του σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά ο υφυπουργός αποφεύγει να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter