Αφγανιστάν: Μαίες χωρίς δουλειά σε μια χώρα με μεγάλη παιδική θνησιμότητα

Αφγανιστάν: Μαίες χωρίς δουλειά σε μια χώρα με μεγάλη παιδική θνησιμότητα

Ασφάλεια και θέσεις εργασίας είναι αυτό που ζητά από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν η Ρίτα Χαμίντι, που ολοκλήρωσε πέρυσι τις σπουδές της ως μαία και ακόμα δεν έχει βρει δουλειά.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πολλές επαγγελματίες μαίες ήταν ο βασικός λόγος για το υψηλό ποσοστό μητρικής θνησιμότητας, ιδιαίτερα στην επαρχία. Αποφοίτησα πέρυσι από το τμήμα μαιευτικής ιδιωτικής ιατρικής σχολής στην Καμπούλ, αλλά ακόμα δεν έχω βρει την κατάλληλη δουλειά», δήλωσε η Ρίτα στο πρακτορείο Xinhua.

«Υπάρχουν εκατοντάδες μαίες στην Καμπούλ που αναζητούν δουλειά, αλλά οι μητέρες στο Αφγανιστάν βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανεπάρκεια μαιευτικού προσωπικού στην επαρχία όπου η ελλιπής ασφάλεια είναι ένα από τα πιο πιεστικά και σοβαρά προβλήματα. Οι μαίες δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε αγροτικές περιοχές εκτός κι αν έχουν έναν συνοδό», δήλωσε η Ρίτα. «Ζούμε σε μια συντηρητική κοινωνία και οι γυναίκες δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε απομακρυσμένα χωριά. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να λύσει τέτοια προβλήματα».

Τα τελευταία 17 χρόνια, το Αφγανιστάν έχει σημειώσει πρόοδο στην παροχή υπηρεσιών υγείας και οι γυναίκες έχουν σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό. «Είμαι έτοιμη να ταξιδέψω στην επαρχία αλλά οι γονείς μου δεν θα μου το επιτρέψουν. Φοβούνται για την ασφάλειά μου», δήλωσε η Ρίτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν, το 20% των 41.500 ατόμων που εργάζονται σήμερα στον χώρο υγείας είναι γυναίκες.

Ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα είναι η μείωση των μητρικών θανάτων. Ο αριθμός των μητρικών θανάτων μειώθηκε στους 396 σε 100.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών το 2015 από 1.600 το 2002, ενώ ο αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών μειώθηκε στους 55 σε 1.000 γεννήσεις από 257 το 2002, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της χώρας Φιρουζουντίν Φιρούζ τον περασμένο μήνα.

«Η μείωση των μητρικών θανάτων την τελευταία δεκαετία είναι μεγάλο επίτευγμα του ιατρικού προσωπικού στο Αφγανιστάν, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των μαιών», δήλωσε η Ζάχρα Ναϊμάν, γιατρός στην Καμπούλ. Ο αριθμός των μαιών έχει αυξηθεί από 500 το 2002 σε 5.000 το 2016. Ωστόσο, οι ίδιες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως το ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να αποκτήσουν μεγαλύτερη επαγγελματική εμπειρία και ότι λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς, δήλωσε η ίδια.

«Δεν μπορούσα να βρω το κατάλληλο μέρος, όπως ένα δημόσιο νοσοκομείο, για να αποκτήσω επαγγελματική εμπειρία και μου πήρε μήνες για να με δεχθούν ως μαθητευόμενη σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην Καμπούλ», δήλωσε η Σεντίκα Φαχίμι, που διδάσκει μαιευτική σε ιδιωτική ιατρική σχολή στην Καμπούλ. «Δυστυχώς, ο μισθός της μαίας είναι επίσης πολύ χαμηλός παρότι κάνει μια περίπλοκη και απαραίτητη δουλειά. Μια μαία κερδίζει 9.000 αφγάνι (περίπου 150 δολάρια) τον μήνα. Και δεν θεωρείται σημαντική δουλειά ή δουλειά με κύρος στο Αφγανιστάν. Κατά συνέπεια, δεν είναι πολλές αυτές που ενδιαφέρονται για τη μαιευτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter