Αφόρητοι φόροι

Αφόρητοι φόροι

Με μία άκρως κυνική δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μιλώντας για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους αποκάλυψε ότι «στον προϋπολογισμό του 2023 έγινε κατορθωτό να υπάρχει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9,1% σε σχέση με το 2022 χωρίς να αυξηθούν οι φόροι».

Τόμπολα. Οι φορολογούμενοι δεν έχουν κανέναν τρόπο να προφυλαχθούν από την υπόγεια φορολογική επιδρομή τόσο σε έμμεσους όσο και σε άμεσους φόρους.

Καθώς ούτε κατά διάνοια δεν περνάει από το μυαλό των κυβερνητικών στελεχών η αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές. Ετσι έστω και αυτές οι ελάχιστες αυξήσεις που δίνονται σε μισθούς και συντάξεις επιβαρύνουν ασύμμετρα τους φορολογούμενους. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα καθαρά χρήματα που μπαίνουν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι λιγότερα μετά τις όποιες αυξήσεις.

Δηλαδή όχι μόνο δεν καλύπτονται οι δραματικές αυξήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης που έχουν φέρει πολλά νοικοκυριά στα πρόθυρα της φτωχοποίησης αλλά η αγοραστική τους δύναμη μειώνεται πολύ περισσότερο και με τους αμετάβλητους συντελεστές ΦΠΑ να παίζουν τον σπουδαιότερο λόγο.

Και μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να προπαγανδίζει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024 ότι η αύξηση των φόρων προήλθε από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα τουριστικά έσοδα, τα επιμέρους όμως στοιχεία δείχνουν ότι η συσσώρευση εσόδων από ΦΠΑ ήλθε την περίοδο που ο πληθωρισμός κτύπαγε κόκκινο.

Πανηγυρίζει για την αύξηση των φορολογικών εσόδων που γονατίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά.

Το υποστηρίζει όχι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα αλλά το Bloomberg το οποίο προβλέπει πιο ακριβό πετρέλαιο, υψηλότερο πληθωρισμό και βέβαια χαμηλότερη ανάπτυξη. Τα δημοσιονομικά λουριά σφίγγουν σε υπέρμετρο βαθμό αλλά τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν πλέον άλλες ανάσες.

Αλλά τι ενδιαφέρει αυτό την κυβέρνηση Μητσοτάκη!!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter