Αφγανιστάν: Υπερπλήρη τα νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες σε νέους ασθενείς

Αφγανιστάν: Υπερπλήρη τα νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες σε νέους ασθενείς

Τα δύο βασικά νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 στο Αφγανιστάν αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους σε νέους ασθενείς λόγω έλλειψης κλινών, δήλωσαν σήμερα υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος και γιατροί.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με τρίτο κύμα της πανδημίας, με αριθμούς ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους να καταγράφονται εν μέσω αύξησης της βίας καθώς αποσύρονται οι διεθνείς δυνάμεις από τη χώρα και επιθέσεων από ταλιμπάν.

«Τα νοσοκομεία Afghan Japan και Αλί Τζίνα αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους διότι δεν είχαν άλλες κλίνες ούτε πόρους», δήλωσε ο υγειονομικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος είπε ότι τα δύο νοσοκομεία, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Καμπούλ, αντιμετωπίζουν έντονες ελλείψεις σε οξυγόνο και άλλες ιατρικές προμήθειες.

Ο Μιρουάις Αλιζάι, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, είπε ότι τα νοσοκομεία είχαν κλείσει κάποιες φορές λόγω του υψηλότερου αριθμού ασθενών, αλλά αρνήθηκε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προμηθειών, λέγοντας ότι τα θέματα με το οξυγόνο είχαν επιλυθεί.

Ο Μάσι Νόρι, γιατρός στο νοσοκομείο Afghan Japan, δήλωσε ότι ήταν κλειστό για νέους ασθενείς εδώ και ημέρες καθώς δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες κλίνες. Ο Εΐντ Ουάλι, επικεφαλής του νοσοκομείου Αλί Τζίνα, δήλωσε ότι σταμάτησαν να γίνονται δεκτοί νέοι ασθενείς όταν γέμισαν οι κλίνες COVID-19.

Το Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα 1.804 νέα κρούσματα COVID-19 και 71 θανάτους λόγω της ασθένειας.

Συνολικά, έχει καταγράψει 93.272 κρούσματα και 3.683 θανάτους αλλά οι γιατροί λένε ότι πολλά κρούσματα ίσώς να μην έχουν εντοπιστεί λόγω των χαμηλών ποσοστών διενέργειας τεστ.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα να προμηθευτεί περισσότερο οξυγόνο και εμβόλια.

«Οι αριθμοί κρουσμάτων COVID-19 στο Αφγανιστάν αυξάνονται σταθερά», δήλωσε ο Αμάν Σουλτανί, ο αρμόδιος ερευνητής της οργάνωσης για τη Νότια Ασία. «Χωρίς έκτακτη διεθνή στήριξη για να περιοριστεί η αύξηση αυτή, η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει εκτός ελέγχου».

Η χώρα, με πληθυσμό περίπου 36 εκατ. κατοίκων, έχει χορηγήσει περίπου 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων, κυρίως σε υγειονομικούς εργαζομένους της πρώτης γραμμής και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Αφγανιστάν έλαβε 700.000 δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 της κινεζικής Sinopharm.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter