Αφγανιστάν: Νεκροί δύο στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Νεκροί δύο στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

Δύο στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν σήμερα, ενημέρωσε η διεθνής αποστολή Resolute Support, της οποίας ηγείται το NATO.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την αποστολή δεν δίνονται τα ονόματα των δύο στρατιωτικών που σκοτώθηκαν, κατά τη συνήθη πρακτική, ωσότου να ενημερωθούν οι οικείοι τους.

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν τον απολογισμό των απωλειών στις τάξεις του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν σε τουλάχιστον έξι νεκρούς το 2019 και τουλάχιστον 65 από τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η διοίκηση του NATO.

Οι απώλειες στις τάξεις των αμερικανικών δυνάμεων καταγράφηκαν πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Καμπούλ, που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συζήτησε σχετικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και για τα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας με τον αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι και αφγανούς πολιτικούς.

Ο Πομπέο σημείωσε πως ελπίζει να έχει συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία με το κίνημα των Ταλιμπάν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, ενόψει των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν. Ο έβδομος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και στελέχη των Ταλιμπάν, με σκοπό να τερματιστεί η αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο, η οποία διαρκεί 18 χρόνια, θα αρχίσει την 29η Ιουνίου.

Περίπου 20.000 ξένοι στρατιωτικοί, οι περισσότεροι Αμερικανοί, βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της αποστολής υπό τη διοίκηση του NATO που εκπαιδεύει, βοηθά και συμβουλεύει τις αφγανικές δυνάμεις. Υπάρχουν επίσης κάποιες αμερικανικές μονάδες οι οποίες συνεχίζουν να διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Συνολικά 3.804 αφγανοί άμαχοι, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο, σκοτώθηκαν πέρυσι εξαιτίας των αυξημένων αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεων υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, αλλά και εξαιτίας της αύξησης των ενεργειών βομβιστών-καμικάζι, ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter