Αφιέρωμα στο νέο σινεμά της Σουηδίας

Αφιέρωμα στο νέο σινεμά της Σουηδίας

Από τις 17 έως 24 Απριλίου στο Studio της πλατείας Αμερικής θα προβληθούν 8 σουηδικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής.

Πρόκειται για φιλμ ποικίλων περιεχομένων που αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις αλλά και τις ανησυχίες των σημερινών σκηνοθετών της Σουηδίας. Το αφιέρωμα που αποτελεί μια συνεργασία του Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου με την Πρεσβεία της Σουηδίας, το Σουηδικά Ινστιτούτα Αθηνών και Στοκχόλμης, την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και της εταιρείας διανομής New Star περιλαμβάνει τα εξής 8 φιλμ :

1) The Emigrants (Utvandrarna -2021) σε σκηνοθεσία Erik Poppe
Στη Σουηδία του 1849 μια φτωχική οικογένεια αποφασίζει να μετακομίσει στην Αμερική με την ελπίδα να βρει μια καλύτερη ζωή. Παρόλο που τα μέλη της οικογένειας γνωρίζουν ότι το ταξίδι θα είναι επικίνδυνο, δείχνουν μεγάλη αποφασιστικότητα στο να τα καταφέρουν.

2) Ζλάταν (I am Zlatan- 2021) σε σκηνοθεσία Γιενς Σιέγκρεν
Μέσα από την ιστορία ενηλικίωσης του ποδοσφαιριστή- σταρ Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, παρουσιάζεται μια διαφορετική ιστορία γύρω από το μεταναστευτικό, την απατηλή ειδυλλιακή εικόνα των σουηδικών προαστίων και τη λυτρωτική δύναμη του ποδοσφαίρου.

3) Historjá, Stitches for Sapmi (2022) σε σκηνοθεσία Τόμας Τζάκσον
Ντοκιμαντέρ για το μεγάλης κλίμακας υφαντικό έργο τέχνης «Historjá» του Marakatt-Labba που έκανε τεράστια αίσθηση όταν παρουσιάστηκε στο Documenta 14 στο Κάσελ. Το φιλμ μιλά για τον πολιτισμό των Σάμι αλλά και για τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση.

4) Prejudice & Pride (2022) σε σκηνοθεσία Eva Beling
Θεωρούμενη ως μια από τις πρώτες queer ταινίες, το «The Wings» (1916) του Μόριτζ Στίλερ προβλήθηκε στους κινηματογράφους σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλική επιθυμία έπρεπε να κρύβεται πίσω από μάσκες και υπαινιγμούς. Η ταινία του Στίλερ είναι η αφετηρία από την οποία το «Prejudice and Pride» μας ταξιδεύει λεπτομερώς στην εξέλιξη του σουηδικού queer σινεμά.

5) Comedy Queen (2022) σε σκηνοθεσία Sanna Lenken
Η δεκατριάχρονη Σάσα αποφασίζει να γίνει stand-up κωμικός. Πάνω από όλα, θέλει να διασκεδάσει τον μπαμπά της, ο οποίος κλαίει κρυφά στο ντους. Όλα στο σπίτι θυμίζουν τη μητέρα της που έφυγε από τη ζωή αλλά η Σάσα αρνείται να κλάψει. Γράφει λοιπόν μια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνει για να επιβιώσει από τη θλίψη της: να ξυρίσει τα μαλλιά της, να σταματήσει να διαβάζει βιβλία, να απορρίψει το πιο χαριτωμένο κουτάβι του κόσμου και το πιο σημαντικό, να γίνει η μία και μοναδική Βασίλισσα της Κωμωδίας.

6) Η συνωμοσία του Καΐρου (2022) σε σκηνοθεσία Ταρίκ Σαλέχ.
Συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ, βραβευμένο στις Κάνες για το λεπτοδουλεμένο σενάριο, που αποτυπώνει ανατριχιαστικά τους στενούς δεσμούς μεταξύ της αιγυπτιακής εκκλησίας και του κοσμικού κράτους, σε μια ταινία που αναβλύζει παράνοια, μυστήριο και συνωμοσίες με φόντο μια ιερατική σχολή στο Κάιρο που αναστατώνεται λόγω ενός φρικτού φόνου.

7) Burn all my letters (Bränn alla mina brev- 2022) σε σκηνοθεσία Björn Runge
Βασισμένο στο ομώνυμο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Σουηδού συγγραφέα Alex Schulman, το φιλμ αφηγείται μια ντελικάτη ιστορία αγάπης που αντέχει στο χρόνο και επικεντρώνεται γύρω από μια δυναμική γυναίκα που ερωτεύεται έναν πολλά υποσχόμενο συγγραφέα.

8) Hilma (2022) σε σκηνοθεσία Λάσε Χάλστρομ
Ο διεθνούς φήμης και οσκαρικός σκηνοθέτης Λάσε Χάλστρομ καταγράφει την ιστορία της Hilma, μιας κορυφαίας και πρωτοπόρας ζωγράφου της αφηρημένης τέχνης (abstract art). Ωστόσο, σε αντίθεση με το έργο πολλών από τους συνομηλίκους της εκείνη την εποχή, το δικό της παρεξηγήθηκε και παραμελήθηκε μέχρι πολύ καιρό μετά τον θάνατό της.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter