Aeroflot: «Πήρες κιλά; Μείωση μισθού!» και άλλες ιστορίες εργασιακής ανισότητας εις βάρος των γυναικών στη Ρωσία

Aeroflot: «Πήρες κιλά; Μείωση μισθού!» και άλλες ιστορίες εργασιακής ανισότητας εις βάρος των γυναικών στη Ρωσία

Για τη ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία Aeroflot η επιτυχία των αεροσυνοδών βασίζεται στο… βάρος τους, γι’ αυτό και αποφάσισε να «τιμωρήσει» μισθολογικά όσες πήραν κιλά, προκαλώντας την οργή τους.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Aeroflot έβαλε στο στόχαστρο όσες αεροσυνοδούς ξεπερνούσαν το επιτρεπτό μέγεθος 48 (ευρωπαϊκό 46) στα ρούχα. Αποφάσισε η μισθοδοσία και τα μπόνους τους να είναι αντιστρόφως ανάλογα του βάρους τους. Όσα περισσότερα κιλά, τόσα λιγότερα λεφτά (για τις υπαλλήλους) !

Όταν η αεροσυνοδός Ευτζένια Μαγκουρίνα είδε το μισθό της να μειώνεται έως και 30 τοις εκατό, καθώς όπως της εξήγησαν οι εργοδότες της είχε «μεγάλα μάγουλα και μεγάλο μπούστο», αποφάσισε να καταθέσει μήνυση, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Σάρα Ρέινσφορντ, ανταποκρίτριας του βρετανικού BBC στη Μόσχα.

Πέραν της περικοπής μισθού, η Μαγκουρίνα όπως και άλλες αεροσυνοδοί που έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης, απομακρύνθηκε από τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες είναι και πιο κερδοφόρες, και περιορίστηκε σε σύντομες, μη δημοφιλείς πτήσεις εσωτερικού, όπου όπως λένε αστειευόμενες «δεν τις βλέπει κανείς».

Προς υπεράσπιση των νέων πρακτικών της αεροπορικής εταιρείας, οι δικηγόροι της υποστήριξαν ενώπιον δικαστηρίου ότι «κάθε επιπλέον κιλό κοστίζει στην εταιρεία περισσότερα καύσιμα»! Ισχυρίστηκαν επιπλέον ότι η πολιτική της Aeroflot λαμβάνει υπόψη τους στενούς διαδρόμους των αεροσκαφών και την υγεία του πληρώματος, αρνούμενοι ότι είναι μόνο θέμα εμφάνισης.

Προς έκπληξη των τελευταίων και ικανοποίηση της Μαγκουρίνα, το δικαστήριο έκρινε την μισθολογική πολιτική της εταιρείας παράνομη. Η Ρωσίδα αεροσυνοδός ελπίζει ότι η απόφαση αυτή θα «οδηγήσει περισσότερες γυναίκες στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».

Η περίπτωση της Μαγκουρίνα είναι ένα μόνο παράδειγμα εργασιακής ανισότητας εις βάρος των γυναικών στη Ρωσία, όπου από το 1974 απαγορεύεται η απασχόλησή τους σε 456 επαγγέλματα. Ο κατάλογος με τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, τα οποία υποτίθεται ότι είναι επικίνδυνα ή επιζήμια για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, επιτρέπει εξαιρέσεις μόνο στην περίπτωση που ο εργοδότης μπορεί να αποδείξει ότι οι συνθήκες εργασίας είναι ασφαλείς, ειδικά για τις γυναίκες. «Στην πραγματικότητα, λίγοι θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αποδείξουν κάτι τέτοιο», εξηγεί η Ρέινσφορντ.

Το 2012, η Σβετλάνα Μεντβέντεβα, προσελήφθη ως οδηγός και μηχανικός σκάφους στην πόλη Σάμαρα της κεντρικής Ρωσίας, αλλά μόλις το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να προσλάβει γυναίκα σε αυτήν την θέση, απέσυρε την προσφορά που είχε κάνει στη Μεντβέντεβα.

«Θα μπορούσα να τους καταλάβω, αν ανησυχούσαν πραγματικά για τις εγκύους, αλλά δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους αν είσαι ή αν σκοπεύεις να μείνεις», υποστηρίζει η Μεντβέντεβα, η οποία έχει ήδη απευθυνθεί σε δικαστήριο ελπίζοντας ότι θα κερδίσει την θέση για την οποία είχε αρχικώς γίνει δεκτή.

Στα απαγορευμένα επαγγέλματα συμπεριλαμβάνονται αυτό του οδηγού τραίνου, του πυροσβέστη και του ξυλουργού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter