Αεροπλανοφόρο πέρασε σε τουρκικά «χέρια» – Τα σχέδια για σκραπ και οι προτάσεις αξιοποίησης

Αεροπλανοφόρο πέρασε σε τουρκικά «χέρια» – Τα σχέδια για σκραπ και οι προτάσεις αξιοποίησης

Την αγορά αεροπλανοφόρου από τη Βραζιλία αποκάλυψε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Aydinlik», με την εταιρεία να εξασφαλίζει την κυριότητά του έναντι 1,6 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δημοπρασίας.

Πρόκειται για μία κατασκευή που ναυπηγήθηκε το 1963 υπό το όνομα «Foch» για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού και 37 χρόνια αργότερα πωλήθηκε στη Βραζιλία για να μετατραπεί στο σημαντικότερο πολεμικό πλοίο της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η πλευρά των Βραζιλιάνων δεν σκόπευε να διαθέσει 250 εκατομμύρια ευρώ για να το εκσυγχρονίσει, «σπρώχνοντάς» το σε δημοπρασία.

Η εταιρεία SÖK Denizcilik το αγόρασε για «σκραπ», όπως ονομάζεται η διαδικασία ανακύκλωσης και διάλυσης των χαλύβδινων μερών της κατασκευής. Όμως η τουρκική κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα από τη γειτονική χώρα, να έχει άλλα σχέδια για το «Sao Paolo».

Ήδη φέρεται να έχουν τεθεί επί τάπητος προτάσεις που αφορούν την ανακαίνιση του αεροπλανοφόρου και τη μετέπειτα χρήση του ως εκπαιδευτικό σημείο για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα αεροπλανοφόρα που θα ναυπηγήσει μελλοντικά η Τουρκία.

Η παραπάνω πρόταση έγινε από τον απόστρατο Ναύαρχο Μουσταφά Τσιχάτ Γιάιτσι, πρώην επιτελάρχη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος φέρεται να έχει «μεγάλη επιρροή» στα στρατιωτικά τεκταινόμενα της χώρας, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Nimrod.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Τσιχάτ Γιάιτσι, η χρήση του πρώην βραζιλιάνικου αεροπλανοφόρου μπορεί να συνδυαστεί και με την αγορά αεροσκαφών Sukhoi, τα οποία έχουν τη δυνατότητα απονήωσης και προσνήωσης στο εν λόγω πλοίο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter