Ούτε φύλλο συκής κρατά ούτε προσχήματα όταν βιάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διευκολύνει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης να απολαύσει χωρίς προσκόμματα και με ευρυχωρία τις δυνατότητες κερδοφορίας που της δίνουν η καπιταλιστική οικονομία και η νομοθεσία της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Μέσα σε μια νύχτα η ΝΔ έσπευσε τεχνηέντως να ανοίξει νομοθετικά «παράθυρο» προς offshore για συγγενείς πρώτου βαθμού κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών, πολιτικών προσώπων και δημόσιων λειτουργών, με δυνατότητα να αποκρύπτονται εισοδήματα. Η κυβέρνηση, που με τις πολιτικές της στερεί από την κοινωνική πλειονότητα διεξόδους αξιοπρεπούς ζωής, που αριστεύει σε αντιλαϊκές πολιτικές, που κλείνει τα αυτιά της στα αιτήματα για αυξήσεις μισθών, για χτύπημα της ακρίβειας, για δημόσια υγεία και παιδεία, ανταποκρίθηκε, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, στο όνομα μάλιστα της διαφάνειας, στη διεκπεραίωση μιας ρύθμισης που επιτρέπει πλέον στους συζύγους και στα τέκνα των μελών της κυβέρνησης να ιδρύσουν ή να διοικούν αλλοδαπές εταιρείες σε συνεργάσιμες φορολογικά χώρες ανά τον κόσμο.
Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς παρά υποκρισία και κυνισμό από τους υπερασπιστές των νόμιμων φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, της διαρροής κεφαλαίων στο εξωτερικό και της απόκρυψης ότι οι φορολογικοί παράδεισοι υπάρχουν με τις ευλογίες των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν κεφαλαιαγορές και ομνύουν στον καπιταλισμό;
Ο παραλογισμός
Ουσιαστικά όμως –και πριν και τώρα– αναδεικνύεται περίτρανα ο καπιταλιστικός παραλογισμός.
Ηταν και είναι ορθάνοιχτα τα παράθυρα για απόκρυψη εισοδημάτων και το ανεξέλεγκτο παιχνίδι του πόθεν έσχες, που είναι μόνο έσχες, καθώς ο όποιος έλεγχος σταματά στην καταγραφή και όχι στον ουσιαστικό έλεγχο περιουσιακών στοιχείων. Το πόθεν έσχες σερφάρει στον φορολογικό παράδεισο του ανέλεγκτου περιουσιολογίου.
Πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί, αν μην τι άλλο, να υπάρξει μια κάποια δικλίδα που θα εξουδετέρωνε σε κάποιο βαθμό το παιχνίδι της μιας εταιρείας μέσα στην άλλη και τελικά το να ξεπλένονται αβρόχοις ποσί η συμμετοχή σε επιχειρήσεις φορολογικών παραδείσων και ο μη νόμιμος προσπορισμός. Ποια είναι αυτή; Να υπάρξει πρόβλεψη που να ορίζει ότι σύζυγοι και εν γένει συγγενείς πρώτου βαθμού δεν μπορούν να κατέχουν αλλοδαπές εταιρείες που βρίσκονται σε μη φορολογικά συνεργαζόμενες χώρες ή εταιρείες που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με άλλες εταιρείες σε μη συνεργαζόμενες φορολογικά χώρες.
Αργά το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχεδόν εν κρυπτώ, και πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τους περιορισμούς που υπήρχαν και δεν επέτρεπαν σε συγγενείς πολιτικών, ως παρένθετα πρόσωπα, να ιδρύσουν εταιρεία στο εξωτερικό, να διοικούν ή να μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών της αλλοδαπής. Ας επισημανθεί ότι περιορισμοί ίσχυαν από το 2014 και αυστηροποιήθηκαν το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, που περιέλαβε όλες τις εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και όχι μόνο τις μη συνεργάσιμες φορολογικά ή αυτές με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Η ΝΔ προέβαλε την άρση των περιορισμών αυτών ως αναγκαία για να υπάρχει σύμπλευση με το ευρωενωσιακό δίκαιο. Ετσι, τροποποίησε το άρθρο 8 του ν. 3213/2003 αναφορικά με τους περιορισμούς υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων καθώς και των παρένθετων προσώπων αυτών όσον αφορά τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή.
Το κρίσιμο στοιχείο
Εξάλλου, και επί προηγούμενης κυβέρνησης, παρόλο που ήταν κάθετοι και πλήρως αυστηροποιημένοι οι περιορισμοί, με απαγόρευση επιχειρηματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό συγγενών πρώτου βαθμού πολιτικών προσώπων, έλειπε, όπως και τώρα, ένα κρίσιμο στοιχείο: αυτό του ουσιαστικού ελέγχου του πόθεν έσχες, κυρίως του ελέγχου προέλευσης της περιουσίας. Οι αρχειοθετήσεις άλλωστε προβληματικών υποθέσεων ελέγχου πόθεν έσχες είναι συνήθεις. Γι αυτό και σήμερα αναλυτές κρίνουν ότι είναι αναγκαίο οι εταιρείες να υποχρεώνονται να γνωστοποιούν το περιουσιολόγιό τους.
Τι λέει η αντιπολίτευση
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ ποικίλλουν. Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «νυχτερινή τροπολογία-σκάνδαλο από την κυβέρνηση των offshore». Επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης –που επικαλέστηκε τη… διαφάνεια– και υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αφήνει ανοιχτή την έμμεση συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε offshore εταιρείες, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε οι εταιρείες που βρίσκονται σε συνεργάσιμα με την Ελλάδα φορολογικά κράτη να μη σχετίζονται με τρίτες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους.
Το ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές ότι ο τρόπος που έφεραν νύχτα την τροπολογία δείχνει ότι κάτι θέλουν να κρύψουν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μια τροπολογία που εισάγει επικίνδυνη υποχώρηση στον τομέα της διαφάνειας και της πρόληψης της διαπλοκής». Μάλιστα, σημείωσε ότι η ρύθμιση «νομιμοποιεί τη συγκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων μέσω τρίτων», αποδυναμώνει σοβαρά τον μηχανισμό ελέγχου διαφάνειας των πολιτικών προσώπων και δεν αντισταθμίζεται από πρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου. Το ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε τη ρύθμιση «φωτογραφική» και υπογράμμισε ότι αποτελεί «όνειδος» και «παραδοχή διαφθοράς, διασπάθισης δημόσιου χρήματος, κατάχρησης του νομοθετικού προνομίου προς ίδιον όφελος», ανοίγοντας τον δρόμο «εμπλοκής σε εξωχώριες εταιρείες, για συζύγους και τέκνα πολιτικών προσώπων».
Πώς ξεγλιστρούν οι επιτήδειοι
Ενα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορεί να… αξιοποιηθεί η τροπολογία Φλωρίδη είναι το εξής: Ο/η σύζυγος ή τέκνο πολιτικού έχει μια εταιρεία σε ευρωπαϊκή χώρα και δηλώνεται στο πόθεν έσχες του. Μέσω αυτής μπορεί να καλύψει ο/η πολιτικός ποσά που έχει προσποριστεί παρανόμως. Πώς; Σε μια offshore, π.χ. στoν Παναμά, που δημιουργούν βάζουν τα ποσά αυτά. Η εταιρεία του/ της συζύγου που είναι στην ευρωπαϊκή χώρα αγοράζει την offshore εταιρεία στον Παναμά και τα περιουσιακά της στοιχεία. Από εκεί και πέρα ξεκινά ο γύρος του κόσμου, διοχετεύοντας σε άλλες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους και πάει λέγοντας. Αν ζητηθούν από τις ελληνικές αρχές φορολογικά στοιχεία, οι χώρες αυτές δεν θα ανταποκριθούν.
Διαβάστε επίσης
Η Αρχή για τα τρένα δεν αναγνωρίζει το πόρισμα Καρώνη – Την Κυριακή στο Documento
Αγορά σπιτιού με 13 χρόνια δουλειάς και χωρίς έξοδα – Όνειρο θερινής νυκτός η απόκτηση κατοικίας
Eurovision 2025: Ξεσήκωσε το κοινό η Κλαυδία με την «Αστερομάτα»- Το δυνατό χειροκρότημα
ΗΠΑ: Ισχυρή έκρηξη σε κέντρο γονιμότητας στην Καλιφόρνια – Ένας νεκρός (Video)