Άγιος Κοσμάς: Ο αθλητισμός μένει άστεγος

Άγιος Κοσμάς: Ο αθλητισμός μένει άστεγος

Ανάστατοι παραμένουν οι αθλητές και οι προπονητές των αθλημάτων που στεγάζονται στον Αγιο Κοσμά, αφού η πρεμούρα της κυβέρνησης για «απελευθέρωση» της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού, εν ονόματι των… αδιευκρίνιστων επενδύσεων που κυοφορούνται, απειλεί να αφήσει τον αθλητισμό άστεγο. Οι διαβεβαιώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη δεν πείθουν φυσικά κανέναν. Την έξωθεν καλή μαρτυρία η κυβέρνηση την έχει χάσει προ πολλού.

«Δέκα χρόνια τώρα φωνάζουμε “πάρτε σωστές αποφάσεις”» ξεσπαθώνει ο προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, Γκιόργκι Πομάσκι. «Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να προετοιμάσει την επόμενη μέρα και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο».

Τάπητας ετών… 37

Το αρχικό σχέδιο για κατασκευή ενός αθλητικού προπονητηρίου στον χώρο του Ελληνικού έμεινε στα χαρτιά και δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε χρόνο μικρότερο της τετραετίας, ακόμη και αν το επιτρέψει το όποιο πλάνο της όποιας ανάπλασης. Το παλαιικό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι ακατάλληλο για προπονήσεις, αφού ο ελαστικός τάπητας χρονολογείται από το 1985 και έχει επιδιορθωθεί μερικώς μόνο μία φορά προ 15ετίας. Το κλειστό στάδιο της Παιανίας παραμένει κλειδαμπαρωμένο εδώ και δέκα με δώδεκα χρόνια. Οι ρίπτες δεν έχουν πού να γυμναστούν στην Αττική, αφού δεν υπάρχει χώρος ικανός να φιλοξενήσει τον ακοντισμό ή τη σφυροβολία.

Η εναλλακτική λύση του ΟΑΚΑ για μετεγκατάσταση των αθλητών στίβου δεν θεωρείται βιώσιμη, αφού οι ξενώνες είναι περιορισμένης χωρητικότητας. Στα 112 δωμάτια του Αγίου Κοσμά με τις γνωστές παθογένειες φιλοξενούνται εκατοντάδες αθλητές από την επαρχία οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν ενοίκιο στην ελεύθερη αγορά. Και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον στίβο. Στο ΕΑΚΝ του Αγίου Κοσμά, ηλικίας 61 ετών, στριμώχνονται καμιά δεκαριά αθλητικές ομοσπονδίες και αμέτρητοι Ελληνες και Κύπριοι αθλητές με όνειρα παγκόσμιων διακρίσεων και ολυμπιακών μεταλλίων…

Οι εργαζόμενοι του αθλητικού κέντρου ενημερώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν σε δύο μήνες. Το μαντάτο πυροδότησε όργιο φημών για άμεσο ξήλωμα των εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μείνουν χωρίς φροντίδα, διοίκηση και οργάνωση. Ο Αυγενάκης δέχτηκε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων και τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να μείνουν άνεργοι, αφού «το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά παραμένει αναλλοίωτο». Θα έχει υπό την εποπτεία του το… Παπαστράτειο και τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στο Μικρολίμανο!

«Οποιος υπάλληλος θέλει θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει απευθείας υπαγωγή στη ΓΓΑ» είπε ο υφυπουργός στη συνάντηση που έγινε μεσοβδόμαδα. Και από εκεί να μετατεθεί σε άλλο αθλητικό κέντρο, όπως το ΟΑΚΑ ή το Ολυμπιακό Χωριό. Ή και στην Παιανία, όπου υποτίθεται θα ξεκινήσουν επισκευές στα ολυμπιακά ακίνητα που ρημάζουν: «Σπίτι του κλειστού στίβου», «Σπίτι του βόλεϊ» και τα τοιαύτα. Από ρημαδιά ο ελληνικός αθλητισμός πάει καλά.

«Ελπίζω να είναι μόνο φήμες και να μη μας διώξουν από τον Αγιο Κοσμά χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση» δηλώνει ο προπονητής Γιώργος Οικονομίδης, υπεύθυνος του ΣΕΓΑΣ για το πολύπλαγκτο αθλητικό κέντρο. «Τι θα απογίνουν οι αθλητές των συλλόγων; Πολλά παιδιά έχουν αφήσει την επαρχία, τα νησιά και γυμνάζονται στον Αγιο Κοσμά, ενώ διαμένουν στους ξενώνες» δήλωσε σε αθλητική εφημερίδα. «Επίσημα δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας ότι θα κλείσει το κέντρο. Σε ένα μήνα, δύο μήνες, μισό χρόνο. Ελπίζω να είναι μόνο φήμες».

Μέσα στην αναμπουμπούλα ο Λ. Αυγενάκης υπέγραψε την απόφαση μετατροπής του Ολυμπιακού Χωριού σε προπονητικό κέντρο με διοίκηση και προϋπολογισμό νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, όπως όλα τα ΕΑΚ ανά την επικράτεια. Το χωριό διαθέτει στάδιο που ψευτολειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες, με σκάμματα και κλωβό ρίψεων, ενώ υπάρχει και κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων καθώς και ξενώνες.

Διά χειρός Lamda

Το μυστικό κρύβεται στις λεπτομέρειες του εγχειρήματος: η εταιρεία Lamda Development, που ανέλαβε από την κυβέρνηση το έργο της διαβόητης ανάπλασης στο Ελληνικό, θα συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό των χώρων του Ολυμπιακού Χωριού. «Είναι μέρος των ανταποδοτικών ενεργειών για τον Αγιο Κοσμά» διαβάζουμε σε αθλητική ιστοσελίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση και έκανε μπίζνες με την ΕΡΤ.

Ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Οικονόμου, που προετοιμάζει το έδαφος για να διεκδικήσει την προεδρία από τη Σοφία Σακοράφα στις επόμενες εκλογές, φέρεται να πρωτοστατεί στις ενέργειες για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Χωριού μαζί με τον «γαλάζιο» δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό.

«Νιώθουμε ότι ο στίβος διώκεται εσκεμμένα» έγραψαν οι αθλητές και προπονητές στην πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας που συνόδευσε τις κινητοποιήσεις τους. «Φοβόμαστε ότι σύντομα θα “εξαϋλωθεί” ο αθλητισμός από την περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί από την πολιτεία τι μέλλει γενέσθαι, ένα πλάνο, μια ενημέρωση, όπως αντίστοιχα έγινε όταν ξεσπιτωθήκαμε από το ΟΑΚΑ το 2003. Η ειρωνεία είναι ότι το 2003, μετά την τελευταία μας αναγκαστική “μετακόμιση” από το ΟΑΚΑ, εγκατασταθήκαμε στο ΕΑΚ Αγίου Κοσμά».

Ο Αυγενάκης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εκδιωχθεί καμία ομοσπονδία από τον Αγιο Κοσμά αν δεν εξασφαλιστεί εγκατάσταση ικανή να στεγάσει άμεσα τους αθλητές. «Ολα θα γίνουν σταδιακά, συντονισμένα και χωρίς αιφνιδιασμούς» είπε στους ανήσυχους εργαζόμενους.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter