Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση διανέμει δωρεάν ψωμί – Oι τιμές εκτοξεύθηκαν λόγω της πανδημίας

Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση διανέμει δωρεάν ψωμί – Oι τιμές εκτοξεύθηκαν λόγω της πανδημίας

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν άρχισε σήμερα να διανέμει δωρεάν ψωμί σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα καθώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα στην τροφοδοσία κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού και οι τιμές έχουν καταγράψει άλμα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι και ειδικοί.

Πάνω από 250.000 οικογένειες στην πρωτεύουσα Καμπούλ άρχισαν να λαμβάνουν 10 πίτες ψωμιού ‘Νάαν’ την ημέρα στην πρώτη φάση του προγράμματος αυτού.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έχει πει ότι το πρόγραμμα διανομής ψωμιού εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις, καθώς οι αυξανόμενες τιμές πλήττουν τη χώρα, η οποία είναι ήδη μια από τις φτωχότερες στον κόσμο με πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο πληθωρισμός στο Αφγανιστάν διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών στα τρόφιμα να φθάνει το 27% από 11% ένα μήνα νωρίτερα, δήλωσε ο Ομάρ Τζόγια, οικονομολόγος στο ανεξάρτητο Biruni Institute στην Καμπούλ, που έχει πρόσβαση στα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης.

«Δεδομένης της υψηλής εξάρτησης του Αφγανιστάν από τα εισαγόμενα τρόφιμα και άλλα προϊόντα, τα προβλήματα στο εμπόριο λόγω του κλεισίματος των συνόρων έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον εγχώριο πληθωρισμό», δήλωσε ο Τζόγια.

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, που σημειώνεται κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, είναι μεγάλο πλήγμα για την εμπόλεμη χώρα.

«Η κατάσταση με την COVID-19 γρήγορα μετατρέπεται από μια υγειονομική έκτακτη κατάσταση σε μια κρίση τροφίμων και μέσων βιοπορισμού», δήλωσε ο Παρβατί Ραμασβαμί, αναπληρωτής επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος που αφορά το Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει 3.224 κρούσματα του κορονοϊού και 95 θανάτους.

«Σαν να μην έφθαναν οι εκρήξεις και οι επιθέσεις για να μας κάνουν τη ζωή μαρτύριο, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο του ιού και της έλλειψης τροφίμων», δήλωσε η Αμιράν Τζαλαζί, μητέρα τεσσάρων παιδιών της οποίας ο σύζυγος σκοτώθηκε φέτος σε επίθεση μαχητών στην Καμπούλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter