Τουρκία: Σε 15 ημέρες η απόφαση για την Αγία Σοφία

Τουρκία: Σε 15 ημέρες η απόφαση για την Αγία Σοφία

Η μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος από μουσείο ήταν το θέμα της σημερινής συνεδρίασης – εξπρές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με διαδικασίες εξπρές και το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. Η απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί και θα εκδοθεί μέσα σε 15 ημέρες ενώ την τελική απόφαση θα λάβει ο Ερντογάν

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδρίασε για προσφυγή δύο ΜΚΟ που αιτήθηκαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παρά τις ηχηρές αντιδράσεις και παρεμβάσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο μόλις μία ημέρα πριν την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αν θα κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου».

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.Τονίζεται ότι «αυτό το εξαιρετικό μνημείο αποτελεί μαρτυρία της θρησκευτική έκφρασης και της καλλιτεχνικής και τεχνική ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία της 1.500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να προβληματιστούν σχετικά με αυτό το υπέροχο επίτευγμα.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει δεκτές τις προσφυγές, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προϋποθέτει διοικητική απόφαση της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter