Aφγανιστάν: Επέστρεψαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες στη φωλιά των Ταλιμπάν

Aφγανιστάν: Επέστρεψαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες στη φωλιά των Ταλιμπάν

Οι πρώτοι Αμερικανοί πεζοναύτες, περίπου τριάντα τον αριθμό, έφθασαν σε μια στρατιωτική βάση στη νότια αφγανική επαρχία Χελμάντ, που ελέγχεται εν μέρει από τους Ταλιμπάν τους οποίους είχαν εκδιώξει το 2014, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια τελετή παρουσία του στρατηγού Τζον Νίκολσον, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, πρόκειται να σηματοδοτήσει την επιστροφή αυτού του επίλεκτου εκστρατευτικού σώματος, 300 άνδρες του οποίου αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Οι τριάντα πρώτοι πεζοναύτες έφθασαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, διευκρίνισαν πολλοί απ’ αυτούς στο Γαλλικό Πρακτορείο, και θα συνεχίσουν την ανάπτυξή τους καθώς αρχίζει η εαρινή επίθεση των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί καθώς έχουν κερδίσει πρόσφατα εδάφη.

Η αποστολή του αποσπάσματος αυτού εντάσσεται εντός του φυσιολογικού πλαισίου των εκ περιτροπής αποστολών του αμερικανικού στρατού που αριθμούν 8.400 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους υπό την εντολή του ΝΑΤΟ στη χώρα, κυρίως για να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις έναντι των ισλαμιστών μαχητών. Όμως 2.150 απ’ αυτούς διεξάγουν ιδιαίτερες αποστολές εναντίον οργανώσεων που κατηγορούνται για τρομοκρατία.

Αντίθετα απ’ ό,τι είχε συμβεί σε προηγούμενες αποστολές τους, οι πεζοναύτες κατ’ αρχήν δεν θα έχουν άμεσο ρόλο στις μάχες εναντίον των ανταρτών, καθώς τώρα η αποστολή τους είναι να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν επιτόπου τα στελέχη του στρατού και της αστυνομίας του Αφγανιστάν.

Θα συμβουλεύουν και να εκπαιδεύσουν το 215ο Σώμα Στρατού και την 505η Ζώνη της εθνικής αστυνομίας, η οποία πολεμάει επίσης στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Η Χελμάντ, επαρχία στα σύνορα με το Πακιστάν, υπήρξε ένα νεκροταφείο για τα βρετανικά και αμερικανικά αποσπάσματα, τα οποία έχασαν εκεί εκατοντάδες άνδρες.

Είναι επίσης η επαρχία της παπαρούνας του οπίου απ’ όπου οι Ταλιμπάν, οι οποίοι απειλούν άμεσα την επαρχιακή πρωτεύουσα Λάσκαρ-Γκαχ, αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους μέσω των φόρων που επιβάλλουν στους αγρότες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter