Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την πόλη Κουντούζ

Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την πόλη Κουντούζ

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν τις δυνάμεις των ταλιμπάν που πραγματοποίησαν σήμερα επίθεση κατά της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, η οποία έχει γίνει στόχος σειράς επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στην Ντόχα το πλαίσιο μίας μελλοντικής συμφωνίας, η οποία θα οδηγούσε εν δυνάμει στον δραστικό περιορισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Αφγανιστάν έναντι εγγυήσεων στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η επίθεση των Ταλιμπάν ξεκίνησε την χθεσινή νύκτα . Επειτα από πολύωρες συγκρούσεις, η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ωστόσο πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τον τοπικό αρχηγό της αστυνομίας, την ώρα που μιλούσε με δημοσιογράφους. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση , ενώ ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας τραυματίσθηκε.

Η επίθεση δείχνει ότι οι ταλιμπάν «δεν πιστεύουν στην ευκαιρία για ειρήνη που κομίζουν οι ΗΠΑ και η αφγανική κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι μέσω του Twitter.

«Από την μία πλευρά συνομιλούν με τους Αμερικανούς και από την άλλη επιτίθενται στα σπίτια και τα χωριά των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, διοικητής των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν βρισκόταν στην Κουντούζ κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Κουντούζ τον Σεπτέμβριο 2015 για μικρό χρονικό διάστημα πριν εκδιωχθούν με την ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων. Εν μέσω των σφοδρών εκείνων συγκρούσεων , αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Κουντούζ σκοτώνοντας 42 ανθρώπους, ανάμεσά τους 24 ασθενείς και 14 μέλη του προσωπικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Εκτοτε, οι δυνάμεις των ταλιμπάν έχουν αποπειραθεί πολλές φορές να ανακαταλάβουν την πόλη, χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter