Άφαντες οι «γαλάζιες» μπουλντόζες μετά τις φιέστες

Άφαντες οι «γαλάζιες» μπουλντόζες μετά τις φιέστες

Με το αφήγημα του κορονοϊού πάνε να κουκουλώσουν την παταγώδη αποτυχία

Μπορεί κάποιος να είναι αποτυχημένος 100% σε ένα πολυπαραγοντικό και πολυσυστημικό περιβάλλον; Η απάντηση είναι αρνητική, αν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε εντός του 2020 να «πετύχει» αποτυχία κατά 97,7%!

Ο λόγος για τις ιδιωτικοποιήσεις και ξένες επενδύσεις, όπου σύμφωνα με τα προεκλογικά αφηγήματα της ΝΔ αμέσως και εντός της πρώτης εβδομάδας από την ανάληψη των κυβερνητικών της καθηκόντων θα έμπαιναν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ενώ η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε έναν επενδυτικό παράδεισο.

Οι επιδόσεις των «αρίστων»

Τώρα, 18 μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιδόσεις στο συγκεκριμένο επίπεδο ξεπερνούν τα όρια του γελοίου αφού η κυβέρνησή του κατάφερε να φέρει στα κρατικά ταμεία το 2020 μόλις 58,5 εκατ. ευρώ! Κάτι που προκαλεί κλαυσίγελο εάν αυτό το ποσό συγκριθεί με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2020 (που οι ίδιοι κατήρτισαν), στον οποίον είχαν εγγράψει έσοδα 2,44 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις! Με μια αναγωγή των απόλυτων αριθμών με την απλή μέθοδο των τριών προκύπτει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήγαγε άθλο στο να αποτύχει στις προβλέψεις της κατά 97,7%! Ολα αυτά θα ήταν απλώς ευφυολογήματα αν οι διαδοχικές και πολυεπίπεδες αποτυχίες δεν έφερναν τόσα δεινά (από θανάτους λόγω ανικανότητας διαχείρισης στην υγειονομική κρίση της πανδημίας μέχρι την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που φτωχοποιήθηκαν και καταφεύγουν σε κοινωνικά συσσίτια για να καταλαγιάσουν την πείνα τους) στην οικονομία και την κοινωνία.

Πολλές φορές, ειδικά στο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, οι αριθμοί χρησιμοποιούνται ώστε να αποκρυφτεί η αλήθεια. Είναι αυτό που λέμε οι αριθμοί ευημερούν εις βάρος της κοινωνίας (το έπραξε άλλωστε ο Κώστας Σημίτης αλλά και ο Κώστας Καραμανλής με τα Greek statistics που κατήρτιζαν οι «μάγειρες»). Τι έγινε λοιπόν εντός του 2020 σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων και ξένων επενδύσεων; Αν εξαιρέσεις τη φιέστα στο Ελληνικό που διοργανώθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού για να υμνηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης (με ολίγη από Αδωνη Γεωργιάδη), αυτό που έγινε άγγιξε το απόλυτο τίποτε! Γιατί το «τίποτε» συνιστά τα έσοδα εντός του 2020 των 58,5 εκατ. ευρώ αντί προϋπολογισθέντων 2,44 δισ. ευρώ!

Το πρόσχημα της Covid-19

Είναι μια χρονιά ιδιαίτερη λόγω της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη είναι η πρώτη σκέψη. Αλλωστε αυτό το επιχείρημα διατυπώνεται από τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία ελέω… πέτσινης ροής χρηματοδότησης έχουν χάσει την όποια, έστω και ισχνή, ευθυκρισία τους. Ναι λοιπόν, έχουν εν μέρει (ή κατά το ήμισυ σχεδόν για να ακριβολογούμε) δίκιο. Πάλι επιστρατεύουμε την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών και από τα συμπεράσματα που εξάγονται καταδεικνύεται η παταγώδης αποτυχία (και στις ιδιωτικοποιήσεις) του Κυρ. Μητσοτάκη! Στα τέλη Οκτωβρίου συνεδρίασε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για οργάνωση υπό τη σκέπη του ΟΗΕ. Το τελικό συμπέρασμα της διάσκεψης ήταν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν καθώς οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ανέβαλαν επενδύσεις και διακράτησαν μετρητά. Oμως αυτό το συμπέρασμα είναι μετρήσιμο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στο πρώτο εξάμηνο του 2020 κατέγραψαν πτώση 49% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ στο σύνολο του 2020 έγινε πρόβλεψη ότι θα υποχωρήσουν έως 40%. Με απλά λόγια και θέλοντας να είμαστε επιεικείς, λαμβάνουμε την υπόθεση ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις εντός του 2020 μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 50%! Αν λοιπόν αυτός είναι ο μέσος όρος, τότε δεν χρειάζεται να σας αναλύσουμε εμείς το μέγεθος της αποτυχίας Μητσοτάκη στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω ιδιωτικοποιήσεων, η οποία κατέγραψε το «ευμέγεθες» και εντυπωσιακό 97,7%. Πρόκειται για τη δική τους «ιερή αγελάδα», που και σε αυτήν απέτυχαν παταγωδώς.

Οταν μάλιστα είσαι διατεθειμένος να ξεπουλήσεις πάμφθηνα τα πανάκριβα «ασημικά» σου και πάλι αποτυγχάνεις σε ποσοστό 97,7%, παρότι θεωρείς ο ίδιος τον συγκεκριμένο τομέα ως το δυνατό σου σημείο, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε τι θα συμβεί στους τομείς που υστερείς, όπως στην κοινωνική ευαισθησία.

Οι προβλέψεις του 2020 που προκαλούν τον κλαυσίγελο

Σύμφωνα με όσα είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονταν έσοδα 2,44 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Η κατανομή αυτών των ποσών είχε ως εξής: Προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2020: 341,3 εκατ. ευρώ.

Εσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών: 34,7 εκατ. ευρώ.

Εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020: 2,0698 δισ. ευρώ. Για να καταλάβουμε με βάση

τον προγραμματισμό, το 2020 είχαν περιληφθεί, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η μαρίνα Αλίμου, το e-Αuction I-VIII, η Κασσιόπη, το Βόρειο Αφάντου, το Ελληνικό, η αγορά Μοδιάνο (Θεσσαλονίκη) και το Castello Bibelli. Πέραν αυτών, ήταν σε εξέλιξη και ώριμες προς πραγματοποίηση οι εξής ιδιωτικοποιήσεις:

Το 30% των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των ΕΛΠΕ.

Το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ. Η 35ετής μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία οδός και τριών κάθετων αξόνων αυτού του αυτοκινητοδρόμου. Διάφορα περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες όπως η μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης.

Η μετατροπή του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας (που έχει σχεδόν εξαντληθεί) σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου. Διάφορα προς εκποίηση ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ (π.χ. το ακίνητο πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου και το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου κ.λπ.).

Τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία που απέτυχαν να αποκομίσουν

Οπως ανέγραφε ο ψηφισθείς στο τέλος του 2019 προϋπολογισμός για το 2020, η αξιοποίηση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων από τον ιδιωτικό τομέα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία που περιλαμβάνουν:

Αμεση μείωση του δημόσιου χρέους.

Ανοιγμα των αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας και ιδιαίτερα την περιφέρεια, οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε νέα φορολογικά έσοδα και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία καινοτόμων έργων, τα οποία θα συμβάλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη και τη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην αναβάθμιση κρίσιμων κλάδων όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός.

Ολα αυτά μοιάζουν, αν κάνει κανείς απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο που έφυγε, ως φληναφήματα και πομφόλυγες μιας κυβέρνησης ενός ανέμελου πρωθυπουργού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter