Αφγανιστάν: Νεκρή από πυροβολισμό βρέθηκε στο σπίτι της η πρώην βουλεύτρια, Μουρσάλ Ναμπιζαντά

Αφγανιστάν: Νεκρή από πυροβολισμό βρέθηκε στο σπίτι της η πρώην βουλεύτρια, Μουρσάλ Ναμπιζαντά
Πηγή: Twitter

Μια από τις πρώτες και λίγες γυναίκες βουλεύτριες της χώρας πριν την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η Μουρσάλ Ναμπιζαντά, βρέθηκε πυροβολημένη στο σπίτι της στην Καμπούλ, μαζί με τον σωματοφύλακά της, το περασμένο Σάββατο. Η Ναμπιζαντά υπήρξε από τις ελάχιστες πολιτικούς που έμειναν στην χώρα μετά τον Αύγουστο του 2021, όταν αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα και άνοιξε ο δρόμος της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ, Μολβί Χαμιντουλάχ Χαλίντ, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ναμπιζαντά και η φρουρά της πυροβολήθηκαν περίπου στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου και έχει ξεκινήσει «σοβαρή έρευνα». Επίσης, ανέφερε ότι ο αδερφός της και ένας δεύτερος σωματοφύλακας τραυματίστηκαν. Ένας τρίτος φύλακας τράπηκε σε φυγή με χρήματα και κοσμήματα.

Η Ναμπιζάντα πέθανε στον πρώτο όροφο του σπιτιού της, τον οποίο χρησιμοποιούσε ως γραφείο. Ο Χαλίντ είπε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε τίποτα για τα πιθανά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία της.

Καταστολή της γυναικείας παρουσίας

Ο θάνατός της έρχεται εν μέσω μιας έντονης καταστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στα κορίτσια την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης. Είναι η πρώτη φορά που βουλευτής της προηγούμενης διακυβέρνησης σκοτώνεται στην πόλη μετά την αλλαγή της εξουσίας.

Μια πρώην συνάδελφος της Ναμπιζαντά στο κοινοβούλιο του Αφγανιστάν, η Μαριάμ Σολαϊμανχίλ έγραψε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι ήταν «μια αληθινή πρωτοπόρος – μια δυνατή, ειλικρινής γυναίκα που υπερασπίστηκε αυτό που πίστευε, ακόμη και μπροστά στον κίνδυνο».

Η Χάνα Νόιμαν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγραψε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Είμαι λυπημένη και θυμωμένη και θέλω να το μάθει ο κόσμος! Σκοτώθηκε στο σκοτάδι, αλλά οι Ταλιμπάν χτίζουν το σύστημά τους για το έμφυλο απαρτχάιντ στο φως της ημέρας».

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Σοκ από τη δολοφονία της πρώην βουλευτή Μουρσάλ Ναμπιζαντά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter