Αφρικανική μετάλλαξη: Προσωρινή αναστολή από την Ε.Ε. στα ταξίδια από 7 χώρες της Αφρικής

Αφρικανική μετάλλαξη: Προσωρινή αναστολή από την Ε.Ε. στα ταξίδια από 7 χώρες της Αφρικής

Την αναστολή των ταξιδίων από τη νότια Αφρική, συμφώνησαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

 

Για ταξίδια από τις χώρες που ανακοίνωσε η ΕΕ συμπεριλαμβανομένου του Μαλάουι, απαγορεύεται η άφιξη και η είσοδος και στην Κύπρο, οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος των ίδιων χωρών που αναφέρει σε ανακοίνωση της και η Κομισιόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελβετία, η οποία απαγόρευσε σήμερα Παρασκευή τις απευθείας πτήσεις από τη χώρα της Νότιας Αφρικής και τη γύρω από αυτήν περιφέρεια λόγω του εντοπισμού της νέας παραλλαγής της Covid-19, ενώ επιβάλλει επίσης περιορισμούς στα ταξίδια από άλλες χώρες όπως το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Επισημαίνεται δε, ότι κατά την είσοδό τους στη χώρα από την περιοχή της νότιας Αφρικής, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ Covid-19 και να μπουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες αρχής γενομένης από τις 8 το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου 2021. H υγειονομική υπηρεσία της χώρας τοποθετείται ως εξής:

«Η είσοδος από αυτές τις χώρες δεν θα είναι πλέον δυνατή για όσους δεν είναι Ελβετοί πολίτες και δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία ή στον χώρο Σένγκεν»

Πρόκειται για επτά χώρες: Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε

Παράλληλα, το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην περιοχή αυτή.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε επίσης τις πτήσεις της από και προς αυτές τις επτά χώρες, για τον ίδιο λόγο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA.

Το πρακτορείο MAP του Μαρόκου διευκρίνισε ότι η απόφαση των αρχών αφορά και τους ταξιδιώτες που πέρασαν τράνζιτ από τις επτά χώρες.

Λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης, το Μαρόκο είχε ήδη αποφασίσει την Πέμπτη να διακόψει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, από αυτήν την Κυριακή, ενώ τον περασμένο μήνα ανεστάλησαν επίσης οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως, ήρθη η απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Ρωσία.

Είχε προηγηθεί η σχετική σύσταση από την Κομισιόν με τις Βρυξέλλες να προβαίνουν σε σύσταση προς τις χώρες-μέλη να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, καθώς τις αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, δηλώνει όμως ότι θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, προαναγγέλλοντας σήμερα «συνάντηση όλων των χωρών-μελών» όπου θα συζητηθεί η «εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν».

Διαβάστε επίσης: Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ζητά τριπλό PCR και δεκαήμερη καραντίνα για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδριάζει για το θέμα, προς το παρόν φαίνεται να τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την παραλλαγή B.1.1.529, καλώντας τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της νότιας Αφρικής ζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαιτίας της αφρικανικής μετάλλαξης που έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα η μετάλλαξη επιβεβαιωμένα έχει φτάσει και στην Ευρώπη καθώς καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο.

Οι ταξιδιώτες από χώρες της Νότιας Αφρικής θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα αποκλειστικά για σοβαρούς λόγους και με εδική μάλιστα άδεια από την πρεσβεία.

Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν τριπλό αρνητικό τεστ PCR. Ένα θα κάνουν πριν ταξιδεύσουν, ένα μόλις φτάσουν στη χώρα μας και ένα τρίτο μετά από δεκαήμερη καραντίνα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter