Αφιέρωμα στον Κάρολο των εργατών: Η «Ουτοπία» για τον μαρξισμό 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ

Αφιέρωμα στον Κάρολο των εργατών: Η «Ουτοπία» για τον μαρξισμό 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ

Ένας τόμος που φέρει την υπογραφή της επιμέλειας του καθηγητή Ευτύχη Μπιτσάκη δεν μπορεί παρά να προσελκύει την προσοχή. Η τριμηνιαία έκδοση της «Ουτοπίας» (τεύχος 127) που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον.

Στις 226 σελίδες περιλαμβάνονται έξι άρθρα για τη μαρξιστική κοσμοθεωρία. Το άρθρο του Ευτύχη Μπιτσάκη αναφέρεται στις «Όψεις της μαρξιστικής γνωσιοθεωρίας», μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της νόησης, γνώσης, συνείδησης και ιδεολογίας. Όπως αναφέρει στην εισαγωγή ο συγγραφέας, «ο τρομερός 20ός αιώνας φαινόταν ότι θα τελείωνε με μια αισιόδοξη προοπτική για την πορεία της ανθρωπότητας. Αντίθετα με αυτή την προοπτική, ζήσαμε την κατάρρευση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, τον εκφυλισμό του εργατικού κινήματος και των κομμουνιστικών κομμάτων, τους πολέμους της νέας τάξης, την παγκόσμια και συνεχιζόμενη κρίση του διεθνοποιημένου καπιταλισμού. Οι μετά Χριστόν προφήτες πρόβλεψαν το τέλος της Ιστορίας, αντίθετα με τις μεγαλοφάνταστες προβλέψεις του Μαρξ. Οι προφήτες διαψεύστηκαν».

Ο Αποστόλης Παλιούρας καταπιάνεται με τη «Μέθοδο του Μαρξ και την περίπτωση του ελληνικού καπιταλισμού», ενώ ο Αλέκος Αναγνωστάκης με τον «Μαρξ σήμερα και το σήμερα του μαρξισμού». Ο Δημήτρης Καλτσώνης γράφει για τον «Μαρξ και τις σύγχρονες δημοκρατίες», η Αρχοντούλα Βαρβάκη και ο Αλέξανδρος Μινωτάκης για τον «Μαρξ της επικοινωνίας» και ο Ευτύχης Παπαδοπετράκης για τον «Λόγο για τα απειροστά στα μαθηματικά του Μαρξ».

Στον τόμο επίσης δημοσιεύονται μελέτες των Θανάση Γκιούρα («Παρατηρήσεις για τον έβδομο τόμο των απάντων της Rosa Luxemburg»), Παναγιώτη Σωτήρη, Γιάννη Πλάγγεση, Γιώργου Κεσίσογλου, Αννας Πόταγα, Τάσου Τσακίρογλου και Γιώργου Μωραΐτη.

Ουτοπία

Συλλογικό έργο

ISBN: 1105-914127

ΣΕΛ.: 226

ΤΙΜΗ: €11,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter