Αφγανιστάν: Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τη λύση της Ευρώπης

Αφγανιστάν: Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τη λύση της Ευρώπης

Για ακόμη μία ημέρα διαδραματίζονται σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί πολίτες προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής από τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας είναι απελπιστική, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, τα οποία μεταδίδουν ότι το Κατάρ έχει μπλοκάρει προσωρινά τις πτήσεις μετεπιβίβασης λόγω αυξημένης χωρητικότητας, ενώ υπάρχουν αναφορές για προσωρινή παύση στις πτήσεις εκκένωσης των Αμερικανών πολιτών.

Παράλληλα, την κατάσταση δυσχεραίνουν οι συνεχείς έλεγχοι των Ταλιμπάν σε όσους Αφγανούς πολίτες έφταναν στο αεροδρόμιο.

«Λόγω του χάους στο αεροδρόμιο, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σαφή εικόνα για το σε ποιο αεροπλάνο βρίσκονται οι δικοί μας άνθρωποι, ή για τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή συμμάχων του ΝΑΤΟ ή για αφγανικό προσωπικό – καμία χώρα δεν έχει», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών περιγράφοντας το τι συμβαίνει στην Καμπούλ.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στη μετεγκατάσταση Αφγανών πολιτών σε αεροπορική βάση στη Γερμανία, ωστόσο μετά τις νέες εξελίξεις και την επιβράδυνση των ανταποκρίσεων από το Κατάρ, πιθανότατα θα αυξηθούν οι πτήσεις με προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες.

Χαρακτηριστικό είναι το αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα δώσει και επίσημα το «πράσινο φως» ώστε οι πτήσεις εκκένωσης από την Καμπούλ να προσγειώνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μάλιστα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο Reuters ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να περιλάβει στη λίστα προορισμού των πτήσεων εκκένωσης περισσότερες χώρες, όπως για παράδειγμα το Μπαχρέιν, ωστόσο η επιλογή των χωρών της Ε.Ε «είναι πιο εύκολη από υλικοτεχνικής άποψης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter