Αφγανιστάν: Μια κούκλα στην τηλεόραση προπαγανδίζει τον σεβασμό στις γυναίκες

Αφγανιστάν: Μια κούκλα στην τηλεόραση προπαγανδίζει τον σεβασμό στις γυναίκες

Μετά την επιτυχία που σημείωσε πέρσι η είσοδος ενός κοριτσίστικου χαρακτήρα στην αφγανική εκδοχή της επιτυχημένης σειράς-κουκλοθέατρου Sesame Street (στα ελληνικά αποδόθηκε ως «Σουσάμι Άνοιξε»), με στόχο να εμπνεύσει τα νεαρά κορίτσια της βαθιά συντηρητικής μουσουλμανικής κοινωνίας, σειρά παίρνει, τώρα, ένας νέος χαρακτήρας, ο οποίος έρχεται να τονίσει τη σημασία σεβασμού των γυναικών.

Το όνομά του είναι Ζίρακ, το οποίο στις δύο επίσημες γλώσσες του Αφγανιστάν, παστούν και νταρί, σημαίνει «έξυπνος». Είναι τεσσάρων χρονών, αδερφός της 6χρονης Ζάρι και όπως λέει, του αρέσει να διαβάζει και να μαθαίνει. «Αγαπώ τη Ζάρι τόσο πολύ και όπως αγαπώ τη Ζάρι αγαπώ και τις φίλες της,» δήλωσε σε πρόσφατο επεισόδιο της σειράς, η οποία από το 1969 που «πρωτοβγήκε στον αέρα» των ΗΠΑ είχε όχι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Independent», σύμφωνα με τον επικεφαλής του αφγανικού καναλιού Tolo TV που μεταδίδει τη σειρά, Μασούντ Σάνζερ, «μετά την θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους στη Ζάρι, στόχος ήταν ένα αγόρι να δώσει έμφαση στη σημασία της ισότητας των φύλων, αλλά και της εκπαίδευσης σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κοριτσιών δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ τα ποσοστά αναλφαβητισμού των γυναικών είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως.»

«Σε μια ανδροκρατούμενη χώρα όπως το Αφγανιστάν, νομίζω ότι πρέπει να κάνεις στους άνδρες μαθήματα σεβασμού των γυναικών. Εισάγοντας στη σειρά έναν ανδρικό χαρακτήρα, ο οποίος σέβεται ένα γυναικείο, μαθαίνεις στους Αφγανούς ότι πρέπει να σέβονται την αδερφή τους, όπως σέβονται και τον αδερφό τους,» υποστήριξε ο Σάνζερ.

Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι παρότι η τηλεόραση στο Αφγανιστάν αποτελεί «πολυτέλεια» των κατοίκων των πόλεων, η συγκεκριμένη σειρά εκπέμπεται και μέσω ραδιοφώνου, διευρύνοντας το κοινό της σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Πέραν της ανάδειξης της ισότητας των φύλων, η αφγανική εκδοχή εξαρχής επεδίωξε να αγγίξει όλες τις εθνοτικές φυλές της χώρας μέσω των παραδοσιακών στολών από τοπικά υφάσματα του Αφγανιστάν, με τις οποίες ντύνονται οι κούκλες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter