Αερολογίες Οικόνομου αντί απάντησης για την παρακολούθησή του – Δεν αμφισβητεί την αποκάλυψη του Documento

Αερολογίες Οικόνομου αντί απάντησης για την παρακολούθησή του – Δεν αμφισβητεί την αποκάλυψη του Documento

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο documentonews.gr και σε άλλα ΜΜΕ το πρωί της Δευτέρας για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα στόχων παρακολούθησης του Predator που δημοσίευσε το Documento την Κυριακή. Ο Γιάννης Οικονόμου απέφυγε επίμονα πλήθος ερωτήσεων για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, δίχως να επιβεβαιώνει μήτε να διαψεύδει εάν έχει τεθεί και ο ίδιος υπό παρακολούθηση, αλλά και χωρίς να αμφισβητήσει την αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν.

Δείτε επίσης: Παρακολουθούσε τον αρχηγό της αστυνομίας, εισαγγελείς και υπουργούς

Συγκεκριμένα, μία απάντηση που ξεπέρασε σε απροθυμία τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Νότη Μηταράκη αναφορικά με την παρακολούθησή του από το Predator επιφύλασσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν το documentonews.gr τον κάλεσε να τοποθετηθεί για την αποκάλυψη και του δικού του ονόματος μεταξύ των υπολοίπων, στην τρίτη λίστα παρακολουθούμενων.

Στην ερώτησή του documentonews.gr, ο Γιάννης Οικονόμου κλήθηκε να απαντήσει εάν σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον όσων τον παρακολουθούν, καθώς και εάν σήμερα δηλώνει βέβαιος για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών του. Στην απάντησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε -όπως συνηθίζει- γενικόλογα. Απέφυγε σε κάθε περίπτωση να καλύψει το ερώτημα, παρότι του αναφέρθηκε και η επιβεβαίωση της συμπερίληψής της στη λίστα της πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλους του ευρωπαϊκού κέντρου του αμερικανικού think tank «Atlantic Council», που μίλησε για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των όρων της ίδιας της δημοκρατίας», Άρτεμις Σίφορντ.

«Η κα Σίφορντ του Facebook έγραψε στην Καθημερινή το Σαββατοκύριακο, και επιβεβαίωσε την παρακολούθησή της από το Predator. Στη λίστα που δημοσιεύσαμε στο Documento την Κυριακή βρίσκεται και το δικό σας όνομα. Σκοπεύετε να καταφύγετε στη Δικαιοσύνη εναντίον όσων σας παρακολουθούσαν; Είστε βέβαιος για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών των δικών σας;» ήταν το πλήρες ερώτημα που απευθύναμε στον Γ. Οικονόμου.

Απαντώντας, ο ίδιος επικαλέστηκε αρχικά πως «βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία, γύρω από όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χρήση, την ενδεχόμενη χρήση κακόβουλων λογισμικών στη χώρα μας», υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαδικασία αυτή. Καλεί όλους όσους έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν στη Δικαιοσύνη και να συνδράμουν τη Δικαιοσύνη στο έργο αποσαφήνισης αυτής της κατάστασης». Στη συνέχεια αναφέρθηκε, εξίσου γενικόλογα, στο νομοθέτημα της συγκάλυψης που προωθείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή προς ψήφιση παρά τις έντονες θεσμικές αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, καταλήγοντας σε μία ακόμα γενικόλογη «σύσταση» πρός όσους έχουν στοιχεία, «να συνδράμουν την ελληνική Δικαιοσύνη για την αποσαφήνιση της κατάστασης».

Δείτε το βίντεο:

Όπως ήταν προφανές, η μη απάντησή του για την δική του παρακολούθηση προκάλεσε εκ νέου ερωτήματα, με δημοσιογράφο να τον ρωτά αρχικά για το εάν «έχετε μιλήσει με τον Δημητριάδη για τα ζητήματα αυτά» και εάν «έχετε κάποια σχέση με τους Λαβράνο και Μπίτζιο», τους οποίους οι αποκαλύψεις και η αντιπολίτευση τοποθετεί σε κεντρικό σημείο στο ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων.

Ο εκπρόσωπος απάντησε για τους δύο επιχειρηματίες -που απέφυγαν να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσουν για το θέμα- πως «δεν γνωρίζω κανέναν προσωπικά τους κυρίους αυτούς που λέτε», ενώ για τον ανιψιό και πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου υποστήριξε πως «ούτε έχω συζητήσει με τον κ. Δημητριάδη γι’ αυτά που αναφέρονται σε ότι, σχετικά με ενδεχόμενη παρακολούθηση δικιά μου από το Predator».

Συμπλήρωσε μάλιστα, προσπαθώντας να δώσει διαπιστευτήρια στο Μέγαρο Μαξίμου, πως «συνολικά στα ζητήματα αυτά η αντίδραση που έχουμε ως κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι καλύπτει απολύτως κι εμένα», ωστόσο λίγο αργότερα ήρθε ακόμα ένα, εξίσου προσωπικό ερώτημα, με τον ίδιο να επιμένει να μην απαντά.

«Επειδή η συγκεκριμένη λίστα η χθεσινή αφορά εσάς προσωπικά. Δεν σας ανησυχεί, δεν σας κεντρίζει κάπως το ενδιαφέρον το τι έχει συμβεί με αυτή τη δικαστική έρευνα πέντε μήνες τώρα, από τη στιγμή που ούτε διαψεύδετε ούτε επιβεβαιώνετε εάν είχατε τεθεί υπό παρακολούθηση ή όχι. Είναι μια έρευνα σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιούλιο. Δεν έχει καταλήξει πουθενά ακόμα. Δεν σας προκαλεί ένα ενδιαφέρον το τι έχει συμβεί;» ρωτήθηκε εκ νέου ο Γ. Οικονόμου, καταφέρνοντας για τρίτο σερί ερώτημα να απορρίψει το ενδεχόμενο να δώσει καθαρή απάντηση για την παρακολούθησή του.

«Το ενδιαφέρον μας είναι να καταλήξει η έρευνα αυτή και να δώσει απαντήσεις και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα το κάνει» σημείωσε, επικαλούμενος τις έρευνες και σε άλλες χώρες που εξίσου δεν έχουν αποδώσει.

«Ανεξαρτήτως λοιπόν του τι από όλα αυτά με τα οποία βομβαρδίζεται η επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες είναι πραγματικότητα και τι είναι μύθος, και αυτό θα το μάθουμε. Η Δικαιοσύνη θα οδηγήσει και σε αυτό. Θα οδηγήσει δηλαδή και στην πραγματικότητα, στις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος αλλά και στο μύθο. Οφείλει να αντιληφθεί ότι υπάρχει και μια συγκεκριμένη δυσκολία που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο στον προσδιορισμό και στην αποσαφήνιση αυτής της κατάστασης» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταλήγοντας και πάλι πως «πάγια αρχή της κυβέρνησης είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη και οι κατά τον νόμο αρμόδιες αρχές οφείλουν, απαιτείται να κάνουν ότι χρειάζεται για να μην μείνει καμιά σκιά πάνω στην υπόθεση αυτή».

Η πιο «καθαρή» απάντηση που έδωσε ήρθε αμέσως μετά τα παραπάνω, όταν ρωτήθηκε εάν «είχατε καμία ένδειξη στο κινητό σας;», με τον ίδιο να σπεύδει να απαντήσει «όχι, όχι», συμπληρώνοντας πως «δεν είχε ούτε καμία τέτοια ένδειξη, ούτε καμία πληροφορία». Κατέληξε δε πως «και δεν μου προσκόμισε και ο κ. Βαξεβάνης καμία» προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για το τι περιμένει ο εκπρόσωπος από την δημοσιογραφική έρευνα, αφού εάν επιθυμούσε στοιχεία για την παρακολούθησή του είναι προφανές πως θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη, όπως έχουν κάνει και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πολίτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter