Αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν από το κρύο

Αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν από το κρύο

Ρατσιστική και εγκληματική η «αποτρεπτική» πολιτική της κυβέρνησης

Αντιμέτωποι με την πλήρη αδιαφορία του κράτους και με συνθήκες ακόμη πιο απάνθρωπες απ’ αυτές τις οποίες ήδη βίωναν βρέθηκαν τις ημέρες της κακοκαιρίας οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα καμπ της ενδοχώρας και των νησιών. Η κατάσταση ιδίως στη δομή του Ελαιώνα ήταν δραματική. Παρά τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη γνώση των αρχών για τον επερχόμενο χιονιά, σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στη μεταφορά προσφύγων σε πιο ασφαλείς χώρους, συγκεκριμένα σε κοντέινερ και σε δημοτικό γυμναστήριο στο Ρουφ, αν και πολλοί παρέμειναν στα κέντρα διαμονής παρότι κατέρρευσαν οι σκηνές που τους φιλοξενούσαν επειδή δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού, ενώ σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Αποκαλυπτικές των προβλημάτων είναι και οι εικόνες από το καμπ της Μαλακάσας, όπου επίσης χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν επί ώρες στο έλεος του χιονιά από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον προβλήματα προέκυψαν από το γεγονός ότι σε κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο δεν υπήρχαν τουαλέτες. Ως αποτέλεσμα, οι φιλοξενούμενοι σε αυτά ήταν υποχρεωμένοι να εκτίθενται στο κρύο ώστε να χρησιμοποιήσουν τους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής.

Προβλήματα αντιμετώπισαν ασφαλώς και οι χιλιάδες διαμένοντες στα κέντρα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου, για παράδειγμα, στο οποίο ζουν υπό άθλιες συνθήκες 3.478 άνθρωποι ενώ η χωρητικότητά του προβλέπει τη διαμονή μόνο 648, πάνω από 700 παιδιά έμειναν επί ώρες εκτεθειμένα σε ακραίες θερμοκρασίες και σε ανέμους που έφταναν ανά διαστήματα τα δέκα μποφόρ, ενώ δύσκολη ήταν και η κατάσταση στο κέντρο του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, όπου στοιβάζονται υπό βροχή πάνω στις λάσπες και μέσα σε σκηνές σχεδόν 7.000 ψυχές.

«Μπορούμε μόνο να προσευχόμαστε»

Μάλιστα, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη περιγράφουν την κατάσταση ως «ικανοποιητική», πρόσφυγας ο οποίος ζει στο καμπ καταγγέλλει ότι επί ημέρες υποφέρουν από το ισχυρό ψύχος, ενώ παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου δεν τους έχουν δοθεί σόμπες ούτε έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Δεύτερος πρόσφυγας, ο οποίος μίλησε στην κάμερα της Moria Media Team, μιας ομάδας που οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν δημιουργήσει, ανέφερε ότι «οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, ενώ δεν υπάρχει ρεύμα ούτε επαρκούν τα μπάνια». Ο ίδιος επισήμανε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι έγκυες ή οι οικογένειες που έχουν μωρά καθώς μέσα στις σκηνές δεν υπάρχει θέρμανση.

Τη δραματική κατάσταση διαβίωσής τους επέτειναν τις προηγούμενες ημέρες τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία, αφού καταστράφηκαν καλώδια ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα μεγάλα μέρη του κέντρου να παραμείνουν για ώρες στο σκοτάδι. Διαμένοντες στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ αναφέρουν ότι «πολλοί ζητούσαν ηλεκτρικό ρεύμα αλλά κανένας δεν μπορούσε να βοηθήσει». «Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να προσευχόμαστε, ειδικά για τα παιδιά και τους αρρώστους» λένε, ενώ επισημαίνουν ότι εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες έχουν ζητήσει προστασία εξαιτίας της έλευσης του χειμώνα, χωρίς όμως ανταπόκριση.

«Εγκλημα στο όνομα των φορολογουμένων»

Ο Απόστολος Βεΐζης, γενικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης INTERSOS Hellas με πολυετή εμπειρία σε προσφυγικά καμπ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, περιγράφει στο Documento τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν στα διάφορα κέντρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι άνθρωποι αυτοί ζουν εγκλωβισμένοι στην πλειονότητά τους μέσα σε σκηνές, σε καταυλισμούς οι οποίοι δεν πληρούν ούτε τα ελάχιστα κριτήρια που θέτει η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες». Πράγματι, για τις πλέον επείγουσες καταστάσεις απαιτείται να ζουν σε θερμοκρασίες 17ο έως 19°C, να έχουν τουλάχιστον 3,5 τ.μ. χώρο κατ’ άτομο και να διατίθεται τουλάχιστον μία τουαλέτα για κάθε 20 ανθρώπους. Σύμφωνα με τον κ. Βεΐζη, παρά τα χρήματα που έχει εισπράξει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, δεν έχει καταφέρει να παρέχει ούτε τα παραπάνω αυτονόητα.

Ο ίδιος επισημαίνει στο Documento ότι «υπάρχουν λιγότερο αναπτυγμένες χώρες οι οποίες ανταποκρίνονται καλύτερα από την Ελλάδα». Σύμφωνα με την εκτίμησή του, πρόκειται για πολιτική επιλογή. «Τους κρατάμε σε αυτές τις συνθήκες ως μέτρο αποτροπής» λέει, για να συμπληρώσει ότι «στο δικό μας όνομα και με τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων γίνεται έγκλημα».

Καταυλισμοί -μαύρες τρύπες

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών ζουν κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά, σε ποσοστό που συνολικά προσεγγίζει το 52%. «Καθημερινά» λέει ο Απ. Βεΐζης «γεννιούνται πολλά παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες. Στις σκηνές ζουν έξι, επτά και οκτώ άτομα και αυτό σε εποχή κορονοϊού. Δεν μιλάμε πια για καταυλισμούς αλλά για “μαύρες τρύπες”» συμπληρώνει.

Εξοργισμένος από την κατάσταση, καταλήγει τονίζοντας ότι «συζητάμε επί πέντε χρόνια, αφότου αποφασίστηκε ο εγκλωβισμός των ανθρώπων στα ελληνικά νησιά, αν υπάρχουν επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες. Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, περιγράφουμε ανθρώπους να συνωστίζονται, να μην έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, να μην έχουν συνθήκες υγιεινής και να είναι όμηροι της βροχής, του αέρα ή του χιονιού. Θεωρητικά έχουν διατεθεί 3 δισ. ευρώ από το 2016 μέχρι σήμερα μέσω προγραμμάτων για τους ανθρώπους αυτούς. Η κατάσταση δεν χωράει καμία δικαιολογία για το ότι οι άνθρωποι είναι στο χιόνι – στον Ελαιώνα, στη Λέσβο ή αλλού».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter