Αγιά Σοφιά: Όταν ο Τσίπρας είχε θέση το ζήτημα ενώπιον του Ερντογάν και οι απειλές για τζαμί είχαν μείνει στα λόγια

Αγιά Σοφιά: Όταν ο Τσίπρας είχε θέση το ζήτημα ενώπιον του Ερντογάν και οι απειλές για τζαμί είχαν μείνει στα λόγια

O Aλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας, πριν από τρία χρόνια, είχε δηλώσει δημόσια και μάλιστα ενώπιον του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως «ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε στο Φετιγιέ τζαμί για παράδειγμα να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως αντίστοιχα, κακώς κατά τη γνώμη μου, συμβαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγιά Σοφιά». Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Τούρκος Πρόεδρος απειλούσε να προβεί στη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί.

Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση, που είχε διατυπώσει τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην στάση της Τουρκίας να διοργανώνει μουσουλμανικές τελετές στην Αγία Σοφία και όταν οι απειλές για μετατροπή της σε τζαμί έμεναν απλά απειλές, πολύ πριν τη σημερινή απόφαση του Τούρκου Προέδρου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στο Μαξίμου, κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του Ερντογάν,  ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρας μας σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις από ξένες χώρες.

«Η δική μας η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και στις θρησκευτικές. Και βεβαίως συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνονται ακόμη βήματα. Σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο, σε σχέση με την αναβάθμιση των συνθηκών. Στα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που είναι να γίνουν στην Ελλάδα και αφορούν στους έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών. Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε και το πρόγραμμά μας το μεταρρυθμιστικό γιατί αποτελεί δική μας υπόθεση την οποία και θα υλοποιήσουμε» είχε ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, επίσης κι εκεί είμαι πολύ ευαίσθητος εγώ. Και η Ελληνική Δημοκρατία στο σύνολό της ως ένα κράτος δικαίου και ελευθερίας. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών στον ελλαδικό χώρο. Στη Λέσβο,στη Χίο, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στο Ρέθυμνο στην Ρόδο, το Φετιγιέ τζαμί εδώ στο Μοναστηράκι. Όμως εμείς ούτε μια στιγμή δεν σκεφθήκαμε στο Φετιγιέ τζαμί για παράδειγμα να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως αντιστοίχως, κακώς κατά την γνώμη μου, συμβαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός αμοιβαίος της ιδιαιτερότητας της κάθε πλευράς. Σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω και απόλυτη βούληση για ελευθερία. Ελευθερία στην δυνατότητα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα να λειτουργεί και να ασπάζεται την πίστη της όπως επίσης και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία» είχε τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έναντι των τουρκικών απειλών

Να θυμίσουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι απειλές να γίνει τζαμί αντιμετωπίστηκαν με ενημέρωση του διεθνή παράγοντα, με επιστολές του ΥΠΕΞ στην τότε Γενική διευθύντρια κ. Irina Bokova, με ενημέρωση όλων των εθνικών επιτροπών της UNESCO και προσφυγή στο αρμόδιο όργανο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Για πρώτη φορά υπήρξε δε σαφής δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή για θέματα πολιτισμού της UNESCO κ. Bandarin ότι: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα, η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο». Έτσι εγγράφηκε και η Αγία Σοφία στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο (List of World Heritage in Danger).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter