Αφγανιστάν: Τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες παιδιά τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό

Τρία άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, ενώ τουλάχιστον 20 μαθητές τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Η επίθεση, που σημειώθηκε στην επαρχία Λαγκμάν, είχε στόχο το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας της περιοχής Άλι Σιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη Ασαντουλάχ Νταουλατζάι.

«Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κατέστρεψε ένα μέρος μίας γειτονικής μαντράσα (θρησκευτικό σχολείο). Περίπου 20 μικροί μαθητές «τραυματίστηκαν από σπασμένα γυαλιά», είπε ο Νταουλατζάι.

Η έκρηξη ήταν «τεράστια και ισχυρή», είπε ο 10χρονος Εζατουλάχ, ένας από τους μαθητές του μεντρεσέ.

«Βρισκόμουν στην τάξη με τους φίλους μου και απαγγέλλαμε στίχους από το Κοράνι, όταν είδαμε ένα κόκκινο φορτηγό να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα προς το μέρος μας. Για μια στιγμή όλα σκοτείνιασαν. Στη συνέχεια, όταν συνήλθα, βρισκόμουν στο νοσοκομείο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τραυματίστηκαν επίσης έξι αστυνομικοί, σύμφωνα με τον Νταουλατζάι.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία, όπως υποστήριξαν, προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι ανατολικές επαρχίες του Αφγανιστάν είναι θέατρο συχνών επιθέσεων από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας. Προκαλούν συχνά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Τους τελευταίους μήνες τα βίαια επεισόδια επικεντρώθηκαν γύρω από τις προεδρικές εκλογές.

Περισσότεροι από 450 άμαχοι ήταν θύματα επιθέσεων, από τους οποίους οι 85 σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, που διεξήχθη στις 28 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο ΟΗΕ. Για τις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές ευθύνονται οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό.

Τα παιδιά στο Αφγανιστάν υποφέρουν ιδιαίτερα εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας.

Τουλάχιστον 192 σχολεία αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων και περισσότερα από 1.000 έκλεισαν στο Αφγανιστάν πέρυσι για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τη Unicef. Περίπου 500.000 παιδιά στερήθηκαν ως εκ τούτου «το δικαίωμα στην εκπαίδευση», αναφέρει αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επίθεση στη Λαγκμάν πραγματοποιήθηκε την επομένη της συντριβής ενός ελικοπτέρου του αφγανικού στρατού, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά στρατιωτών, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader