Άγιος Ελευθέριος: Ο προστάτης των εγκύων που τιμάται στις 15 Δεκεμβρίου

Άγιος Ελευθέριος: Ο προστάτης των εγκύων που τιμάται στις 15 Δεκεμβρίου

Ευεργέτης και προστάτης των εγκύων αλλά και των φυλακισμένων θεωρείται ο Άγιος Ελευθέριος, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε τον 2o αιώνα μ. Χ. στην Ελλάδα από πλούσιους γονείς.

Ανατράφηκε από τη μητέρα του, Ανθία, καθώς έμεινε ορφανός από πατέρα, η οποία ασπάστηκε τον χριστιανισμό ακούγοντας το κήρυγμα των μαθητών του αποστόλου Παύλου.

Όταν η μητέρα του επισκέφθηκε την Ρώμη τον πήρε μαζί της, όπου και τον πρόσεξε ο επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος, ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο όταν ήταν 15 ετών.

Στα 18 του χρόνια χειροτονήθηκε ιερέας, ενώ στα 20 έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού, δηλαδή της σημερινής Αλβανίας.

Η φήμη του έφθασε στα αυτιά του αυτοκράτορα Αδριανού, ο οποίος έστειλε στην Ιλλυρία έναν στρατηγό του για να τον συλλάβει, αλλά τελικά ο στρατηγός βαπτίστηκε χριστιανός.

Ωστόσο ο Ελευθέριος παρουσιάστηκε στην Ρώμη στον Αδριανό, όπου και υποβλήθηκε σε φριχτά βασανιστήρια, από τα οποία, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, επιβίωνε θαυματουργά.

Εν τέλει τον πέταξαν στην αρένα, αλλά ούτε τα λιοντάρια δεν του επιτέθηκαν, ενώ το πλήθος τον επευφημούσε, με αποτέλεσμα ο Αδριανός να διατάξει τον αποκεφαλισμό του.

Στις 15 Δεκεμβρίου τιμάται ο θάνατός του, όπως επίσης και της μητέρας του, Ανθίας, αλλά και των δήμιων που αφού τον αποκεφάλισαν αποκεφαλίστηκαν και οι ίδιοι επειδή έγιναν χριστιανοί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter