Αφωνία από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Ντογιάκο και ΑΔΑΕ

Αφωνία από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Ντογιάκο και ΑΔΑΕ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η «αφωνία» της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ότι αφορά την προκλητική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου για τους ελέγχους της ΑΔΑΕ. Την ώρα που ο νομικός κόσμος «βοά» κατά της εξόφθαλμα αντισυνταγματικής κίνησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιθυμίες της κυβέρνησης για… θάψιμο του σκανδάλου των υποκλοπών, η συνήθως λαλίστατη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «σιωπά».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη συνεδρίαση της 20ης Ιανουαρίου του 2023,, το προεδρείο της Ένωσης επισήμανε ότι δεν πρόκειται να λάβει καμία επίσημη θέση για το ζήτημα Ντογιάκου, επειδή έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Δηλαδή την ώρα που επιχειρείται Συνταγματική εκτροπή από την πλευρά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προτιμά να σιωπήσει, προσφέροντας ουσιαστικά χείρα βοηθείας προς τον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση έξι δικαστών και συγκεκριμένα του Εφέτη και πρώην πρόεδρου της ΕνΔΕ επί τρεις συνεχόμενες θητείες, Χριστόφορου Σεβαστίδη, του Εφέτη Χαράλαμπου Σεβαστίδη, του Πρωτοδίκη, Παντελή Μποροδήμου, του προέδρου Πρωτοδικών, Μιχάλη Τσέφα, του  πρωτοδίκη, Ιωάννη Ασπρογέρακα και της Ειρηνοδίκη Ευθαλίας Κώστα για «τα θέματα που έθεσαν στο ΔΣ της 20ης Ιανουαρίου 2023»:

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, κατόπιν αιτήματος της ομάδας μας, προκειμένου να εκφράσει η Ένωση επιστημονική θέση επί της υπ’ αριθμό 1/2023 γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταθέσαμε έγγραφο υπόμνημα που δημοσιοποιήσαμε αυθημερόν. Το προεδρείο της Ένωσης περιορίστηκε να αναφέρει (προφορικά) ότι δεν θα λάβει καμία απολύτως θέση διότι το ζήτημα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάναμε την υπόμνηση ότι ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί υπεκφυγή και είναι προφανώς αντιφατικός με την μέχρι σήμερα στάση της Ένωσης καθώς η πρόεδρος κ. Στενιώτη πριν λίγους μήνες και ενώ υπήρχε ήδη πολιτική αντιπαράθεση, σε δημόσια ομιλία της χαρακτήρισε τις τηλεφωνικές υποκλοπές ως «συνταγματική εκτροπή». Επιπλέον θυμίσαμε την διαχρονική στάση της Ένωσης να λαμβάνει θέση σε θέματα που αφορούν το Σύνταγμα και τα θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η κ Στενιώτη απέκλεισε κάθε άλλη περαιτέρω συζήτηση του θέματος θεωρώντας ότι αυτό έχει λήξει. 

Διεκδίκηση Δώρων στον δημόσιο τομέα. Στα πλαίσια του έκτακτου ΔΣ ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το προεδρείο στα πλαίσια των εντολών που έλαβε από την Γενική Συνέλευση ώστε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να έχει πραγματοποιήσει ή έστω να έχει ζητήσει συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς για την διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα. Η πρόεδρος της Ένωσης μας ενημέρωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή της ΓΣ και από κοινού με τον πρόεδρο της ένωσης Διοικητικών Δικαστών έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Σκυλακάκη. Η ομάδα μας θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πιστή τήρηση της απόφασης της ΓΣ από το προεδρείο στο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα του τακτικού ΔΣ.

Θέματα Ειρηνοδικών: Ζητήσαμε ενημέρωση από το προεδρείο για τις ενέργειες που έχει κάνει από την ημέρα της εκλογής του μέχρι σήμερα στο θέμα της μισθολογικής εξομοίωσης των ειρηνοδικών με τους πρωτοδίκες, στην μη συμμετοχή ειρηνοδικών στις κατ οίκον έρευνες και στις συνθέσεις των τριμελών πλημμελειοδικείων. Είναι τρία βασικά σημεία για την υλοποίηση των οποίων το προεδρείο δεσμεύτηκε πριν τις τελευταίες αρχαιρεσίες της Ένωσης. Ζητήσαμε επίσης να τοποθετηθεί το προεδρείο στην πρόταση που έχει κατατεθεί δημόσια από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ για αύξηση της υλικής αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων.

Το προεδρείο μας ενημέρωσε ότι στο θέμα της μισθολογικής εξομοίωσης δεν έχει κάνει απολύτως καμία ενέργεια δεδομένου ότι αυτό το διάστημα ασχολείται με γενικότερα μισθολογικά αιτήματα. Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί προφανέστατα εμπαιγμό προς τους Ειρηνοδίκες. Το διάστημα που ασκούσαμε την διοίκηση στην Ένωση είχαμε πετύχει για το σύνολο του Σώματος επιστροφές αναδρομικών με πολλές ΠΟΛ, είχαμε αιτηθεί την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, είχαμε διανείμει σχέδια δικαστικής διεκδίκησης, ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της συμμόρφωσης της διοίκησης σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που καθορίζουν το συνταγματικά επιτρεπτό ποσοστό των συντάξεων, δρομολογήσαμε την διεκδίκηση των Δώρων. Η σημερινή ομάδα της πλειοψηφίας έθετε τότε ξεχωριστά το ζήτημα της μισθολογικής εξομοίωσης των Ειρηνοδικών με τους Πρωτοδίκες το οποίο είχε φέρει ως θέμα συζήτησης σε ΔΣ του Ιουνίου του 2021. Μετά την εκλογή τους στην διοίκηση της Ένωσης με την στήριξη εκατοντάδων Ειρηνοδικών σήμερα ομολογούν δημόσια ότι δεν έχουν κάνει τίποτα και ούτε πρόκειται ουσιαστικά να κάνουν. Ο δημαγωγικός λόγος και οι ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις που είχαν κάνει σημαία στις περσινές αρχαιρεσίες τίθενται πλέον στην κρίση των μελών της Ένωσης που τους εμπιστεύτηκαν. 

Μας ενημέρωσαν ότι στο επόμενο ΔΣ θα φέρουν πρόταση ώστε να γνωμοδοτήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για : α) την μη συμμετοχή των Ειρηνοδικών στις κατ’ οίκον έρευνες οι οποίες θα πρέπει να διεξάγονται από τους Εισαγγελείς και τους Πταισματοδίκες και β) την συμμετοχή των Ειρηνοδικών στις συνθέσεις των Τριμελών Πλημμελειοδικείων στα επαρχιακά Πρωτοδικεία μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη του προέδρου Εφετών. Θα υποβάλουν δε και πρόταση προς νομοθετική αλλαγή. Μέχρι σήμερα βέβαια δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ δεν αντιλαμβανόμαστε την χρησιμότητα να ζητηθεί εκ νέου μία γνωμοδότηση που είναι σε ισχύ ακόμα και σήμερα πέρα από λόγους εντυπωσιασμού.

Για το θέμα της αύξησης της υλικής αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων δεν έχουν καμία απολύτως άποψη ούτε (δυστυχώς) προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter