Αφγανιστάν: Το Παντσίρ έπεσε, οι Ταλιμπάν νίκησαν;

Αφγανιστάν: Το Παντσίρ έπεσε, οι Ταλιμπάν νίκησαν;

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι συνέτριψαν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη κοιλάδα του Παντσίρ, τρεις εβδομάδες μετά την πτώση της Καμπούλ. Οι μαχητές της Αντίστασης έχουν καταφύγει στα βουνά και θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους εναντίον των Ταλιμπάν.

«Με αυτή τη νίκη, η χώρα μας βγήκε εντελώς από τον βούρκο του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Ο ηγέτης της Αντίστασης Αχμάντ Μασούντ σε δημόσια δήλωση του αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει αφήσει τα όπλα και καλεί σε δυνάμωμα του πολέμου κατά των Ταλιμπάν.

Σε ανακοίνωση του το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη στο Παντσίρ εναντίον των Ταλιμπάν και δηλώνει ότι οι μαχητές του είναι παρόντες σε στρατηγικές θέσεις.

Σημειώνεται ότι η τελική επίθεση των Ταλιμπάν εξαπολύθηκε αφού είχε ζητηθεί ανακωχή από τους θρησκευτικούς ηγέτες του Αφγανιστάν. Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (National Resistance Front – NSF) του Μασούντ είχε αποδειχθεί την ανακωχή. Όμως, οι Ταλιμπάν την παραβίασαν με ότι επιπτώσεις συνεπάγεται αυτή η επιλογή. Αφού η θρησκευτική εξουσία στο Αφγανιστάν έχει βαθιά θεμέλια.

Η κοιλάδα του Παντσίρ είναι ένα φυσικό οχυρό που είχε επιβιώσει εννιά εφόδους των Σοβιετικών τη δεκαετία του ’80, δεν υποτάχθηκε ούτε στους Ταλιμπάν τη περίοδο ’96 – ’01 ενώ από εκεί ξεκίνησαν την εισβολή τους και οι Αμερικάνοι το 2001. Εάν οι Ταλιμπάν θα καταφέρουν να κρατήσουν την κοιλάδα και να συντρίψουν της Αντίσταση είναι ένα ζήτημα που δεν έχει κριθεί αλλά από αυτό θα κριθεί το μέλλον του Αφγανιστάν και της εξουσίας των Ταλιμπάν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter