Αφγανιστάν: 18 σοροί μεταναστών με σημάδια βασανιστηρίων βρέθηκαν σε ποτάμι στα σύνορα με το Ιράν

Αφγανιστάν: 18 σοροί μεταναστών με σημάδια βασανιστηρίων βρέθηκαν σε ποτάμι στα σύνορα με το Ιράν

Οι αφγανικές αρχές ανέσυραν 18 πτώματα μεταναστών που έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού και βασανιστηρίων, μια εβδομάδα μετά από καταγγελίες δεκάδων Αφγανών μεταναστών ότι Ιρανοί συνοριοφύλακες τους έσπρωξαν μέσα σε ένα ποτάμι, ανακοίνωσε την Παρασκευή ένας Αφγανός αξιωματούχος.

«Από τους 55 Αφγανούς μετανάστες που αναγκάστηκαν να πέσουν στο ποτάμι, έχουμε μέχρι στιγμής ανασύρει 18 πτώματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντούλ Γκάνι Νούρι, κυβερνήτης της περιοχής Γκουλράν στα σύνορα με το Ιράν.

Έξι μετανάστες εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι άλλοι επιβίωσαν, πρόσθεσε.

Τα πτώματα «φέρουν σημάδια ξυλοδαρμών και βασανιστηρίων», είπε.

«Με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων και τα σημάδια στα σώματα των θυμάτων, χτυπήθηκαν πρώτα με καλώδια από Ιρανούς συνοριοφύλακες, και έπειτα αναγκάστηκαν υπό την απειλή όπλων να πέσουν στο ποτάμι», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γκάνι, σε διάταγμά του χθες, ανέφερε ότι διόρισε δέκα ανακριτές για τη διεξαγωγή έρευνας «σε βάθος» για τη διαλεύκανση των γεγονότων, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν είχε αναφέρει την Κυριακή ότι μίλησε με επιζώντες μετανάστες που κατηγόρησαν τις ιρανικές δυνάμεις ότι τους χτύπησαν και τους βασάνισαν και στη συνέχεια τους ανάγκασαν να πέσουν σε ένα ποτάμι που χωρίζει τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα «αρκετοί από αυτούς να πνιγούν».

Οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για ένα περιστατικό που συνέβη σε αφγανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ, των οποίων οι σχέσεις με το Ιράν είναι θυελλώδεις, εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτές τις πληροφορίες, μέσω της πρεσβείας τους στην Καμπούλ.

«Η φερόμενη βάναυση μεταχείριση και η κακομεταχείριση Αφγανών μεταναστών από το Ιράν είναι φρικιαστική», δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στο twitter η Άλις Ουέλς, Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις νότιο-ασιατικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων, ζουν στο Ιράν.

Δεκάδες χιλιάδες επέστρεψαν στο Αφγανιστάν από την αρχή της πανδημίας της νόσου Covid-19, αλλά καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν στο Ιράν, πολλοί προσπαθούν να επιστρέψουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter