Αγγελική Αντωνίου: «Φιλόζωη δεν ήμουν αλλά έγινα μετά την ταινία»

Αγγελική Αντωνίου: «Φιλόζωη δεν ήμουν αλλά έγινα μετά την ταινία»

Η Αγγελική Αντωνίου μιλάει για το νέο της φιλμ, το ντοκιμαντέρ «Άγνωστοι Αθηναίοι» που χρειάστηκε 7 σχεδόν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και έχει ως πρωταγωνιστές τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στις γειτονιές της Αθήνας.

Γιατί σας πήρε τόσο καιρό η ταινία; Δεν είναι πολλά τα έξι χρόνια;

Δούλευα παράλληλα και μια ταινία μυθοπλασίας με τίτλο «Η πράσινη θάλασσα» που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα». Πλέον είναι ολοκληρωμένη κι αυτή και σε λίγο καιρό θα πάρει το δικό της δρόμο στις αίθουσες αν όλα πάνε καλά.

Και πώς δουλεύατε παράλληλα τα δύο αυτά φιλμ;

Με μεγάλο κόπο. Σκεφτείτε πως πήγαινα για γύρισμα με την Αγγελική Παπούλια και τον Τάσο Παλαντζίδη την ημέρα και το βράδυ έπρεπε να τρέξω για να πάω σε νυχτερινό γύρισμα με τα σκυλιά. Ειδικά η προετοιμασία για αυτά τα γυρίσματα απαιτούσαν πολύ χρόνο και τρέξιμο.

Είστε φιλόζωη;

Φιλόζωη έγινα, δεν ήμουνα, όταν άρχισα να παρακολουθώ τα αδέσποτα. Και επίσης τους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους έχει την ανάγκη να το κάνει. Αλλά σίγουρα έχουν κεραίες ευαισθησίας ή προσωπικές εμπειρίες ή στην πορεία λόγω κάποιου συγκεκριμένου περιστατικού αποκτούν συναισθήματα αγάπης για τα ζώα που περιφέρονται στους δρόμους χωρίς να έχουν κάποιον να τα φροντίζει.

Το φαινόμενο των αδέσποτων είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας αλλά σπανίζει στη Δυτική Ευρώπη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πραγματικά δεν ξέρω αλλά κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που θέλησα να κάνω το φιλμ. Όποτε επέστρεφα στην Αθήνα από το Βερολίνο κι έβλεπα όλα αυτά τα αδέσποτα στους δρόμους αναρωτιόμουν ποια είναι η ιστορία τους. Πώς βρέθηκαν αδέσποτα. Ανήκαν πριν άραγε σε κάποιους ανθρώπους;

Πήρατε τις απαντήσεις που θέλατε;

Ναι καθώς μου αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος άγνωστος κόσμος που αγνοούσα. Μια άλλη Αθήνα, αθέατη στους περισσότερους. Επίσης έμαθα κάτι τραγικό. Ότι πολλά από αυτά ήταν κατοικίδια που μια μέρα τα παράτησαν τα αφεντικά τους στο δρόμο.

Ποιο ήταν το δυσκολότερο κομμάτι στα γυρίσματα;

To να αξιοποιήσω όσο καλύτερα γίνεται το χρόνο. Όχι μόνο το φιλμικό ή εκείνο των γυρισμάτων αλλά και στις τυχαίες συναντήσεις που γίνονταν με ανθρώπους μέσα στη νύχτα που δεν τους γνώριζα από πριν. Όταν κάνεις ένα ντοκιμαντέρ δρόμου, δεν υπάρχουν ωράρια, οπότε πολλές φορές περιμέναμε αμέτρητες ώρες μέχρι να εμφανισθούν οι πρωταγωνιστές μας. Υπήρξαν μέρες που με έκαναν να περιμένω και να δουλεύω μέχρι αργά, μέσα στο κρύο ακόμη και μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Επίσης δύσκολο ήταν και το κομμάτι με κάποιους επιθετικούς περαστικούς που μας χάλαγαν τα πλάνα ή μας έβριζαν ενώ δεν έλειψαν και οι απόπειρες ληστείας. Ο κόσμος της νύχτας βλέπετε. Πάντως, τέλος καλό όλα καλά.

Info

Η ταινία «Οι άγνωστοι Αθηναίοι» της Αγγελικής Αντωνίου κυκλοφορεί από τις 17 Σεπτεμβρίου 2020 στις αίθουσες σε διανομή Tanweer/ Filmtrade.

Μυστικά & Documento

15/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter