Αφγανιστάν: Ο πρώην υπουργός Θρησκευμάτων, πρόσφυγας στη Γερμανία

Αφγανιστάν: Ο πρώην υπουργός Θρησκευμάτων, πρόσφυγας στη Γερμανία
Ο Κασίμ Χαλίμι

Ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τον Bundeswehr, τον ομοσπονδιακό γερμανικό στρατό, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τη 15η Αυγούστου, ήταν ο υπουργός Θρησκευμάτων της κυβέρνησης του Ασράφ Γάνι, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Ο Μοχάμαντ Κασίμ Χαλίμι έφθασε στη Γερμανία πριν από δύο εβδομάδες, έμαθε το dpa.

Ο κ. Χαλίμι εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001). Μετά την ανατροπή τους με την εισβολή του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή του ισλαμιστικού κινήματος.

Η γερμανική επιχείρηση εκκένωσης γερμανών διπλωματών, γερμανών πολιτών και αφγανών συνεργατών του γερμανικού στρατού και ευρύτερα γερμανικών κρατικών θεσμών άρχισε τη 16η Αυγούστου. Συνολικά μέσα σε 11 ημέρες μεταφέρθηκαν στη Γερμανία 4.587 άνθρωποι, πιο συγκεκριμένα 403 γερμανοί πολίτες και 3.849 αφγανοί υπήκοοι, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Όταν άρχισε η αποχώρηση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων δυνάμεων που απέμεναν στο Αφγανιστάν, την 1η Μαΐου, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση, αρχικά στις επαρχίες. Προέλασαν αστραπιαία και κατέλαβαν κατόπιν τις επαρχιακές πρωτεύουσες, τις περισσότερες χωρίς να δοθούν μάχες. Μπήκαν στην Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου, καθώς η κυβέρνηση κατέρρεε. Ο πρώην πρόεδρος Γάνι διέφυγε στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter