Αφγανιστάν: Πολέμαρχος ανακοίνωσε ότι ξαναπαίρνει τα όπλα κατά των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Πολέμαρχος ανακοίνωσε ότι ξαναπαίρνει τα όπλα κατά των Ταλιμπάν

Αφγανός πολέμαρχος που αρχικά έδρασε εναντίον των δυνάμεων της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης και κατόπιν εναντίον των Ταλιμπάν υποσχέθηκε χθες Παρασκευή πως θα ξαναπάρει τα όπλα εναντίον των τελευταίων, που κατακτούν έδαφος στο προπύργιό του, την επαρχία Χεράτ (δυτικά).

«Σύντομα θα ξαναπάμε στο μέτωπο και με τη βοήθεια του Αλλάχ, θα αλλάξουμε τα δεδομένα», δήλωσε ο Ισμαήλ Χαν, ένας από τους κυριότερους πολέμαρχους της λεγόμενης Συμμαχίας του Βορρά, που συνέβαλε να ανατραπεί το καθεστώς των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επέμβασης το 2001.

Ο κ. Χαν, 75 ετών, έκανε τη δήλωση αυτή την ημέρα που οι Ταλιμπάν υποστήριξαν πως ελέγχουν πλέον το 85% της αφγανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικής σημασίας διελεύσεων στα σύνορα με το Ιράν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Επέρριψε την ευθύνη στις αφγανικές αρχές για την απώλεια δεκάδων περιφερειών από την έναρξη, στις αρχές Μαΐου, της ευρείας κλίμακας εφόδου των Ταλιμπάν, ιδίως στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα της χώρας, ταυτόχρονα με την έναρξη της αποχώρησης του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Αρκετές περιφέρειες της επαρχίας Χεράτ έπεσαν στα χέρια των ισλαμιστών μαχητών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έκβαση που οφειλόταν «στην έλλειψη προσοχής, σε εσφαλμένες πληροφορίες και αρκετούς άλλους λόγους», σύμφωνα με τον κ. Χαν.

«Προτρέπουμε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας (…) να αντισταθούν με θάρρος», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε πως εκατοντάδες πολίτες διαφόρων επαρχιών τον έχουν προσεγγίσει και λένε πως είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα και να πολεμήσουν υπό τον ίδιο εναντίον των Ταλιμπάν.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν βίντεο και φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που εικονίζουν αφγανικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους κοινοβουλευτικούς, να προετοιμάζονται μαζί με υποστηρικτές τους για να πολεμήσουν τους ισλαμιστές.

Κάποια από βίντεο αυτά, η αυθεντικότητα των οποίων δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί ανεξάρτητα, εικονίζουν μάλιστα εκατοντάδες γυναίκες, οπλισμένες και έτοιμες για μάχη.

«Ελπίζουμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Χεράτ θα αποφασίσουν από εδώ και στο εξής να υποστηρίξουν την αντίσταση για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους και να προστατεύσουν την τιμή τους», είπε ο κ. Χαν.

Η επίφοβη παραστρατιωτική ομάδα του Ισμαήλ Χαν είχε καταγάγει σειρά στρατιωτικών νικών επί των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. Αλλά ο αρχηγός της αναγκάστηκε να διαφύγει στο Ιράν, μαζί με χιλιάδες άνδρες του, το 1995, όταν αποσκίρτησαν σύμμαχοί του-κλειδιά.

Το 1997, ο κ. Χαν αιχμαλωτίστηκε από τους Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει την εξουσία την προηγουμένη χρονιά, καθώς επέστρεφε στο Αφγανιστάν για να οργανώσει εξέγερση εναντίον του καθεστώτος τους.

Απέδρασε από φυλακή στην Κανταχάρ (νότια) δύο χρόνια αργότερα, προτού επιστρέψει στη σκηνή κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επέμβασης το 2001.

Ο κ. Χαν διετέλεσε για κάποιο διάστημα υπουργός στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι (2001-2014), όμως πάντα έμοιαζε να προτιμά να βασιλεύει στα δικά του μέρη, στη Χεράτ, που αρκετοί τον κατηγορούν πως χειρίζεται σαν ιδιοκτησία του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter