Αφιέρωμα βιβλία: Μαγεία Γνώσης και Ανάγνωσης στο Docville την Κυριακή με το Documento

Αφιέρωμα βιβλία: Μαγεία Γνώσης και Ανάγνωσης στο Docville την Κυριακή με το Documento

24 σελίδες με προτάσεις βιβλίων που διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε για τις ημέρες των εορτών, νέες εκδόσεις που αξίζει να μπούνε στην βιβλιοθήκη σας

Βίοι και πολιτείες… Οι αυτοβιογραφίες, οι προσωπικές μαρτυρίες και τα χρονικά μας ξεναγούν στο ατελιέ δημιουργών. Συνήθως στις βιογραφίες περνούν σημαντικά ιστορικά πρόσωπα, καταγράφονται οι αλλαγές και οι δυναμικές κάθε εποχής, και βεβαίως, βουτάμε στα άδυτα του λογοτεχνικού σύμπαντος ενός συγγραφέα. Γράφει ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Ο δεκάλογος του Ντίκενς. Τα βασικά μοτίβα και κλειδιά του πρώτου μυθιστορήματος του νεαρού Τσαρλς Ντίκενς με τίτλο «Τα έγγραφα του Πίκγουικ» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά «ξεκλειδώνει» ο Ηρακλής Λογοθέτης.

Ο θρυλικός Ζορμπάς με το πενάκι του Soloup στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε « Ζοrμπάς – graphic novel από τον Soloup, Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη». Μια συζήτηση με τον δημιουργό για τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του Νίκου Καζαντζάκη, τις περιπέτειες του κεντρικού ήρωα, αλλά και τη σύγχρονη εικονογράφηση. Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη.

Οταν ο Όργουελ έζησε τις κοινωνικές αδικίες. Η Εμυ Ντούρου διάβασε και προτείνει το σατιρικό και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ας σηκώσουμε ψηλά την ασπιδίστρα», ένα από τα ωραιότερα βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα που κυκλοφορεί σε νέα έκδοση.

Η Θεσσαλονίκη της φτωχολογιάς. Η ανθρωπογεωγραφία της μεσοπολεμικής πόλης και η «συνομιλία» των «αόρατων» πολιτών με την παρανομία και την πολιτική από την έλευση των προσφύγων μέχρι την κρίση του 1932. Ο Θανάσης Καραμπάτσος γράφει με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Γ. Τζιάρα «Το Κόκκινο και το Γκρίζο».

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οταν έρθεις θα είμαι σχεδόν ευτυχισμένος – Γράμματα στην Ελσα Μοράντε, 1947-1983». Η Έμυ Ντούρου γράφει για το χρονικό της δύσκολης σχέσης του Αλμπέρτο Μοράβια και της Ελσα Μοράντε μέσα από τις επιστολές που έστειλε ο συγγραφέας σε 36 χρόνια. «Όσοι γνώρισαν τους «ΜΜ» όπως συνήθιζαν να τους αποκαλούν, δυσκολεύονταν να τους σκεφτούν χωριστά…».

Απ’ το σελιλόιντ στο χαρτί. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει για βιβλία που σκιαγραφούν πορτρέτα σκηνοθετών, μας μυούν στο ελληνικό σινεμά του φανταστικού και μας «βάζουν» στα παρασκήνιο θρυλικών ταινιών.

Ακόμα προτάσεις εμβληματικών έργων βραβευμένων συγγραφέων, σημαντικά δοκίμια και εκδόσεις για μικρούς αναγνώστες με μάγισσες, δράκους, Ιστορία και ποίηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter