Αφοπλιστικός Κλιντ Ίστγουντ

Αφοπλιστικός Κλιντ Ίστγουντ

Η νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ με τίτλο «Cry Macho» είναι ένα συγκινητικό road movie με αναφορές στην μυθολογία της Άγριας Δύσης.

Cry Macho (***)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2021 (105)

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ Πρωταγωνιστούν: Κλιντ Ίστγουντ, Ντουάιτ Γιοακάμ, Άμπερ Λιν Άσλι, Μπρίτνι Ράτλιτζ

Ένα παλιό αστέρι του ροντέο και νυν ξεπεσμένος εκτροφέας αλόγων αναλαμβάνει να κουβαλήσει με το ζόρι, τον γιο του πρώην αφεντικού του από το Μεξικό στο Τέξας.

Είναι η ιστορία ενός αγοριού που δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται κανέναν και ενός ηλικιωμένου άντρα που δεν νοιάζεται για τίποτα και για κανέναν πλέον στη ζωή του. Αυτοί οι δύο «ξένοι» θα έρθουν κοντά, σχεδόν καταναγκαστικά, και θα μάθουν να εκτιμούν το μοίρασμα αλλά και την συντροφικότητα. Στα 91 του ο Κλιντ Ίστγουντ σε εξαιρετική φόρμα συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα.

Το «Cry Macho» που έρχεται να συνεχίσει τη βαθιά ουμανιστική ματιά -και συνέπεια- του αξεπέραστου σινεμά του αμέσως μετά από τα “Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ” και “Το βαποράκι”, είναι μια συγκινητική εξομολόγηση γύρω από τον όλεθρο των γηρατειών αλλά και την απομυθοποίηση των κλασικών αμερικανικών μύθων. Καθώς είναι υποχρεωμένοι να συνυπάρξουν έστω για τις ελάχιστες μέρες του κοινού ταξιδιού, οι δύο αταίριαστοι συνοδοιπόροι θα αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια στην πορεία που θα τους δοκιμάσουν αλλά και θα δέσουν τη σχέση τους.

Ο κουρασμένος εκπαιδευτής αλόγων θα βρει την ευκαιρία για μια τελευταία γενναία πράξη που θα γίνει μάθημα ζωής για τον μεξικανό πιτσιρικά. Εκείνος θα αργήσει να το καταλάβει καθώς έχει τα δικά του προβλήματα τα οποία προέρχονται από τις διαλυμένες οικογενειακές σχέσεις. Η κάμερα του Ίστγουντ επιμένει σε μια χαμηλότονη και προορισμένη να δώσει την λύτρωση αφήγηση όταν το δράμα χοντραίνει.

Τα καταφέρνει πατώντας στους ειρωνικούς διαλόγους μιας παλιομοδίτικης αλλά και ανθρώπινης περιπέτειας που δεν αφορά μόνο στο μοτίβο της αντρικής, πατρικής φιλίας (το σενάριο αποτελεί διασκευή ενός μυθιστορήματος του Ρίτσαρντ Νας από τα 70ς) αλλά και στην παραδοχή ότι ο μάτσο χαρακτήρας του παρελθόντος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο κενό στο σήμερα καθώς «δεν υπάρχει γιατρειά για τα γηρατειά».

Αντίο ηλίθιοι (Adieu les Cons) (***)

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2020 (87)

Σκηνοθεσία: Αλμπέρ Ντιποντέλ Πρωταγωνιστούν: Βιρζινί Εφιρά, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Νικολά Μαριέ
Μια κομμώτρια που μαθαίνει ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια αποφασίζει να βρει το παιδί που είχε γεννήσει όταν ήταν έφηβη και είχε δώσει σε ανάδοχη οικογένεια. Στην περιπέτεια της θα την συντροφεύσουν δύο κρατικοί υπάλληλοι με σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα.

«Οι ανάπηροι δεν μπαίνουν φυλακή» λέει συχνά πυκνά ο τυφλός αρχειοθέτης που μισεί την αστυνομία και βοηθά όπως μπορεί την απελπισμένη ηρωίδα. Το «Αντίο ηλίθιοι» είναι μια ξεκαρδιστική κατάμαυρη κωμωδία που δεν αφήνει τίποτα όρθια στο πέρασμα της.

Η πολιτική ορθότητα είναι ο ένας προφανής στόχος (το πεδίο του ανίερου χιούμορ απλώνεται σε μια πληθώρα μοτίβων που περιλαμβάνει από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και την αναπηρία μέχρι την ανίατη ασθένεια και την αυτοκτονία!), το φαρσικό στοιχείο με έμφαση τα οπτικά και λεκτικά γκαγκς ένας ακόμη σοβαρός λόγος για να παρακολουθήσει κάποιος την απολαυστική τούτη κωμωδία που βραβεύτηκε απρόσμενα με 6 βραβεία Σεζάρ, ενώ είχε ακόμη 6 υποψηφιότητες και φυσικά σάρωσε τα ταμεία στην Γαλλία.

Μαθήματα Περσικών (Persian Lessons) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2020 (127)

Σκηνοθεσία: Βαντίμ Πέρελμαν Πρωταγωνιστούν: Ναχουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ, Λαρς Είντιγκερ, Γιόνας Νάι, Λεονί Μπενές, Αλεξάντρ Μπεγιέρ
Το 1942 στην υπό Κατοχή Γαλλία ο Ζιλ συλλαμβάνεται και μαζί με άλλους Εβραίους οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Γερμανία. Καταφέρνει να αποφύγει την εκτέλεση όταν ορκίζεται στους φύλακες ότι δεν είναι Εβραίος αλλά Πέρσης.

Μια απίστευτη αλλά πραγματική ιστορία (πρόκειται για το θέμα του διηγήματος «Εφεύρεση μιας Γλώσσας» του Γερμανού Βόλφγκανγκ Κόλχασε) που μεταφράζεται σε μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης. Η αγωνία κάθε φορά που ο ήρωας επινοεί λέξεις στα φαρσί για να γλιτώσει το θάνατο είναι αμείωτη. Όμως το βασικό και πιο δυνατό στοιχείο του έργου είναι η γεμάτη αμφισημία σχέση των δύο αντρών – η συγκλονιστική ερμηνεία του Ναχουέλ Περέζ Μπισκαγιάρ του «120 Χτύποι το Λεπτό» κουμπώνει υποδειγματικά με την ανατριχιαστική περσόνα του ανέκφραστου Λαρς Είντιγκερ («Personal Shopper», «Babylon Berlin»)- που οδηγεί αργά και βασανιστικά το θαυμάσιο τούτο ψυχόδραμα σε ένα εξαίσιο φινάλε.

Βασιλιάς Οττο (King Otto) (***)

Ντοκιμαντέρ διεθνούς συμπαραγωγής 2021 (82)

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς Μοντάζ: Γιαν Χέκμαν, Κρις Ιβερσεν

Η κορυφαία επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε την υπογραφή του Γερμανού προπονητή της Ότο Ρεχάγκελ που τη σχεδίασε από την αρχή μέχρι το τέλος της, μένοντας πιστός στις βασικές αρχές του και επιμένοντας στην τήρηση της αυστηρής πειθαρχίας.

Το χρονικό του ανεπανάληπτου θριάμβου της εθνικής Ελλάδος στα γήπεδα της Πορτογαλίας το καλοκαίρι του 2004 δίνεται μέσω των αφήγησης των βασικών πρωταγωνιστών διανθισμένες από τα βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα των κρίσιμων αγώνων.

Έχει αξία να μάθουμε τον τρόπο προσέγγισης του ποδοσφαιρικού συστήματος του Ρεχάγκελ («αν τους παίξουμε στα ίσα θα γνωρίσουμε την συντριβή οπότε ας ακολουθήσουμε το σύστημα της επιθετικής άμυνας» λέει στους παίκτες του πριν από τον προημιτελικό με τους Γάλλους) αλλά και να αποκωδικοποιήσουμε τα κρίσιμα σημεία ενός ποδοσφαιρικού θαύματος που στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην Θεά Τύχη.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter