Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι 1 εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν με λιμοκτονία

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι 1 εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν με λιμοκτονία

Ο ΟΗΕ διαμηνύει στην διεθνή κοινότητα ότι 1 εκατομμύριο παιδιά μαζί με εκατομμύρια Αφγανούς βρίσκονται στο χείλος της λιμοκτονίας και του θανάτου έως τον χειμώνα, εάν δεν αποσταλεί η απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια.

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ μιλώντας στο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη μίλησε για τη κατάσταση που έχει περιέλθει το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Φτώχεια, κατάρρευση δημόσιων υπηρεσιών και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι. Συγκεκριμένα δήλωσε «μετά από δεκαετίες πολέμου, πόνου και ανασφάλειας, αντιμετωπίζουν την επικίνδυνη στιγμή τους». Συμπληρώνοντας, ο Γ.Γ. ανέφερε ότι ένας στους τρεις Αφγανούς δεν ξέρουν που θα βρουν το επόμενο τους γεύμα.
«Περίπου 10 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια εξαρτώνται από τη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», δήλωσε στο συνέδριο της Γενεύης η εκτελεστική διευθυντής της UNICEF, Ενριέτα Φορ, υπογραμμίζοντας ότι «τουλάχιστον 1 εκατομμύριο παιδιά θα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και ελλοχεύει ο κίνδυνος του θανάτου εάν δεν χορηγηθεί βοήθεια».
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ υπολογίζει ότι το 40% των καλλιεργειών του Αφγανιστάν έχει καταστραφεί, ενώ η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25%. Ο οργανισμός υπολογίζει ότι τα αποθέματά του στην δοκιμαζόμενη χώρα θα εξαντληθούν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Για τους παραπάνω λόγους ο ΟΗΕ ανέφερε στη διεθνή κοινότητα 606 εκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση. Πάντως, οι δεσμεύσεις διεθνών παραγόντων επικάλυψαν τις ανακοινωθείσες ανάγκες του ΟΗΕ, το μόνο που μένει βέβαια είναι να εκπληρωθούν.

Οι προκλήσεις των Ταλιμπάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν τη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν μαστιζόταν από μία επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί από την ξηρασία. Ταυτόχρονα, οι Ταλιμπάν όντας διεθνώς απομονωμένοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη τις απαιτούμενες εισαγωγές τροφίμων από το εξωτερικό.
Συνεπώς, η διακυβέρνηση της χώρας θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τους Ταλιμπάν, αφού μαστίζονται από πολλές προκλήσεις όπως η αντίσταση στο Παντσίρ, η απειθαρχία των πόλεων, οι πολέμαρχοι που μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή πλευρά και κυρίως η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση.

Με πληροφορίες από NYT

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter